Ötmilliárddal támogatja a kormány az egyetemi kutatói programokat

A kormány és a Magyar Rektori Konferencia közösen védik a magyar hallgatók és kutatók érdekeit – tette közzé a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Magyar Nemzet
2023. 04. 20. 16:01
null
Budapest, 2022. december 9. A Budapesti Corvinus Egyetem által közreadott képen az intézmény új, Ménesi úti kampuszának látványterve. A tervek szerint 2023 őszétől vehetik birtokba a hallgatók és oktatók az új kampuszt. MTI/Budapesti Corvinus Egyetem Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány továbbra is elkötelezett a magyar hallgatók és kutatók védelmében, ezért egyeztetést kezdeményezett a Magyar Rektori Konferencia elnökségével – adta hírül közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Mint írták, a minisztériumban rendezett mai találkozón a felek megerősítették álláspontjukat, miszerint 

semmilyen hátrány nem érheti a magyar egyetemeket, hallgatókat és kutatókat egy elhibázott, kettős mércén alapuló brüsszeli döntés miatt. A találkozón elhangzott, hogy a kormány azonnali, 5 milliárdos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására. 

Tudatták: a segítséget azok az intézmények kapják, amelyeket Brüsszel diszkriminatív döntése kizárna a Horizont Európa programból, vagy minden más közvetlen európai uniós finanszírozású kutatási együttműködésből. A támogatás nélkül az érintett egyetemek nem tudnának a projektekben maradni, ugyanis májusban több kötelezettségvállalást érintő határidő is lejár – közölte a tárca.

Hangsúlyozták, hogy a kormány elkötelezett a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése mellett is, hiszen a mobilitási programokban részt vevők száma az elmúlt években jelentősen nőtt. Míg 2019-ben nyolcezer, 2022-ben már tízezer hallgató és oktató vett részt nemzetköziesítési programokban. Az Erasmus+ elérhetősége 2023-ban is folyamatosan biztosított, sőt az állam garantálja a program jövő évi folytatását is – emlékeztettek.

Úgy fogalmaztak: a kormány folytatja a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a modellváltó egyetemek helyzete minél gyorsabban rendeződjön. 

A modellváltás sikere egyértelmű, hiszen ezen intézmények nemzetközi rangsorokban való előrelépése és a tudományos publikációs teljesítményük növekedése is azt jelzi, hogy versenyképességük folyamatosan növekszik 

– olvasható a minisztériumi közleményben.

Borítókép: A Budapesti Corvinus Egyetem által közreadott képen az intézmény új, Ménesi úti kampuszának látványterve. A tervek szerint 2023 őszétől vehetik birtokba a hallgatók és oktatók az új kampuszt. (Fotó: MTI/Budapesti Corvinus Egyetem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.