Zuglói botrány Karácsony Gergelytől Horváth Csabáig: egy romos ház miatt vált köddé az EU 1,5 milliárdja

Nem akkorra és nem is ott, nem építés, hanem csak felújítás, nem 14 új lakás, hanem csak öt, nem annyiból, hanem több száz millióval többől. Igazi iskolapéldája lett a zuglói Karácsony-féle mintaház-beruházás annak, hogyan kell egy olyan uniós projektet elbukni, amelyhez a pénz közvetlenül Brüsszelből érkezett a baloldali többségű önkormányzathoz – mondta el a Borbély Ádám, a zuglói Fidesz elnöke a Metropolnak, a Karácsony Gergely-féle „Mintaház”-projektről.

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol.hu2023. 01. 16. 12:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Az egész  baloldal azért rohangált Botka Lászlótól kezdve Karácsony Gergelyen át Brüsszelbe, hogy a magyar kormányt kihagyva, az önkormányzatok közvetlen forrást kapjanak az Európai Uniótól. Ez a projekt is azt mutatja, hogy eleve bukásra ítélt az ellenzéki megközelítés, és az érkező források legjobb helye az állami, kormányzati szinteken van. Azoknál ugyanis adottak az átlátható működési feltételek, az önkormányzatok esetében viszont nem

– mutatott rá a fideszes zuglói képviselő a Metropolnak nyilatkozva, hozzátéve: „Még úgy sem, hogy a baloldal kirakatpolitikát folytat. Karácsony Gergely például üvegzseb-kezdeményezéseket írt alá, a magát korrupcióellenes Grál-lovagnak kikiáltó országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos pedig a baloldalhoz köthető ügyekben csak akkor aktív, amikor a saját politikai érdeke úgy kívánja”.

A portál arról is beszámolt: Karácsony Gergely zuglói mintaházára a XIV. kerületi önkormányzat és konzorciumi partnerei 2018-ban nyertek el az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjától 1,5 milliárd forintot. Az E-Co Housing elnevezésű beruházás több mint 4,5 millió eurós, közel 1,5 milliárd forintos támogatásából egy 25-30 lakásból álló, szinte nulla energiafelhasználású házról és a majdan beköltözők lakóközösséggé kovácsolásáról szólt. A beruházás záró határideje 2022. október 31-e volt, de a ház nincs kész, a lakók beköltözésének időpontja is távoli ábránd. Ráadásul menet közben nemcsak a határidő módosult, hanem a helyszín is. A Gizella úton épített 25-30 bérlakás helyett a Mexikói úton újíttatnak fel egy bérházat, ahol viszont kilenc bérlő már él, így végül a 25-30 lakás helyett, miután csak 14 található az ingatlanban, öt épül újonnan. Tavaly tavasszal csaknem 160 millió forintot, év végén pedig 360 millió forintot szavazott meg a baloldali többségű testület önrészként azért, hogy be tudja fejezni a határidő-módosításokon és területváltáson átesett projektet – közölték. 

Borbély Ádám

Borbély Ádám sajtótájékoztatót tart a zuglói önkormányzat épülete előtt 2019. május 19-én. 
(Fotó: MTI/Mónus Márton)

Borbély úgy fogalmazott a Metropolnak, hogy a zuglóiak évekig nyögik majd  Szabó Rebeka és Karácsony Gergely elbukott projektjének a terhét, amely összesen 690 millió forintba került eddig a kerületnek, és amelyért cserébe szerény öt darab lakást kapnak.

– A projekt hamar léket kapott, mert az Európai Bizottság pénzét eltapsolták, úgynevezett soft projektekre. Ezek tanulmányok, kutatások, közösségi programok, marketing, tehát a pályázatban szereplő ilyen jellegű tételek. Ezeket a soft forrásokat Karácsony Gergelyhez és a Párbeszédhez közelálló szervezetek kapták meg, ezt mindenki látja és nem is titkolják. Alkalmatlanságukról tanúbizonyságot téve, úgy csúsztak ki a határidőkből, hogy közben emelkedtek az építőipari árak, egy kapavágás sem történt a Gizella úti telken, sőt hajléktalanok lepték el azt. Így telt el talán több év is a projekt időtartamából. Még a koalíciós társak, a helyi szocialisták is azt a kérdést tették fel a testületi ülésen, hogy hol vannak azok a partnerszervezetek, amelyek gyakorlatilag a pénzt felvették a munkáért, de ettől függetlenül a projekt nem tudott megvalósulni – tájékoztatta a Metropolt a fideszes képviselő.

A helyi szocialistákon kívül az LMP és a Momentum is tragikusnak tartja a „citromdíjas” ügyet

A legutóbbi zuglói testületi ülésen Rózsa András momentumos alpolgármester is szóvá tette, hogy a kerület tragédiája a Karácsony-féle „mintaház”-projekt – írta a Metropol, hozzátéve, Vida Attila LMP-s képviselő tavasszal is úgy fogalmazott: 

Megpörgettünk 1,1-1,2 milliárd  forintos EU-s pénzt, és megpörgettünk még hozzá minimum 160 millió forintos önkormányzati pénzt. Tudom, ezt a zuglói citromdíjas projektet megörököltük 

– célzott arra, hogy a projekt felelősei, Karácsony Gergely és Szabó Rebeka már messzire „szaladtak” Zuglóból. Azóta szavazta meg a baloldali testület az újabb 360 milliót, de ezt már a 2023-as költségvetésből veszi el azért, hogy toldozza-foldozza az ügyet – közölte a lap. 

Voltaképp olcsóbb lett volna, ha Horváth Csabáék megvásárolnak az összesen több mint kétmilliárdból 14 luxuslakást (Fotó: Metropol)

Lesz-e valaha felelős?

Horváth Csaba javaslatára felállítanak majd ugyan Zuglóban egy ideiglenes, ötfős értékelőbizottságot, de – írta a Metropol – a projekt valódi felelősei, Karácsony Gergely, az akkori zuglói polgármester és Szabó Rebeka egykori alpolgármester pedig a projekt eredeti felelőse, már nincsenek Zuglóban, nem lesznek számonkérhetők. 

Jelenleg a baloldal éppen versenyzik a felelősség maszatolásában, de nem fogják bevállalni, hogy eltapsolták azt a támogatást, amit közvetlenül Brüsszeltől kaptak, és amihez a hozzá nem értés és a határidőcsúszások miatt 690 milliónyi önrészt is hozzátettek. Közben a Hadházy Ákosnak nevezett korrupcióellenes Raszputyin is mélyen hallgat az ügyről

– mondta el a hírportálnak a zuglói Fidesz–KDNP-frakció vezetője, hozzátéve: „A projektnek helyben Szabó Rebeka alpolgármester volt a felelőse. Mi sem mutatja jobban a baloldal jelenlegi helyzetének abszurditását, hogy egy ilyen káros teljesítmény után, miután eltapsolták az unió pénzét és az eredetileg tervezett projekthez képest valami egészen más valósul meg, ez az alpolgármester egy parlamenti párt társelnöki székhez és országgyűlési mandátumhoz juthatott és onnan »oszthatja« az észt”.  

Ilyen luxuslakást vehettek volna belőle

A Metropol megnézte, milyen lakást lehet vásárolni Budapesten körülbelül százmillió forintból. Mint írják: ennyi pénzből luxusba költözhet az ember. Csillaghegyen, Budapest egyik legfelkapottabb kerületében egy újonnan épülő társasház középső szintjén, 74 nm alapterületű és 9,5 nm erkéllyel rendelkező, délkeleti fekvésű lakás kerül 112 millió forintba. A 30 centiméter téglafalazat + 15 centiméter kőzetgyapotos hőszigetelő rendszer kiváló páraáteresztést és egyben korszerű hőszigetelést biztosít a lakásban, a fűtést hőszivattyú szolgáltatja padlófűtéssel kiegészítve. A hűtésről helyiségenként mennyezeti hűtés gondoskodik. A meleg vizet és a ház elektromos igényét napelem biztosítja. Az ingatlan okosotthon-kiépítéssel, riasztó-előkészítéssel rendelkezik, ami alacsony energiafelhasználást biztosít. A lakáshoz tartozik egy teremgarázshely és tároló. 

Borítókép: 2019-ben Dobrev Klára és Karácsony Gergely a Gizella úti telken jelentette be, hogy bérház épül az Európai Bizottság támogatásából. Azóta  egy kapavágás nem történt, és az egész projektet átvezették egy Mexikói úti szlömös bérház felújítására (képünkön), amelyben végül a 14 új lakás helyett csupán öt olyan készül el, amely új bérlőt kaphat (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.