időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo
Idén tavasszal sem lesz hiány húsvéti és gyermeknapi programokból

Ezt látni kell! Újszülött állatkölykökkel, tavaszköszöntő programokkal és még számos újdonsággal várnak az állatkertek

Kincses Krisztina
2023.03.21. 12:24 2023.03.21. 12:33
Ezt látni kell! Újszülött állatkölykökkel, tavaszköszöntő programokkal és még számos újdonsággal várnak az állatkertek

Tavasszal is számos programmal várják a látogatókat a hazai állatkertek és vadasparkok. A tavaszköszöntő élményprogramok mellett tematikus húsvéti és hagyományőrző eseményekből, gyermeknapi rendezvényekből válogathatunk, de az év elején született állatkölyköket is meg lehet majd tekinteni.

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is. A húsvét előtti hétvégéken, vagyis március 25-én és 26-án, valamint április 1-jén és 2-án is napi tizenöt különféle állatbemutatóval, állatfoglalkoztató tréninggel és látványetetéssel várják a látogatókat. Ezek közé tartozik például a pingvinek, a kea papagájok és a sörényes hangyászok látványetetése, az oroszlánfókák tréningje, a vadállatmentésről és az ausztrál élővilágról szóló bemutató vagy a cápatréning, amelynek során a gondozók könnyűbúvár-felszerelésben le is merülnek a tengeri ragadozók közé. Az állatkerti Varázshegyben állati helyszínelés és denevér-látványetetés is lesz, illetve meg lehet ismerkedni a rejtőzködő parányok világával és a Varázshegy titkaival is.

Már a higan cseresznyefák is virágba borultak. Jóllehet a tulajdonképpeni cseresznyevirágzás áprilisra várható, a higan díszcseresznye arról nevezetes, hogy néhány héttel korábban, általában a tavaszi napéjegyenlőség idején virágzik.

A Fővárosi Állat- és Növénykert által fenntartott Margitszigeti Kisállatkert lakóit az év minden napján láthatja a közönség, hiszen a kert körüli sétányokról a legtöbb állat jól megfigyelhető. Tavasztól őszig azonban a kisállatkert belső része is nyitva áll a nagyközönség előtt. A szezon itt már március 15-én elkezdődött, hétvégente pedig 13 órától a kisállatkert la­kóit bemutató ismeretterjesztő program is várja a látogatókat.

Új lakók érkeznek

Az idén 25 éves Veresegyházi Medveotthon is számos tavaszi programmal várja a látogatókat, április 10-én húsvéti, május 28-án gyermeknapi rendezvényekkel.

A Nyíregyházi Állatpark, ahol több mint ötezer állatot tartanak a korai tavasznak köszönhetően, sok kis állattal várja a vendégeket. Megszületett az idei év első tevecsikója, aki most két hetes. Vidáman lovagol anyja hátán a sörényeshangyász-bébi, és már a feketehattyú-fiókák is elhagyták a fészket. A Jégkorszak interaktív állatbemutató egyedülálló látványosság lesz Európában, amelyet a Modern városok program segítségével finanszíroz Magyarország kormánya. 

Új állatok érkezését várják húsvétra a park ócenáriumába: különleges sünhalak, dobozhalak, korallszirti halak érkeztek, de már itt van a világ egyik legveszélyeztetettebb tigrisfajának, a szumátrai tigrisnek egy fiatal nősténye is, aki a parkban élő hímmel remélhetőleg utódokat hoz majd létre. A páviáncsapatban több mint tíz kölyök játszik önfeledten, és a múlt év végén született kis pumák is egyre bátrabbak.

Fókuszban a világnapok

A tavasz a Szegedi Vadasparkban is a megújulásról szól, ilyenkor indul be a baby boom, a Dél-alföldi Tanyabemutatóban bárányok és gidák sokaságával találkozhatunk, a kenguruanyák zsebei is megtelnek, az apró karmosmajmok is cipelik újszülött kicsinyeiket.

Vörös vagy kis panda. Fotó: Szegedi Vadaspark honlapja

Tavasszal több új állat is érkezik, többek között egy fiatal hópárduc és sörényes farkas, amelyek biztosan sokak szívébe belopják majd magukat. Idén terveznek új, eddig a vadasparkban nem látott fajokat is bemutatni, köztük a szibériai kőszáli kecskét, amely igazi egzotikumnak számít egy alföldi állatkertben.

A vadaspark tavaszi programjai egyrészt a zöld jeles napokra (a víz, a Föld világnapja, a madarak és fák napja) épülnek, amely során játékos, érdekes állomásokkal várják a látogatókat, és igyekeznek felhívni a figyelmet a természet megőrzésének fontosságára. Az első nagy rendezvényük húsvétkor lesz, amelyen idén is hatalmas tojásvadászatra várják a látogatókat. A vadaspark húsvéti programja több évtizedes hagyománynak számít, a gyermeknap – amely egyben a vadaspark születésnapja is – szintén kiemelt ünnep.

Az idén negyvenéves Miskolci Állatkert természetes erdei környezetben fekszik, így minden évszakban más-más oldaláról mutatja meg magát a természet szépsége. A tavaszi szezonban a következő rendezvényeken várják a látogatókat: március 25-én a víz világnapja alkalmából a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara és a Mivíz Kft. közreműködésével várják programjaikra az érdeklődőket. Húsvéthétfőn a megszokott módon nyuszisimogatóval készülnek, április 22-én megrendezik a Föld napi programjukat, május 7-én pedig a madarak és fák napját, ekkor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vendégeskedik majd az állatkertben. Május 21-én előre hozott gyermeknap lesz az állatkertben. 

Ezen a tavaszon a legfőbb látványosságot minden bizonnyal a január 25-én született kis perzsa leopárd, Ramin jelenti majd, akinek az állatkert látogatói választhattak nevet. De tavasszal rendszerint csaknem minden kifutóban újszülöttek fogadják az állatkertbe érkezőket.

Hazai vizeken

Nemcsak az állatkertek, de a budapesti Tropicarium is színes programmal várja a látogatókat. Mint azt megkeresésünkre közölték, a tavaszi szezonban is több száz trópusi és tengeri faj bemutatásával várják a látogatókat. Hétköznapokon a látványetetések a honlapon feltüntetett időpontokban tekinthetők meg. Idén egy új gyermekszületésnapi programjuk is elérhető, amit a saját rendezvénytermükben tartanak, és amelynek különlegessége, hogy egyik oldalát a cápás akvárium teszi ki. Mint közölték, az alagútvacsora-program is egyre népszerűbb, ahol a vendégek a cápás alagútban fogyaszthatják el vacsorájukat. 

Továbbra is az egymillió literes cápaakvárium a legnépszerűbb a kiállításon, amelybe a múlt év végén új cápa érkezett. Az új homoki tigris­cápára azóta is sokan kíváncsiak, és vele együtt három zebracápát is bemutattak. 

A látogatók másik nagy kedvence a rájasimogató, amelyet teljes körű felújítás után nemrég adtak át, így sokkal nagyobb és látványosabb rájasimogató várja a látogatókat.

Nem vesztett népszerűségéből a Tropicarium egymillió literes cápaakváriuma. Fotó: Havran Zoltán

A Tisza-tavi Ökocentrumban is érdekes tavaszi programokon vehetnek részt a látogatók. Az ökocentrum egy elsősorban őshonos állatokat bemutató állatkert, egyben turisztikai látogatóközpont. Legnagyobb látványosságuk Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere: az ökocentrum 2600 négyzetméter hasznos alapterületű főépülete alatt egymillió liter édesvízben, összesen nyolc tematikus medencében mutatják be a Tisza-tóra, Magyarországra, a Kárpát-medencére legjellemzőbb halfajokat, összesen mintegy harminc fajtát.

A szabadidőpark hét hektár területen terül el, egy kellemes séta során dámszarvasokkal, muflonokkal, arany­sakálokkal, pelikánokkal, hódokkal vagy akár parlagi szamarakkal is lehet találkozni. A tavaszi szezon április 1-jén kezdődik, elkezdi működését a Tutajos-tó vizes játszótér, helyére kerülnek a halászskanzen bemutatójának eszközei, kinyit a parkban található poroszlói tájház, előbújnak a teknősök.

A húsvét minden évben kiemelt látogatottságú időszak az ökocentrumban és Poroszlón, ilyenkor húsvéti kézműveskedéssel, tojásfestéssel várják a gyermekes családokat, a szabadidőparkban tojáskereső játékban lehet részt venni. Az ünnepi hangulat megteremtését minden alkalommal segíti, hogy a szabadidőparkban a nyusziudvarban megtekinthető az egyetlen magyar őshonos nyúlfajta, a magyar óriás, illetve a kisállat-simogató területén már akár idén született kisbárányokkal és kiskecskékkel is meg lehet ismerkedni közelebbről.

Borítókép: a Fővárosi Állat- és Növénykert hétvégente különleges bemutatókkal, tréningekkel várja a látogatókat (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.