Fenyegetőzésbe kezdett az EP, azt akarják elérni, hogy Magyarország ne tölthesse be az unió soros elnökségét

Az EP szerint hazánk nem képes hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben.

2023. 05. 24. 12:45
null
Borítókép: Az Európai Unió országainak zászlója leng az Európai Parlament székháza előtt az északkelet-franciaországi Strasbourg városában 2022. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkérdőjelezné az Európai Parlament (EP), hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben – erről írt a Népszava. Az EP arra hivatkozik a baloldali napilapnak kiszivárogtatott jelentéstervezetben, hogy Magyarország megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez. 

FREUND, Daniel
Hatásos volt a vizsgálóbizottság munkája. Fotó: Soós Lajos

Az EP június 1-jei plenáris ülésén már el is fogadnák az újabb állásfoglalást, melyben felszólítják a tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni. 

Ez az első eset, hogy az uniós képviselő-testület felveti az Orbán-kormány alkalmatlanságát az EU27-ek döntéshozó szervének irányítására, és azzal fenyegeti meg a tanácsot, hogy amennyiben nem az EP által javasolt forgatókönyv szerint jár el, úgy további válaszlépéseket helyez kilátásba. 

Magyarország 2024 júliusától fél éven keresztül lenne a tagállami kormányokból álló EU Tanács elnöki posztján. A soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli azt a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban. 

 

Kiáll a külföldi tulajdonú vállalatok mellett az EP

A tervezetben azt írják, hogy minden vállalatnak ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel kell rendelkeznie üzleti tevékenysége során, függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi személyek vagy szervezetek tulajdonában vannak-e.

Az állásfoglalás-tervezet elítéli a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat, amelyek arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról.

A dokumentum megjegyzi, hogy az EP tavaly szeptemberi határozatának elfogadása óta tovább romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A példák között említik a tanárok jogállásának, szociális és munkajogainak korlátozását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.