Talabér Krisztián: Karácsony Gergely nyilatkozata készségeinek hiányára világít rá

Minden olyan nyilatkozat, amely a háború eszkalációját okozhatja, felelőtlen és életellenes. Karácsony Gergely főpolgármester átgondolatlan nyilatkozata elsősorban vezetői és államférfiúi készségeinek hiányára világít rá – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzője felhívta a figyelmet: a főpolgármester megszólalása a baloldali körökben egyáltalán nem váltott ki negatív visszhangot, hallgatásuk beismerése annak, hogy egyetértenek az elhangzottakkal.

2023. 05. 26. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa a második világháború óta nem látott az orosz–ukrán háborúhoz hasonlítható katonai konfliktust, így minden olyan nyilatkozat, amely a háború eszkalációját okozhatja, felelőtlen és életellenes. Karácsony Gergely főpolgármester átgondolatlan nyilatkozata elsősorban vezetői és államférfiúi készségeinek hiányára világít rá. A veszélyek korában az lenne kívánatos, ha egy felelős politikus magatartását a hübrisz helyett a stratégiai nyugalom irányítaná – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Karácsony Gergely szerint háborúban állunk Oroszországgal. (Fotó: Képernyőfotó/ATV)
Karácsony Gergely szerint háborúban állunk Oroszországgal. (Fotó: Képernyőfotó/ATV)

Ismert, Karácsony Gergely volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának egyik vendége volt szerda este, a témák között pedig az újra teljes vonalán közlekedő M3-as metró is szerepelt. Amikor a műsorvezető azzal szembesítette, hogy 2019-ben még a metrókocsik klimatizálásának megoldását ígérte, Karácsony Gergely magyarázkodásba kezdett (szerinte ő nem ígért ilyet), majd arról beszélt, ezzel kapcsolatosan több problémával is szembe kell nézni. Meglátása szerint az egyik ezek közül az, 

„hogy háborúban állunk azzal az országgal [Oroszországgal], amelyik beszállítója volt ennek a metrókocsi-beszerzésnek .” 

Amikor a műsorvezető „apró pontosításként” megjegyezte, hogy Magyarország nem áll háborúban senkivel, a főpolgármester nyomatékosította: „én azt gondolom, hogy de”.

 

A baloldal véleménye nem különbözik a nyugati háborúpárti elit véleményétől

Mint az elemző kifejtette: Karácsony Gergely a baloldali közösség szerves része, emiatt a kettőt elválasztani sem lehet egymástól. Talabér Krisztián felhívta a figyelmet: főpolgármester nyilatkozata a baloldali körökben egyáltalán nem váltott ki negatív visszhangot, ami beismerése annak, hogy egyetértenek az elhangzottakkal. 

– A baloldal háborúpárti magatartását az orosz–ukrán háború kitörése óta számtalan példával lehet bizonyítani: 

gyakorlati szinten már szorgalmazták a magyar katonák és a magyar állam védelmét szolgáló fegyverek Ukrajnába küldését, de még elvi szinten sem értenek egyet a globális érdeket szolgáló békecélkitűzésekkel, hiszen a baloldal például az Országgyűlés békepárti határozatát sem támogatta. A baloldal véleménye a háború kérdésében nem különbözik a nyugati háborúpárti elit véleményétől, ez viszont részben magyarázat arra, hogy miért is kaptak a választás előtt több mint négymilliárd forintnyi dollárt magyarországi baloldali körök – mondta.

 

Karácsony megnyilvánulása nem lesz túl népszerű

Talabér Krisztián elmondta: a Nézőpont Intézet kutatásai szerint a magyar társadalom négyötöde, de még a baloldaliak kétharmada is békepárti. Hozzátette: ez az attitűd pedig a 2022-es országgyűlési választásokon is megmutatkozott. 

Akkor a választók egy békepárti és egy háborúpárti kínálatból választottak, az eredmény pedig egyértelmű volt.

– részletezte. Az elemző felhívta a figyelmet: a szomszédban dúló háború alapvetően egy biztonsági kérdés, azaz alkalmas arra, hogy országos politikai téma legyen belőle, önkormányzati szinten viszont kétli, hogy ez a kérdés kerülne a középpontba. 

Azonban mivel most nemcsak önkormányzati, hanem európai parlamenti választások is lesznek, amelyen szintén inkább a nemzetközi kérdések kerülnek előtérbe, ott sokkal valószínűbb ennek a témának az ismételt felértékelődése. 

– Személy szerint úgy gondolom, a háború kérdéséhez való viszony meghatározó marad, ám kevésbé az önkormányzatin, sokkal inkább az EP-választásokon lesz mérvadó – zárta gondolatait az elemző.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központ sajtótájékoztatóján (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.