időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo
Karácsony Gergely volt tanácsadója azt állítja, nem finanszíroztak jelölti kampányt

Korányi Dávid a dollárbotrányról: Csak a demokráciát védtük

Ternovácz Áron
2023.01.27. 12:05 2023.01.27. 14:12
Korányi Dávid a dollárbotrányról: Csak a demokráciát védtük

Korányi Dávid, az Action for Democracy elnöke a legújabb közleményében azt írja, a titkosszolgálati jelentésekkel ellentétben semmilyen kapcsolatban nincsenek az amerikai kormányzattal. Azt is leszögezte Korányi: „Soha nem adtunk támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak, szemben a kormánnyal és holdudvarával.” A kijelentése azért is érdekes, mert Márki-Zay Péter, a baloldal volt miniszterelnök-jelöltjének szervezetén közel 1,8 milliárd forint ment keresztül.

Miután szerdán nyilvánossá vált az a titkosszolgálati jelentés, mely szerint közel négymilliárd forint érkezett az ellenzéki kampány megtámogatására külföldről, az ismét célkeresztbe kerülő Action for Democracy újabb közleményt adott ki.

A guroló dollárok útját Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid egyengette az általa vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztülFORRÁS: FACEBOOK / KARÁCSONY GERGELY
Korányi Dávid (balra), Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, a baloldalhoz köthető dollárbotrány egyik kulcsembere szerint csak a demokráciát védték. Forrás: Facebook

A közleményben a szervezet elnöke, Korányi Dávid, Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, a baloldalhoz köthető dollárbotrány egyik kulcsembere azt hangsúlyozta: büszke arra, hogy – sok más nemzetközi alapítványhoz és szervezethez, így például az EU-hoz hasonlóan – a demokrácia és a jogállamiság védelmét támogatták Magyarországon. Hozzátette: az Action for Democracy a magyar és az amerikai törvények maximális betartásával, önállóan végzi munkáját. 

 

Amerikai kormányzati kapcsolatok

Mint ismert, a magyar szolgálatok megvizsgálták az Action for Democracy kapcsolati hálóját, és feltárták, hogy Korányi szervezete kapcsolatba hozható a National Endowment for Democracyval, amely egy jelentés szerint a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön. A titkosszolgálati jelentések ellenére azt, hogy a szervezet kapcsolatban állna az amerikai kormányzattal, a Demokrata Párttal, 

Korányi a politikai fantazmagória birodalmába sorolta. 

Azt is leszögezte: „Soha nem adtunk támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak, szemben a kormánnyal és holdudvarával.” Ezzel szemben köztudott, hogy a pénzek csatornázásában központi szerepet játszott a Márki-Zay Péter volt kormányfőjelölt által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom. A szervezeten hozzávetőlegesen 1,8 milliárd forint folyt át.

 

Korányi aggódik, számos országban aktívak

Emellett arról is írt a közleményben Korányi Dávid, hogy az „Action for Democracy nem csak Magyarországon aktív. Demokráciapárti, az alapvető emberi méltóság és tisztesség védelmét szolgáló civil szervezeteket támogatunk szerte a világban, így például Brazíliában, Olaszországban és mindenütt másutt, ahol veszélyben látjuk a demokratikus értékeket.” A közlemény azzal zárul: „Továbbra is rendkívül aggasztónak tartjuk és elutasítjuk, hogy a kormány a teljes államapparátust bevetette az Action for Democracy és a vele együttműködő szervezetek elleni lejárató kampányban, és nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, a rendőrséget és az adóhivatalt. A cél egyértelműen a magyar civilek megfélemlítése a magyar államhatárokon belül és kívül, ami erősen megkérdőjelezi a kormány valós szándékait a jogállamiság Európai Unió által számon kért helyreállítását illetően.”

Borítókép: Korányi Dávid (Forrás: Wikipédia)

Guruló dollárok

Titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság a guruló dollárok ügyében

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.