Ráczné Földi Judit miatt ismét üzent az ellenzéknek Gyurcsány Ferenc + videó

Megosztotta az ellenzéki térfelet, hogy az offshore-botrányba keveredett Ráczné Földi Judit bekerült az Országgyűlésbe. A konfliktust a DK-val nyíltan csak a Momentum és Hadházy Ákos vállalta fel, de Gyurcsány Ferenc üzent az MSZP-nek és a Párbeszédnek is.

Munkatársunktól
2023. 03. 08. 17:04
RÁCZNÉ FÖLDI Judit
Budapest, 2023. március 6. Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció képviselõje esküt tesz az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. március 6-án. Az új képviselõ a közelmúltban elhunyt párttársa, Kordás László mandátumát veszi át. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamar internetes mém vált abból, ahogyan Gyurcsány Ferenc sajátságos módon köszöntötte az eskütételt követően új képviselőtársát, Ráczné Földi Juditot. A DK elnöke aztán szerdán este az ATV-n azzal a magyarázattal állt elő, hogy előre megbeszélték, hogy tüntetőleg, hosszan megölelik egymást, amivel azt szeretnék üzenni, hogy „mindenki menjen a csudába”.

A Momentum az egyetlen párt, amelyik nyíltan szót emelt Ráczné Földi Judit személye ellen, nem is szavazták meg mandátumigazolását. Gelencsér Ferenc, a párt elnöke a Mediaworksnek azt mondta, hogy számukra meglepő, hogy a DK értékrendjébe az belefér, hogy Ráczné Földi Judit képviselő lett. A Momentum tüntetőleg kivonult az eskütételről, ami Ungár Péter szerint egy hisztiroham közéleti leképeződése. De az LMP társelnöke arról is beszélt, hogy a DK igazolásával kapcsolatban nekik is van kritikájuk. Azonos állásponton van a szintén LMP-s Csárdi Antal is, aki a Mediaworks kérdésére először azt sem tudta, ki az a Ráczné Földi Judit, majd arról beszélt, hogy a mandátumot illetően a DK-t terheli a felelősség.

A Mediaworks szerette volna Tordai Bence, a Párbeszéd társelnökének véleményét is megtudni, azonban a képviselő szó nélkül elbiciklizett a kérdések elől. Lantos János, a Mi Hazánk politikusa szerint pedig nem lett kellőképpen tisztázva az offshore-botrány.

Hadházy Ákos független képviselő közösségi oldalán a következőket írta:

„Letette a képviselői esküt az a politikus, aki az előválasztás idején előbb letagadta offshore-érdekeltségét, majd pert indított az őt lebuktató lap ellen. Elvesztette, ahogy egyébként az előválasztáson is veszített.”

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője még hétfőn leszögezte újságírók előtt, hogy a Kúria döntése pontot tett az ügy végére, tehát nincsen semmiféle ügy. Gyurcsány Ferenc szerda este az ATV-ben végül megüzente a Momentumnak, a Párbeszédnek és az MSZP-nek is, hogy velük ezt nem csinálhatják. Ráczné Földi Juditot korábban Dobrev Klára is mentegette a Partizán YouTube-csatornáján, mint mondta, „Judit megfizette a botrány politikai árát”. A Mediaworks kereste Rácznét is, azonban a képviselő egyelőre nem reagált a megkeresésre.

Mint emlékezetes, a Válasz Online írta meg elsőként, hogy a DK-s képviselőjelöltnek az előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatban tett állításaival szemben, aláírási joga volt egy offshore helyszínre bejegyzett vállalkozásban. A DK-s politikus a Válasz Online ellen jó hírnév megsértése miatt pert indított, de jogerősen veszített.

Borítókép: Ráczné Földi Judit, a DK képviselője esküt tesz az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 6-án. Az új képviselő a közelmúltban elhunyt párttársa, Kordás László mandátumát vette át (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.