Cáfolják az ellenzéki sajtót: senki sem vezényli a határra a polgárőröket!

Az elmúlt egy napban több olyan valótlan állítás jelent meg egy törvénymódosítással kapcsolatban, amelyet kénytelen sajtóközleményben cáfolni az Országos Polgárőr Szövetség. Senkit nem vezényelnek a határra, mert önkéntesek, akik nem vezényelhetők. A cáfolat egyértelmű: önkéntesek nem vezényelhetők.

2023. 09. 25. 17:07
Fotó: Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Polgárőr Szövetség határozottan cáfolja azokat a sajtóban megjelent híreket, amelyek azt állítják, hogy egy törvénytervezet szerint polgárőröket vezényelnének a déli határ védelmére. A Polgárőrség civil szervezet, amelynek tagjai önkéntesen vesznek részt bármilyen feladatban, éppen ezért nem vezényelhetők és nem kötelezhetők semmilyen feladatra – mondta el a Magyar Nemzetnek Bakonyi Ágnes, az OPSZ sajtófőnöke.

A sajtófőnök véleménye szerint minden bizonnyal nem néztek pontosan utána az ügynek azok a sajtóorgánumok, amelyek most azt állítják, hogy polgárőröket vezényelne a kormány a déli határ védelmére.

Polgárőrök eddig is részt vettek a határőrizetbe, de senki sem vezényli oda őket. Fotó: Mirkó István

A Polgárőrség egy 66 ezer önkéntes tagból álló civil szervezet, amely kétségtelenül segíti a rendvédelmi szervek bűnmegelőző munkáját, de miután nem hivatásos rendvédelmi dolgozók, éppen ezért nem is vezényelhetők, vagy küldhetők semmilyen feladatra. A polgárőrök kifejezetten önkéntesen vesznek részt szolgálataikban.

 

Önkéntesen vesznek részt a határvédelemben is, amelyben immár nyolc éve nagyon sikeresen végzik önként vállalt feladataikat.

A megjelent hírekből mindössze annyi igaz, hogy az OPSZ kezdeményezésére a parlament előtt van a polgárőrségről szóló, 2011-ben elfogadott törvény módosítása, hiszen több mint egy évtized alatt sok minden változott, amely pontosításra szorul ilyen pl. a drónok jogszabály szerinti használata. Ebben a módosításban a polgárőrség kérésére szerepel az is, hogy a polgárőrök alapfeladatai közé legyen felvéve a határvédelem is, hiszen évek óta és jelenleg is nagyon sok – elsősorban a déli határ mellett élő – polgárőr teljesít szolgálatot és segíti a rendvédelmi szervek munkáját, kizárólag a déli határ mélységi területein.

Egyetlen, bűnmegelőzési feladatokkal felruházott civil szervezetként, az önkéntes munkájuk közé tartozik a közterületi járőr- és figyelőszolgálat, ugyanúgy, mint általában a településeken. 

– Ennyi történt, szeretnénk betenni a feladataink közé azt, amit rendszeresen végzünk, vagyis törvényileg is szabályozva lesz, hogy sok minden más mellett nap mint nap végezzük ezt a feladatot is. Ezt összemosni kötelező, vezényelhető és egyéb kifejezésekkel nemcsak túlzás, hanem kártékony is a polgárőrség megítélését és működését illetően – szögezte le Bakonyi Ágnes, az OPSZ sajtófőnöke.

Határvédelmi tagozat

A polgárőrségnek önálló határvédelmi tagozata működik. A határterületen működő határvédelmi polgárőrök kiemelt feladata a migráció következtében elkövethető bűncselekmények megelőzése, az illegálisan a határterületi települések, tanyasi lakott területen megjelent személyek felfedése, észlelése, követése, esetleges feltartóztatása és jelzése a határrendészet felé.

 

Borítókép: Polgárőr a magyar–szerb határon (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.