Hétezernél is több diák vesz részt a honvédségi kadétprogramban

Már az egyházi iskolákban is elkezdődött a kadétprogram, amivel megkettőzött védelmet kapnak a fiatalok.

2023. 09. 28. 12:45
debrecen, kratchvil, katonák, kadétok, honvédség Forrás: honvedelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly sikere van Magyarországon a Honvéd kadétprogramnak, amely 2017-ben még három iskolával indult, mára azonban már 150 oktatási intézménnyel van szerződése a Magyar Honvédségnek – jelentette ki Simicskó István a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sárospatakon. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a KDNP frakcióvezetője a Vay Miklós Református Technikum, Szakképző Iskola és Diákotthon első kadétévének lezárása és az új tanév indítása alkalmából tartott ünnepségen elmondta, 

jelenleg 7200 középiskolás kadét tanul a programban, Magyarország pedig egyike azon országoknak, amelyek odafigyelnek a fiatalok ilyen jellegű képzésére.

 – Az Egyesült Államokban háromszázezer, Nagy-Britanniában pedig 130 ezer kadét végez évente, ami óriási létszám – ismertette a szövetségi elnök, megjegyezve, azokat a fiatalokat, akik középiskolás éveik alatt ilyen típusú katonai előképzésben részesülnek, a cégek, a vállalatok és az állami szféra is sokkal szívesebben alkalmazza.
Hangsúlyozta, a kadétok olyan plusztudást és képzettséget szereznek, amelyek megbízhatóbbak, fegyelmezettebbek és emberközpontúak lesznek, képesek csapatban dolgozni, bajtársiasság alakul ki bennük, valamint segítik bajtársaikat és a többi embert. 

Ezzel együtt már az egyházi iskolákban is elkezdődött ez a program, amivel megkettőzött védelmet kapnak a fiatalok, amellyel egyrészt az egyházi kötödésük, hitük erősödik, másrészt a katonai mentorok által az erő, a tudás és az alkalmazkodás képességeire tehetnek szert

 – emelte ki a politikus, aki a jelenlévő kadétokhoz szólva elmondta, a mai zavaros világban a lényeglátás, a stabil értékrend és például az ebben az iskolában megtanult képességek nélkülözhetetlenek, a fiatalok ezzel valóban többek lesznek, mint egy átlagos képességű fiatalember. – A legjobbra kell törekedni a tanulmányi eredményekben, a sajátos képességgel pedig egyedivé lehet válni – fogalmazott, hozzátéve, ha ezeket jól osztják be az itt tanuló fiatalok, akkor a katonai pályán, a honvédségben is lehet jövőképük.
Simicskó István beszélt arról is, hogy a Honvédelmi Sportszövetség évtizedes hiányt pótolva működik, 

Magyarországon az elmúlt években öt honvédelmi sportközpont épült meg a kormány támogatásával.

 – Sportlövészetre, a küzdősportok és technikai sportok gyakorlására, csapatépítésre van lehetőség ezekben az intézményekben, amelyek a tervek szerint minden megyében megépülnek majd – tette hozzá.


A sárospataki középiskolában háromszáz diák tanul; a 2022 szeptemberében indított kadétképzésben a tanulók – választható tantárgyként – honvédelmi alapismereteket tanulhatnak, és ebből akár érettségit tehetnek, tanulmányi eredményeiktől függően a 9. évfolyam második félévétől pedig honvéd kadét ösztöndíjban részesülhetnek.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Honvédelem.hu)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.