Aranykereskedelemmel foglalkozott az adócsaló bűnbanda, vádat emeltek ellenük

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat huszonkét ember ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 07. 10:13
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy aranykereskedelemmel foglalkozó budapesti bűnszervezet tagjai és a hozzájuk kapcsolódó további gyanúsítottak ellen, akik fiktív számlázási láncon keresztül 2017 és 2020 között 5,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A vádhatóság azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy egy negyvenkilenc éves férfi volt az ügyvezetője egy cégnek, amelyen keresztül aranyárut – tört aranyat, aranytömböt, illetve arany ékszereket – szerzett be, majd azokat beolvasztás, vegyi tisztítás és tömbösítés után belföldön értékesítette. A cég vezetője később a testvére lett, de továbbra is a férfi irányította ténylegesen a társaságot.

A férfi a cége alá egy többszintű számlázási láncolatot szervezett, amelynek kizárólagos célja az volt, hogy azt a látszatot keltse, az aranyárut a cég belföldön szerezte be, így erre hivatkozva az áfafizetési kötelezettséget – jogosulatlanul – csökkentse. A számlázási láncolatba bevont – időszakosan párhuzamosan is működő, illetve néhány havonta változtatott – gazdasági társaságok valójában nem kereskedtek arannyal, szerepük csak a számlakiállításra korlátozódott.

Ezek a cégek áfabevallásokat egyáltalán nem vagy csak adóminimalizáló tartalommal nyújtottak be, így végső soron a felmerülő adóterhet senki nem fizette meg, a magyar állami költségvetés ettől a bevételtől elesett.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt huszonkét ember ellen – köztük hat stróman ellen közokirat –hamisítás bűntette miatt – emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.