Andor László: A DK megvesz politikusokat

Az MSZP elnökségi tagja szerint Gyurcsányék a baloldali összefogásnak is ártanak azzal, hogy felvásárolják más pártok ismertebb szereplőit.

Munkatársunktól
2023. 04. 12. 12:45
2021.10.22. Budapest Demokratikus Koalíció (DK) 10. születésnapja GYURCSÁNY FERENC (Fotó: Kurucz Árpád) (KA) Magyar Nemzet képen: Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokratikus Koalíció (DK) felvásárolja a többi baloldali párt politikusait, ezzel pedig csak árt az ellenzéki összefogásnak – jelentette ki Andor László a 24.hu D€LLA című podcastjában (40:27–41:33 között hallható). Az MSZP elnökségi tagja arra a kérdésre válaszolt, hogy kapott-e megkeresést Gyurcsány Ferenctől az elmúlt időszakban, hogy csatlakozzon a DK-hoz. Bár a közgazdász ezt tagadta, úgy vélte, nem ritka, hogy Gyurcsányék pénzzel csábítanak át magukhoz más ellenzéki pártokba tartozó politikusokat. – Ha jól értem, arról a jelenségről van szó, hogy különféle pártokból mostanában a DK meghív, áthív és megvesz különféle személyiségeket, és nem feltétlenül tartom én ezt egy egészséges folyamatnak – fejtette ki Andor, aki 2005–2010 között az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatóságának a tagja, 2010 és 2014 között pedig az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa volt.

Az elmúlt közel egy évben valóban a DK-ba vándorolt a pártot váltó ellenzéki politikai szereplők többsége, hiszen 28-ból 15-en igazoltak a Gyurcsány-párthoz. Ez a folyamat érzékelhető zavart keltett a szivárványkoalícióban: mások mellett Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is bírálta a Demokratikus Koalíciót az átigazolások miatt. Momentumos forrásaink szerint pedig még a liberális párt vezetését is meglepetésként érte Buzinkay György „árulása”.

Emlékezetes: a Momentum egy további prominense, Újpest polgármestere, Déri Tibor is a DK-ba távozott, de a Párbeszédet és az MSZP-t is többen hagyták ott Gyurcsányékért. A Karácsony-párttól az utóbbi hónapokban mások mellett Kocsis-Cake Olivio, valamint Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere ment át a DK-ba, a szocialisták pedig Molnár Gyula átigazolásával az egykori elnöküket is elvesztették. Ugyancsak a vörös szegfűt cserélte a kékes logóra az MSZP sajtóreferense, Gyarmati Tímea és Grőber Attila, a párt pápai alapszervezetének elnöke. Még exjobbikos honatya is érkezett a DK-ba: a korábbi pártjából még januárban kilépő Varga Ferenc már független országgyűlési képviselőként csatlakozott Gyurcsányékhoz.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.