Rejtve maradnak a Pini-ügybe belebukott befolyásos ügyvéd hatósági kapcsolatai?

Már nem nyomoz az ügyészség annak a nagy hatalmú ügyvédnek az ügyében, aki vallomások szerint megszámlálhatatlan vagyonra tett szert és csápjai behálózhatták a magyar igazságszolgáltatást. A jogászt évekkel ezelőtt a Piero Pini húspápához köthető büntetőügyben vették őrizetbe, majd zsarolás és pénzmosás miatt is bíróság elé állították. A „Dr. Uzsora” gúnynevű férfi feltételezett hatósági kapcsolatai miatt is nyomozás indult, ám végül utóbbi eljárást megszüntették.

Pámer Dávid
2023. 06. 10. 7:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárta a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) annak a jogásznak az ügyében, aki vallomások szerint az elmúlt évtizedekben hatalmas vagyont szerzett és csápjaival behálózhatta a magyar igazságszolgáltatást – tudta meg a Magyar Nemzet.

A „Kövér” és „Dr. Uzsora” gúnynevű ügyvédre 2020 februárjában csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói és a Piero Pini húspápa elleni költségvetési csalás miatt indult nyomozásban vették őrizetbe. Az akcióban a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség ügyészei és a TEK munkatársai is részt vettek. 

Tizenöt helyszínen hajtottak végre kutatást, több mint hatszázmillió forintot foglaltak le, illetve értékes luxusautókat és ingatlanokat zároltak.

Bűnös kapcsolat több hatósági személlyel?

Az ügyvédet emellett a Központi Nyomozó Főügyészségen is feljelentették, a dokumentumban pedig az szerepelt, hogy a férfinak befolyásos kapcsolatrendszere lehet a magyar igazságszolgáltatásban. A KNYF korrupciós bűncselekmények miatt el is rendelte a nyomozást. A feljelentő állítása szerint százórányi hanganyagot is átadott az ügyészeknek, amin az ügyvéd utalt arra, hogy bűnös kapcsolatban volt egy vezető beosztásban dolgozó fővárosi rendőrrel, valamint egy megyei ügyészség ügyészeivel. 

Korrupció kapcsolatra utaló adatok hangzottak el – az ügyvéd szájából – a hangfelvételen több bíróság, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vonatkozásában is – áll a lapunk birtokában lévő feljelentésben, amiben azt is leírták, hogy a befolyásos jogász a rögzített felvételeken kijelenti, hogy egyik ellensége csak akkor szabadul a letartóztatásból, ha ő úgy akarja, és ha megadja a tőle korábban felvett uzsorakölcsönét.

Utóbbi személy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által nyomozott egyik eljárásban volt érintett, és mások mellett ő tett terhelő vallomást a jogászra, így részben a férfi vallomása alapján gyanúsította meg „Kövért” a NAV a Pini-ügy mellett zsarolással és százmilliós pénzmosással is. Ezek az ügyek jelenleg már bírósági szakban vannak.

Érinthetetlen volt

A feljelentésben arra is rámutattak, hogy a jogász a pénzmosási ügyben tudott szinte minden előre tervezett nyomozati cselekményről, a megtett feljelentésekről, vallomásokról, azok pontos tartalmáról, illetve titkos információkról, amiket „értekezleteken” meg is osztott a tőle függő bűntársaival. Ezekről az „értekezletekről” szintén készült hanganyag.

A feljelentő kitért arra is, hogy a szolnoki védő eddig mindent megúszott, emiatt „golyóálló” ügyvédnek is nevezik: például pár éve megszüntettek ellene egy 135 rendbeli uzsora-bűncselekmény miatti eljárást, mert alkut köthetett a hatóságokkal. Ebben az eljárásban érintett volt egy másik ügyvéd is, akiről a felvételeken ugyancsak említést tett a szolnoki jogász. 

Az illető felesége ráadásul az egyik megyei bíróságon dolgozik – jegyezte meg a feljelentő, hozzátéve, hogy a bírónőt és a másik ügyvédet nem vádolja semmivel, ám szerinte a kapcsolatrendszert akkor is vizsgálnia kellene a nyomozó főügyészségnek. 

Az átadott dokumentumban az is szerepelt, hogy „Dr. Uzsora” tudott egy költségvetési csalás miatt indult nyomozásban született tanúvallomásról is, amiben a tanú terhelően nyilatkozott róla, hangsúlyozva, hogy „uzsora jellegű kapcsolatban vannak”, majd megemlítette a NAV-os kihallgatóinak: tart „Kövér” bosszújától. A feljelentés szerint a hangfelvételből kiderült, a védő megtudta, hogy terhelő vallomás született ellene.

Öngyilkos lett az egyik bűntárs

Mindezek mellett úgy tudjuk, egy bűntársa is vallott az ügyvéd ellen. Őt az egyik tárgyalásra tanúként idézték, de meghallgatására már nem kerülhetett sor, mert a férfi otthonában öngyilkos lett. Az ügyben a rendőrség azt a tájékoztatást adta, hogy bűncselekmény gyanúja nem merült fel, így a haláleset körülményeit közigazgatási eljárásban vizsgálták.

A Központi Nyomozó Főügyészséget arról is tájékoztatták, hogy a szolnoki ügyvéd nem egyszer az igazságszolgáltatáshoz tartozó személyeket fizethetett le, legalábbis ő erre hivatkozva kért pénzt többektől. Egyik alkalommal ötezer eurót vett át egyik ügyfelétől, hogy abból majd hatósági embereket veszteget meg védence érdekében. Fontos ugyanakkor megjegyezni, az ügyvéd ártatlannak vallja magát és azt állítja, semmilyen bűncselekményt nem követett el. 

Azt nem tudni, hogy az ügyvéd ártatlan-e, de azt tény, hogy a főügyészség végül megszüntette az eljárást. Ez azt jelenti, hogy vagy az ügyvéd csak „hencegett” a hangfelvételen és nem voltak segítői, vagy pedig a megalapozott gyanúhoz nem voltak elegendőek a beszerzett bizonyítékok.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.