Kihirdették a Szent István-napi rendezvénysorozat idei programjait

Ünnepi programok sokasága várja az érdeklődőket augusztus ­20-án. A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz zászlófelvonás, tisztavatás, légi parádé és körmenet, a fő attrakció pedig az este kilenc órától kezdődő tűzijáték lesz, amelyet 34 ezer pirotechnikai eszköz teszi látványossá. Az állami rendezvények mellett augusztus 18-20. között további tizennégy budapesti helyszínen lesznek programok, amelyre életkortól függetlenül mindenkit várnak.

Magyar Nemzet
2023. 08. 01. 12:54
Szent István nap sajtótájékoztató
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihirdették a Szent István-napi rendezvénysorozat idei programjait az Országházban. Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tájékoztatása szerint augusztus 20-án, reggel nyolc órakor a szokásokhoz híven zászlófelvonással és tisztavatással kezdődik az ünnepség, amelyet kilenc és tíz óra között a Magyar Honvédség légiparádéja követ. 

Novák Katalin köztársasági elnök fél tizenegykor Esztergomban mond ünnepi beszédet, délután fél kettőtől pedig ott adják át a Szent István-rend kitüntetéseket is.

Az Országház épülete 10 és 18 óra között idén is díjmentesen látogatható augusztus 20-án. Ezen kívül megrendezik a Szent Jobb-körmenetet, a nap fénypontja pedig az este 9-kor kezdő tűzijáték lesz, amely során 34 ezer pirotechnikai eszköz világítja majd be az eget. Az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette és programozta, a zenei aláfestést pedig Elek Norbert komponálta. A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti ki. A fél órás rendezvényt a szokásos görögtűz zárja, újdonságként pedig a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket. Az államtitkár továbbá jelezte, az idei rendezvénysorozatot az augusztus 19-27. zajló atlétikai világbajnokság is színesíti, amelyet Magyarország rendez. Az atlétikai vb szervezését, s az ezzel járó diplomáciai nagyüzemet is össze kell hangolni a Szent István-napi ünnepségekkel, ami külön feladatot ad a szervezőknek. 

Az állami események ismertetését követően az augusztus 18-20. között zajló programsorozat részleteiről Borbás Marcsi, a Szent István Nap nagykövete beszélt. Mint fogalmazott, Szent István napja egy összművészeti rendezvénysorozat, amelyre kortól függetlenül mindent várnak. Borbás Marcsi tájékoztatása szerint 

az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz Retró Fesztivál a Tabánban, ahol a 70-es, 80-as és 90-es évek nagy sztárjai lépnek fel. A Filozófusok kertjében a magyar komolyzene legismertebb és legszebb dallamai csendülnek fel, augusztus 18-án este pedig Leslie Mandoki ingyenes koncertet ad a budapesti Szent István téren. A Mesterségek ünnepén most is több mint ezer népművész jelenik meg, és megnyitja kapuit a Várkert Bazárban a Magyar Ízek utcája is.

A rendezvénysorozat keretében lesz Divat & Design Fesztivál, Csárdafesztivál a Vörösmarty téren, magyar történelmi Hősök útja a Budai várban, a Városligetben pedig Szent István udvara elevenedik meg.

Az augusztus 20-i programok ismertetése után kihirdették az ország tortája és cukormenetes tortája verseny idei nyerteseit is: 

idén a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászdából Lakatos Pál kreációja, Spicces füge respektus fantázianevű torta nyerte el a címet. 

A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épült fel, mely kakaóbab töretet és tartalmaz. Az ízvilágot ugyanakkor a tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz mg.

Hazánk legjobb cukormentes tortája pedig a Kikelet elnevezésű torta lett, amelyet Lawal-Papp Zsófia készített és a makói Papp Cukrászda kreációja. A cukrász a tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A díjazott tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, valamint országszerte több száz cukrászdában. 

A Szent István-napi kenyerek közül a Heim Sütöde Bt. durumkenyere lett a győztes, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere, az újonnan bevezetett, sétáló sütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja nyert.

Borítókép: Pillanatkép a sajtótájékoztatóról (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.