Melegszik az idő, jön a 30 fokos csúcshőmérséklet + videó

A Kárpát-medence fölé dél, délkelet felől egyre nedvesebb levegő érkezik, a felhőzet fokozatosan megnövekszik, de számottevő csapadék csütörtök estig nem valószínű.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, MTI2023. 06. 15. 6:42
null
Zamárdi, 2022. augusztus 19. Résztvevõk a Strand fesztiválon Zamárdiban 2022. augusztus 18-án. A fesztivált augusztus 18. és 21. között rendezik a Balaton-parti településen. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább növekszik a fátyolfelhőzet, és a délkeleti, keleti országrészek fölött meg is vastagodik, így ott erősen felhős vagy borult lesz az ég, máshol pedig gomolyfelhők képződnek.

Északnyugat felé számíthatunk több, de ott sem zavartalan napsütésre. 

Napközben legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő, majd késő délutántól, estétől a délkeleti, keleti határszélen eleredhet az eső. 

Gyenge vagy mérsékelt lesz az északias szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Késő este 16 és 19 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Milyen idő lesz hétvégén?

Mozgalmasabb, lassanként kissé melegebb időre számíthatunk. A keleti, északkeleti tájakon, főként a határvidéken akár érdemi mennyiség is eshet a hét utolsó napjaiban. A Dunántúlon gomolyfelhős, napsütéses időre van kilátás, csak helyenként fordulhatnak elő záporok, zivatarok. A melegedés a jövő hét első felében is folytatódhat, akkor már számíthatunk 30 fokot megközelítő vagy el is érő csúcsértékekre.

Időjárásunkat előbb egy déli mediterrán ciklon határozza meg, aztán a következő napokban északról egy sekély ciklonális mező és magassági teknő áramlásában nedves levegő érkezik térségünkbe, döntően csak a keleti megyék fölé. A többi országrészbe északias áramlással szárazabb és kissé labilisabb légtömegek jönnek, így ott helyenként, nem túl nagy számban fordulhatnak elő záporok, zivatarok.

A jövő hét elején tőlünk nyugatra, délnyugatra megerősödik egy magasnyomás, és ennek az anticiklonnak az áramlási rendszerében érdemben melegebb levegő érkezik hazánk fölé. Ennek köszönhetően hétfőtől 

egyre többfelé mérhetünk átmenetileg 30 fok közeli vagy meghaladó csúcsértékeket. 

A jövő hét második felében egy északnyugat felől érkező markánsabb front hatására ismét több lehet a csapadék és a hőmérséklet is mérséklődhet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.