Készül az új népegészségügyi program, új vizsgálattípust vezetnek be

A népegészségügy az egészségügy alapja, az egészséges Magyarország jövője – fogalmazott Takács Péter.

2023. 05. 21. 13:54
null
Borítókép: Takács Péter (Fotó: Bach Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népegészségügy az egészségügy alapja, az egészséges Magyarország jövője 

– fogalmazott a Center for Future Health Development diákcsoport által kezdeményezett konferencián Takács Péter, aki köszönetet mondott azoknak a fiataloknak, akik a saját, és az ország jövőjéért is felelősséget éreznek. Az egészségügyi államtitkár szerint fontos lenne, hogy ne betegségüggyel, hanem egészségüggyel foglalkozzunk, a posztszocialista országokban viszont a prevenciós szemléletre kevesebb figyelem irányult. Mint mondta, bár a prevenciót illetően voltak a kormánynak kezdeményezései – népegészségügyi termékadó, a mindennapos testnevelés bevezetése, a nemdohányzók védelméről szóló törvény – de ezek csak akkor érnek valamit, ha beépítjük őket a gondolkodásunka, ha mindannyian teszünk érte. Az egészségügy ugyanis nem az egészségügyi ellátórendszer ügye, hanem mindenki ügye – szögezte le. Takács Péter kitért a foglalkozásügy helyzetére is, emlékeztetve, hogy a Bokros-csomag 2008-ban lenullázta azt. Elvették a foglalkoztatás-egészségügyi orvosoktól a beutalások, a vizsgálatok és receptírás jogosultságát, amelynek következtében elveszett a munkaképes generáció. Éppen ezért a középkorú munkaképes lakosságnál veszítjük el a legtöbb egészségügyben eltöltött életévet, mivel ez a réteg kikerült a szemünk elől. 

Az államtitkár szerint az utóbbi évtizedekben nagy hibája és mulasztása volt az ellátórendszernek az is, hogy semmilyen proaktivitást nem várt el az egészségügyi ellátás szereplőitől. Mint mondta, például tíz évig ő maga sem tudta ki a háziorvosa. 

Éppen ezért az új népegészségügyi programmal – ami most készül – be fognak hozni egy új, felnőttkorhoz kötött általános egészségügyi felmérés jellegű vizsgálattípust, továbbá ennek érdekében módosul a háziorvosi praxisok finanszírozása is 

– tájékoztatott Takács Péter, aki az Ádány Róza professzor asszony közreműködésével készülő program további elemeit is ismertette. Szavai szerint a stratégia kiemelt pontja, hogy a nevelés az egészségtudatosságra már gyermekkorban elkezdődjön. A stratégia fontos része továbbá az öt népegészségügyi program, az új szűrési rendszer kialakítása, a mentális egészség javítása, a munkaerő egészségének megőrzése, a munkahelyi környezetek fejlesztése, valamint a lakosság megszólítása.

 Ezen felül szeretnének nyitni a diáksport felé, és sokkal tudatosabban fellépni a fiatalkori alkohol- és dohánytermék-fogyasztás, különösen a dohányzást imitáló termékek ellen, ami nagyon nagy veszélyt jelent a fiatalokra

 – mutatott rá.

Borítókép: Takács Péter (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.