A napi folyadékbevitelünk sokkal nagyobb hatással van az egészségünkre és az öregedési folyamatainkra, mint gondolnánk. Vannak olyan italok, amelyek tudományos kutatások alapján valóban segíthetnek megőrizni vitalitásunkat és támogathatják szervezetünk természetes regenerációs folyamatait.

Kefir - a hasunk legjobb barátja
A probiotikumok nagyon fontosak a beleinknek, a kefir pedig egy olyan fermentált ital, ami tele van jó baktériumokkal - akár 60 különféle fajta is lehet benne. Ahogy öregszünk, a bélrendszer egészsége hatalmas szerepet játszhat a betegségek megelőzésében, az immunitásban, sőt még a mentális egészségben is, ezért fontos vele foglalkozni. Az emésztésünk egészsége nagyon sok mindenre hatással van, az immunrendszerünkön át egészen a hangulatunkig. A legjobb, ha sima, natúr kefirt veszünk, csak nézzük meg, hogy van-e benne élő kultúra. Kezdjük napi 2 dl-el és szép lassan vigyük fel napi 4-8 decire.
Csontlé vagy alaplé - a csodaszer öregedés ellen
Egy gőzölgő húsleves a legjobb, ami egy vasárnapi ebéden történhet. Ha előre lefőzünk csontlevet vagy beszerzünk alaplevet, akkor akár minden nap fogyaszthatjuk, amivel jót teszünk a gyomrunknak és az emésztésünknek is. Hetente 3-4 csésze csontlé már sokat segít. Rengeteg aminosav van benne, gazdag kalciumban, magnéziumban, ami pedig kell a csontjainknak. A benne lévő glutamin különösen hasznos a gyulladáscsökkentésében, a zselatin helyreállítja a bélfalat, a kollagén pedig jót tesz a bőrünknek, segít megőrizni a rugalmasságát.
Gyógytea - a természetes csillapító
A jó alvás az egészséges öregedés alapja, és ebben segítenek a gyógyteák. Tele vannak olyan növényi anyagokkal, mint a polifenolok és flavonoidok, amik megvédik a sejtjeinket az oxidatív stressztől, ami felgyorsítja az öregedést. A kamilla vagy a citromfű segít a pihentető alvásban és a stressz csökkentésében, mindkettő kulcsfontosságú az egészséges öregedéshez. Ha naponta megiszunk valamelyikből egy csészét, az már sokat segíthet.
Kávé - nem csak a koffein miatt
A kávé tele van antioxidánsokkal, amelyek kutatások szerint csökkentik az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulását. Egyre több bizonyíték támasztja alá a kávéfogyasztás védő hatásait a májbetegségek kialakulásában és progressziójában is. A koffein ugyanis serkenti a májenzimeket és javítja a máj működését. Ha tehetjük, fogyasszuk tej és cukor nélkül, naponta 2-4 csészével.