Eljött az igazság órája! Ítélkeznek a Hableány-katasztrófa miatt Csaplinszkij felett

Borítékolható, hogy a vádat képviselő ügyész fenntartja a vádat és legalább kilenc évet kér Jurij Csaplinszkij ukrán hajóskapitányra a Hableány-katasztrófa okozása miatt, míg Tóth Gábor, a kapitány védője felmentést fog indítványozni, mondván: Csaplinszkij nem követte el a vádban szereplő bűncselekményeket. Végkifejletéhez ért a büntetőper.

2023. 08. 23. 16:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végkifejletéhez ért a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a 2019. május 29-i dunai hajókatasztrófa okozása miatt Jurij Csaplinszkij ellen indult büntetőper. A Magyar Nemzet értesülése szerint szeptember 25-re tűzték ki az ítélethozatalt. A bírói döntés valószínűleg nem lesz jogerős, valamelyik fél nagy eséllyel fellebbezni fog, így a jogerős ítéletre előreláthatólag éveket kell majd várni.

Jurij Csaplinszkij felel a Hableány-tragédiáért, 28 ember haláláért. Fotó: Origó

Jurij Csaplinszkij, a Viking Sigyn szállodahajó bűnügyi felügyelet alatt álló ukrán hajóskapitányát akár kilenc év szabadságvesztésre is ítélhetik, amennyiben bűnösnek találják. Persze ehhez még lesz egy-két szava, vagy inkább többórás perbeszéde a védelemnek; úgy tudjuk, Tóth M. Gábor ügyvéd rendkívül alapos, valóban több órára tervezett védőbeszéddel készül, amit szeptember 18-án fog előadni. 

A per menetét végigkísérve nem vállalunk nagy kockázatot, ha azt várjuk, a védő ártatlannak fogja mondani védencét az ellene felhozott vádpontokban, és felmentését kéri majd bűncselekmény hiányában.

Emlékezetes, hogy Tóth M. Gábor, Csaplinszkij védője már a per kezdetén, néhány nap tárgyalás után egy 43 pontból álló, elsősorban a jegyzőkönyvvezetést kritizáló dokumentumot nyújtott be a bíróságnak, és indítványozta Németh Leona bírónő kizárását az ügyből. Sikertelenül, ám a tárgyalás során érzékelhető volt, hogy a védő igyekszik lecsapni minden vélt vagy valós hibára, hogy azt kamatoztathassa a per elhúzása, illetve a védence sikeres képviselete érdekében. Tóth M. egyébként a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, jogászok véleménye szerint is profi ügyvéd.

 

Mindez persze nem befolyásolja a vádat képviselő ügyészt, aki várhatóan fenn fogja tartani a vádat. A Hableányt hullámsírba küldő Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetésének vétsége és 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt állították bíróság elé. A kapitány a vádirat szerint az ütközés előtti öt percben – noha ő kormányozta a szállodahajót – egyáltalán nem figyelt a munkájára, ráadásul a Sigyn radarja sem volt bekapcsolva. 

A bizonyítási eljárás során kívülállók és független jogászok számára is bizonyítottnak tűntek a vádak, de erről végül Németh Leona bírónő fog dönteni.

 

Három per zajlik

Május 29-én volt négy éve, hogy a Viking Sigyn szállodahajó utolérte a Margit híd pesti hídfője magasságában a felfelé tartó Hableány sétahajót, majd hátulról elgázolta, maga alá forgatta és elsüllyesztette azt. A sétahajó 26 dél-koreai utasa és a kétfős magyar személyzet a vízbe veszett. Csaplinszkij mellett egy másik perben felelnie kell 35-rendbeli cserbenhagyás miatt a Sigynt követő testvérhajó, a Viking Idun ugyancsak ukrán kapitányának. Ugyanakkor a tragédia miatt polgári peres ügyben a 28 áldozat hozzátartozói, valamint a hét túlélő perel négy és fél milliárd forintnyi kártérítést, amerikai dollárban.

Borítókép: A Hableány-katasztrófa legfiatalabb áldozata, a hatéves koreai kislány holtteste felett tisztelegnek a dél-koreai katonai mentők (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.