A legmagasabb fokú riasztást adta ki a meteorológiai szolgálat

A legmagasabb fokozatú, piros riasztást adta ki néhány nyugati járásra heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 07. 12. 23:04
Nagykanizsa, 2022. augusztus 28. Zivatarfelhõ és villám az égen Nagykanizsa felett 2022. augusztus 27-én éjjel. Napközben megnövekedhet a záporok, zivatarok esélye. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint egyes Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyei járásokban heves zivatarok várhatók, kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

Másodfokú (narancs) riasztás van érvényben a heves zivatarok miatt Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala vármegyék egyes járásai területén.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint éjszaka egy északnyugat felől érkező hidegfront előterében és mentén több hullámban pattanhatnak ki zivatarok, heves zivatarok, amelyek fokozatosan keletre terjednek. Heves kísérőjelenségek valószínűsége az ország északi felén nagyobb.

A legintenzívebb cellákat nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás kíséri.

Csütörtök napközben ismét nagy területen, kiterjedten várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A nap első felében kiemelten a Dunától keletre az északi tájakon, majd a délutáni óráktól már a déli országrészben is várhatók további zivatarok, amelyek ott is rendszerbe szerveződhetnek, kiterjedt károkozó jelenségek is kísérhetik azokat. Csütörtökön délutántól várhatók a legveszélyesebb események, amelyek elsősorban az ország déli felében több megyét is érinthetnek.

Borítókép: Zivatarfelhő és villám az égen Nagykanizsa felett 2022. augusztus 27-én éjjel (Forrás: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.