időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Alig kezdődött el a nyár, máris kilenc embert kellett kimenteni a Balatonból

Magyar Nemzet
Forrás: Police
2023.06.05. 12:09 2023.06.05. 12:56
Alig kezdődött el a nyár, máris kilenc embert kellett kimenteni a Balatonból

Műszaki hibás, árbóctörött, illetve felborult vitorlás, valamint egy eltévedt SUP utasai is olyan helyzetben találták magukat a hétvégén a Balatonon, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni – adta hírül a rendőrségi portál

Az összegzés szerint a járőregységek szombaton és vasárnap négy esetben kilenc bajbajutottat segítettek ki a szorult helyzetből.

Közleményükben kiemelték, vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. 

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek – hívták fel a figyelmet.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság arra kért továbbá, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.