időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Fenyegetőzésbe kezdett az EP, azt akarják elérni, hogy Magyarország ne tölthesse be az unió soros elnökségét

Kreft-Horváth Márk
2023.05.24. 12:45 2023.05.24. 15:07
Fenyegetőzésbe kezdett az EP, azt akarják elérni, hogy Magyarország ne tölthesse be az unió soros elnökségét

Megkérdőjelezné az Európai Parlament (EP), hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben – erről írt a Népszava. Az EP arra hivatkozik a baloldali napilapnak kiszivárogtatott jelentéstervezetben, hogy Magyarország megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez. 

FREUND, Daniel
Hatásos volt a vizsgálóbizottság munkája. Fotó: Soós Lajos

Az EP június 1-jei plenáris ülésén már el is fogadnák az újabb állásfoglalást, melyben felszólítják a tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni. 

Ez az első eset, hogy az uniós képviselő-testület felveti az Orbán-kormány alkalmatlanságát az EU27-ek döntéshozó szervének irányítására, és azzal fenyegeti meg a tanácsot, hogy amennyiben nem az EP által javasolt forgatókönyv szerint jár el, úgy további válaszlépéseket helyez kilátásba. 

Magyarország 2024 júliusától fél éven keresztül lenne a tagállami kormányokból álló EU Tanács elnöki posztján. A soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli azt a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban. 

 

Kiáll a külföldi tulajdonú vállalatok mellett az EP

A tervezetben azt írják, hogy minden vállalatnak ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel kell rendelkeznie üzleti tevékenysége során, függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi személyek vagy szervezetek tulajdonában vannak-e.

Az állásfoglalás-tervezet elítéli a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat, amelyek arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról.

A dokumentum megjegyzi, hogy az EP tavaly szeptemberi határozatának elfogadása óta tovább romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A példák között említik a tanárok jogállásának, szociális és munkajogainak korlátozását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.