Utcakölyökből lett fekete bárány, most zsoldosként mutatja az utat a fiataloknak Hódosi Zoltán

Ki gondolta volna húsz éve, hogy a rákoskeresztúri utcagyerek nem a szervezett bűnözésre teszi majd az egész életét? Hódosi Zoltánnak sikerült kiugrania a bűn mocsarából. Előbb zsoldos lett, ma is Irakban dolgozik, immár az Európai Uniónak. Szabadidejében motivációs tréningeket tart magyar fiataloknak, utat mutatva, hogy miként lehet értelmet találni az életükben.

Forrás: MN2023. 03. 14. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hódosi Zoltán üdítő kivétel azok között, akik utcakölyökként kezdték, majd a szervezett bűnözéssel kerültek kapcsolatba, hogy egy váratlan váltás után zsoldosként Irakban folytassák. A Rákoskeresztúrról indult Hódosinak sikerült ez, és napjainkban már az Európai Uniónak dolgozik. Szabadidejében pedig motivációs tréningeket tart évek óta elsősorban hátrányos helyzetű fiataloknak. Becsülendő, tiszteletreméltó életút. Hódosi március elejétől új esélyegyenlőségi program előadója.

– Motivációs tréningeken is elmondom, hogy miként indultam gyerekként a XVII. kerület, Rákoskeresztúr utcáiról, hogy fiatalként mennyire engedtem, hogy a környezetem és a baráti társaságom befolyásoljon, majd az iraki háború és a környezetem milyen személyiségváltozást okozott számomra. Jelenleg – március 1-től – a XVII. kerületi Esélyegyenlőség program előadója vagyok. Az előadás témaköre a célkitűzésekről, kitartásról, sikerélményekről és az ezzel járó önbizalom-építésről szólnak – mondja lapunknak Hódosi Zoltán.

Füzesi Péter (jobbra), a XVII. kerületi önkormányzat alpolgármestere nyitotta meg a programsorozatot Hódosi Zoltán társaságában (Forrás: XVII. kerületi önkormányzat)

„Előtted az életed!” címmel 2023 márciusában különleges motivációs programsorozatot indított iskolásoknak Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott előadássorozat segíti a helyi esélyegyenlőségi programot és a tankerület pedagógusainak munkáját is, hiszen a világban történt eseményekre, változásokra a gyerekek is érzékenyen rezonálnak, ha pedig a felnőttek szoronganak, feszültek, idegesek, azt ők is megérzik. 

A gyerekek mentális egészsége megsínyli ezt az időszakot, és a motiválás sok esetben még komolyabb kihívás elé állítja a pedagógusokat. A különböző személyiségű és korú, eltérő családi hátterű és beállítottságú gyerekeket nem könnyű megszólítani. A program célja, hogy a gyerekek számára az életből vett személyes példákkal erősítse a motivációs hatást.

„Olyan hétköznapi emberek történetei kerülnek bemutatásra, akik valamilyen hátrányos helyzetből küzdötték fel magukat. Tehetségük, szorgalmuk és kitartásuk révén lettek elismert szakemberek, vagy teljesítettek lehetetlennek tűnő kihívásokat” – írják a szervezők, hozzátéve, hogy

a programsorozat első meghívott vendége Hódosi Zoltán, aki saját bevallása szerint éppen XVII. kerületi drogos utcagyerekből vált Irakban az Európai Unió tanácsadói missziójának biztonsági szakértőjévé. 

Az első előadást a XVII. kerületi Czimra Gyula Általános Iskolában a 8. évfolyamos diákoknak tartották, amelyet külön foglalkozás követett a Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat által segített nehéz sorsú kamaszok számára. Hosszú távon a programsorozat célja a magukat sokszor elveszettnek érző tizenévesekben új készségek kialakítása a stresszkezelésre, kudarctűrésre, kihívások leküzdésére, az életben saját tervek kialakítására és azok elérésére. A programot elindító önkormányzat és a tankerületi központ új lehetőséget kínál, hogy a programon részt vevő gyerekek olyan élményhez jussanak, amely bővíti az ismereteiket, pozitívan hat szellemi és lelki fejlődésükre, élénkíti a fantáziájukat és kreativitásukat, és utat mutathat számukra a sikeres jövőhöz, a teljesebb élethez.

Kicsoda ma Hódosi Zoltán?

Jelenleg az Európai Unió iraki tanácsadói missziójának (EUAMI) személyvédelmi programjában dolgozik Bagdadban. 18 éves közel-keleti tapasztalattal rendelkezik a biztonsági területen. 

Hódosi Zoltán az egyik iraki misszió tagjaként (Forrás: Hódosi Zoltán)

Az elmúlt több mint két évtizedben Irak több tartományában is megfordult, így Bászra, Vászit és Bagdad tartományokban, olyan védelmi projekteken dolgozott, mint a Weatherford, az Oilserv, a Baker Hughes, az ENI vagy a Gazprom projektjei. Olyan történelmi eseményeket élt meg, mint az al-Kaida tevékenysége, majd az Iszlám Állam működése Irak területén. Közvetlen tanúja volt – ha csak a közelmúlt eseményeit idézzük – a 2019-es „októberi forradalomnak”, a terrorista vezérnek tartott Kászim Szulejmáni és Abu Mahdi al-Muhandisz amerikaiak általi likvidálásának, vagy a 2022. augusztusi Saraj Salam és az iraki kormányerők közötti konfliktusnak Bagdad védett, úgynevezett Green Zone-jában. Az iraki misszió mellett indította új vállalkozását nemrégiben Magyarországon, munkahelyi konfliktus- és stresszkezeléssel foglalkozik, illetve hátrányos helyzetű fiataloknak tart motivációs előadásokat az életútjából merített történetek alapján. 

Borítókép: Füzesi Péter alpolgármester és Hódosi Zoltán az első előadáson (Forrás: XVII. kerületi önkormányzat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.