Nemzettudat-hasadás a baloldalon

Fekete-Győr András után a Momentum aktuális elnöke is pózolt egyet a korábban éles kritikával illetett összetartozás emlékhelyen. Gelencsér Ferenc a jövő pártjának nevezte a Momentumot a trianoni békediktátum által szétszakított nemzet határokon felül álló összetartozását szimbolizáló helyszínen állva. A párt, ahogy a baloldal nagy többsége is, ezzel párhuzamosan meglehetősen visszásan viszonyul június 4-éhez. A szomszédos országokban a magyar pártokkal szemben általában román vagy szlovák pártot szoktak támogatni, tavaly pedig frakcióvezetőjük Sláva Ukrayíni! jelszóval emlékezett meg a nemzeti összetartozás napjáról.

2023. 05. 20. 6:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum a jövő pártja, amire ma is számíthatsz – ezzel a jól csengő, ámde üres szlogennel készít videósorozatot Gelencsér Ferenc. A Momentum aktuális elnöke a másfél perces felvételeken megosztja sajátos világmegfejté­seit. Az első résznek azt a címet adta: Fókuszban a jövő, és arról beszélt, hogy pártja ellenzi az akkumulátorgyárak építését, ezek helyett inkább emberközpontú gazdaságra és kutatás-fejlesztésre lenne szükség, aminek mibenlétét nem részletezi. 

A szlogent a videó végén Gelencsér Ferenc egyenesen a Parlament épülete előtt, a nemzeti összetartozás emlékhelyén mondja el. Emlékezetes, amíg nem volt készen, addig a baloldal megállás nélkül kritizálta a trianoni döntés 100. évfordulójára tervezett nagyszabású emlékművet. A kialakított árok két oldalára az 1913. évi magyarországi településjegyzéket vésték fel. 

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a korábban sokat kritizált emlékhelyen forgatott imázsfilmet. Fotó: Képernyőkép/Facebook

A Momentum főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor egyenesen azt mondta a nemzeti összetartozás emlékhelyéről: 

Ez nem a száz évvel ezelőttnek az emlékműve, hanem annak a mesterséges hasítéknak az emlékműve, amit nap mint nap vernek bele a nemzetbe azzal, hogy megkövetelnek valami olyasfajta azonosulást, amivel nem feltétlenül lehet azonosulni, mert nagyon más viszonyulása van minden egyes embernek.

Amióta elmúlt a 100. évforduló, a Momentum politikusainak nem jelent kérdést, hogyan viszonyuljanak az emlékhelyhez. A 2021-es előválasztási kampányban a párt akkori elnöke és miniszterelnök-jelöltje is az emlékműnél fotóztatta magát, így gyűjtve aláírásokat azért, hogy legyen on­line előválasztás is. Érdemes megemlíteni azt is, hogyan viszonyul a Momentum általánosságban a magyar nemzet mesterséges politikai határok általi szétszakításához, a kisebbségi sorba taszított, környező országokban élő több millió magyarhoz. A párt részéről rendszeres, hogy a szomszédos országokban nem a magyar, hanem valamelyik helyi román vagy szlovák pártot támogatják az ottani országgyűlési választásokon. 

A Momentum korábban testvérpárti viszonyt épített ki a román USR–PLUS szövetséggel, amelynek az elnöke mellett Fekete-Győr Erdélyben román nyelven is kampányolt, és a legutóbbi parlamenti választásokon is támogatta őket.A Momentum EP-képviselője, Donáth Anna pedig pár éve a szlovákiai választások kampányában beszélt arról, hogy a felvidéki magyarok lehetnek büszke szlovákok is. Bár a választásokon a Magyar Összefogás és a szlovák–magyar vegyes párt, a Híd is indult, Donáth egy szlovák pártot támogatott annak kampányrendezvényén.

A tavalyi évben még ezt is sikerült alulmúlnia az olimpiaellenes pártnak. 

2022. június 4-én, akkor még a párt frakcióvezetőjeként, Fekete-Győr András azt írta ki az oldalára a nemzeti összetartozás napján, hogy „Sláva Ukrayíni!”. 

A háborús jelszót tartalmazó posztban pedig az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij pártját üdvözölte a saját liberális pártcsaládjában. Utóbb az ukrán hadsereg jelszavát Fekete-Győr törölte a posztjából.

Borítókép: Fekete-Győr Andráséknak csak egy jó díszlet az össztertozás emlékműve. Fotó: Facebook

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.