Karácsony Gergely mondatai alkalmasak arra, hogy hazánkat belesodorják a háborúba

–A töredezett baloldal legkisebb közös nevezője ma a háborúpártiság – közölte lapunkkal Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, miután a főpolgármester szerint hazánk háborúban áll Oroszországgal. Mint mondta, azért nem határolódtak el a baloldalon Karácsony Gergely szavaitól, mert minden baloldali politikai szereplő egyetért abban, hogy fegyvereket kellene szállítani Ukrajnának.

2023. 05. 27. 13:30
null
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Képen: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció DK elnöke Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Dermesztő, hogy a legmagasabb választott pozícióban lévő ellenzéki politikus ilyen felelőtlenül nyilatkozik, veszélybe sodorva ezzel az országot. A főpolgármester mondatai ugyanis alkalmasak arra, hogy hazánkat belesodorják a háborúba – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, arra reagálva, hogy Karácsony Gergely főpolgármester egy interjúban arról beszélt, hogy Magyarország háborúban áll Oroszországgal.

Karácsony Gergely
Nem határolódtak el a baloldalon Karácsony Gergely szavaitól Fotó: Kurucz Árpád

– A magyarok egy emberként éreznek együtt a háború áldozataival, egy emberként szolidárisak a menekültekkel, ahogy közös az aggodalom a kárpátaljai magyarok iránt. De a magyarok félnek attól is, hogy nem lesz rövid időn belül fegyvernyugvás és belerángatják Magyarországot a háborúba. Óriási nemzetközi erők mozdultak meg azért, hogy részt vállaljunk a szomszédunkba zajló fegyveres konfliktusban, ám Karácsony megnyilvánulása nem csupán növeli ennek esélyét, de akár még egyfajta hadüzenetként is hathat. Éppen ezért érthetetlen és ijesztő ez a felelőtlenség – húzta alá.

Szót ejtett arról is, hogy a bő egy éve tartó háború óta nem változott a hazai törésvonal: az Orbán-kormány – vállalva az ezzel járó nemzetközi konfliktusokat – elkötelezett amellett, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket a frontra. Ezzel szemben a Gyurcsány vezette, egymással is vitázó baloldali szereplők abban az egy kérdésben továbbra is közös nevezőn vannak, hogy szállítanának fegyvereket az orosz–ukrán háborúba, így furcsa lenne, ha élesen elhatárolódnának Karácsony Gergely mondataitól

– Mondhatni, hogy a töredezett baloldal legkisebb közös nevezője ma a háborúpártiság 

– húzta alá a szakértő.

Mint mondta, a kívülről irányított ellenzék és a külföldről finanszírozott sajtó nem feltétlenül akar meghajolni a többség akarata előtt. A XXI. Század Intézet elemzője felhívta a figyelmet, hogy a baloldalon az „átnevelésben” hisznek, azaz úgy értelmezik a világot, hogy az általuk vallott nézetek a helyesek, csak az valamilyen kormányzati furfang és persze a szerintük hiányzó sajtószabadság szerint nem jut el az emberekhez, akik kellő „felvilágosítás” után mögéjük állnának a sorban és minden kritika nélkül követnék a nyugati mintákat. 

– Nekik akkor is igazuk van, ha a magyarok többsége másként gondolkodik 

– jellemezte a baloldali hozzáállást.

Az elemző szerint a másik okát annak, hogy a többségi társadalom véleménye ellen mennek, abban kell keresni, hogy az évtizedes megfelelési kényszer, illetve a külföldről érkező támogatások miatt igazodnak a nyugati háborúpárti politikához.

– Ez pedig nem fog változni a közeljövőben 

– szögezte le Nagy Ervin.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.