A legváltozatosabb módon pusztítják a bűnözők a madárvilágot

A különböző, köztük védett madarak kárára elkövetett állatkínzás, természetkárosítás, méreggel való visszaélés, orvvadászat és lopás miatt indult eljárások sok esetben nem vezetnek eredményre, mert lehetetlen azonosítani az elkövetőt. Még nagyobb lehet a baj, ha hozzávesszük azokat az eseteket, amelyek nem kerülnek sem a természetvédők, sem a hatóságok látókörébe. A bűnelkövetők elleni küzdelemben nincs idő pihenésre, az utóbbi időkben ismét nőtt a madárgyilkosok száma.

2023. 07. 22. 6:05
null
20210310_Meggyógyult és visszanyerte erejét egy februárban Tiszaalpáron talált rétisas, melyet így szerdán szabadon engedhettek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Szegedi Vadaspark szakemberei_Szeged_PN Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park/Puskás József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra és újra jelennek meg olyan hírek a sajtóban, hogy különböző vadon élő madarak kárára valamilyen bűncselekményt követnek el Magyarországon. Megkerestük ezek kapcsán az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy megtudjuk, hány eljárás folyt ilyen ügyek miatt. Az ORFK kommunikációs szolgálata válaszában kiemelte: a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények statisztikai adatait tartalmazó Egységes nyomozóhatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika egy követő jellegű rendszer, amelyben az adatokat a nyomozás lezárását követően regisztrálják. Vagyis a statisztikai adatokat nem a bűncselekmény elkövetésének időpontja szerint, hanem a bekerülés időpontja alapján számolják. E szerint 2020-tól 2023 júniusáig 35 olyan állatkínzás miatt indult eljárás zárult le a rendőrségnél, amelyeket valamilyen madár ellen követtek el. Ezek közül tizenhét ügy védett madarakhoz kötődik. Emellett öt ügyben folyt eljárás madarak, míg két esetben védett madarak ellopása miatt az elmúlt három és fél évben.

Deák Gábor, madár
Még mindig nagy veszélyben van a madárvilág Fotó: MTI/Kovács Attila

 

Nehéz azonosítani az elkövetőket

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egységének vezetője a Magyar Nemzetnek kifejtette: sok esetben az jelenti a problémát, hogy elindul egy ügyben a nyomozás, és mivel a tettes nem azonosítható, gyanúsított hiányában az eljárást felfüggesztik vagy meg is szüntetik. Deák Gábor szerint komoly probléma, hogy ezek a nyomozások nem vezetnek eredményre. Elmondta azt is, hogy a bűncselekmények időszakosan követik egymást. Példaként említette, hogy 2021-ben nagyon rossz év volt, akkor rekordszámú madármérgezést tapasztaltak.

 

Nagy veszélyben a madárvilág

 

– A történtek után az egyesület és az Országos Magyar Vadászkamara is jelentős ellenkampányba kezdett, aminek köszönhetően a természetkárosításról szóló jogszabályt is szigorították. Korábban csak akkor számított egy pusztítás természetkárosításnak, ha az áldozatul esett madarak természetvédelmi értéke elérte a százezer forintot.

A változás után viszont már egy 25 ezer forint természetvédelmi értékű egerészölyv megmérgezése is ennek minősül. S ez igaz akkor is, ha a csalétket nem egy védett madár, hanem egy róka vagy aranysakál ellen helyezik ki, és ettől pusztul el a madár. Ezeknek a kampányoknak és jogszabályi szigorításoknak is köszönhetően 2022-ben csökkent a mérgezések száma, de idén ismét romlást tapasztalunk

– mondta a szakember. Hozzátette: sok olyan eset is lehet, hogy sem ők, sem a hatóságok nem szereznek tudomást a mérgezésekről. Erre jellemzően abból tudnak következtetni, hogy egyes madárfajok minden ismert ok nélkül eltűnnek egy-egy területről.

 

Új szerek kerülnek elő

 

– A harcot nehezíti, hogy folyamatosan jelennek meg új méreganyagok, amelyek nehezebben mutathatóak ki. Vannak olyan szerek is, amelyek nem azonnal ölik meg az állatot, hanem néhány nap, hét, akár hónap alatt teszik tönkre a belső szerveket, így a mérgezés helyétől nagyon távoli területen találják meg a tetemet.

Az elmúlt öt évben nagy gondot okozott a tiltott rágcsálóirtó szerek használata is, amelyeknek másodlagos véralvadásgátló hatásuk van. Ezeket egyes gazdák szántóföldi területen nagy mennyiségben helyezik ki. Az így elhullott rágcsálókat aztán megeszik a madarak, és ettől elpusztulnak

– fogalmazott Deák Gábor. Hozzátette: ezek a madarak sokszor úgy hullanak el, hogy legyengülnek, és áramütés éri őket vagy meghalnak egy fertőzésben. – Szinte minden, áramütés miatt vagy fertőzésben elpusztult madár szervezetében kimutatják a rágcsálóirtó szereket – emelte ki a szakember.

Borítókép: Még mindig sok madár lesz mérgezés áldozata (Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park/Puskás József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.