Meghalt a legidősebb magyar újságíró, lapunk egykori főmunkatársa, Tatár Imre

Önmagát a trianoni nemzedék tagjának vallotta.

Forrás: Facebook2023. 09. 17. 19:02
Candle,At,The,Dark,Background.there,Is,A,Empty,Place,For
532172119 Fotó: VisionalMedia Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap délelőtt 104 esztendős korában elhunyt Tatár Imre Vas- és Aranytoll-díjas újságíró. 

Budapesten született 1920. január 9-én; érettségi után az első zsidótörvény rendelkezése miatt egyetemen nem tanulhatott tovább, ezért autószerelő vizsgát tett. 1941–44 között munkaszolgálatos, majd 1944–47 között hadifogoly volt a Szovjetunióban.

Hazatérte után 1956-ig a Szabad Nép, 1956-tól 1968-ig között az Esti Hírlap, utána 1975-ig a Magyar Hírlap munkatársa volt. Huszonöt évig a Magyar Nemzet főmunkatársaként a külpolitikai rovatban dolgozott. 

A magyar sajtó egyik legkiválóbb személyisége négy nyelven beszélt, a német bel- és külpolitika, valamint az európai biztonság és együttműködés kiemelkedő szakértője volt. 

 

Trianoni nemzedék

A Magyar Nemzet hasábjain korábban Szakály Sándor méltatta Tatár Imre életútját. A 101. születésnapja kapcsán született cikkből kiderül, hogy a magyar újságírók rangidőse magát a trianoni nemzedék tagjának tartja. Ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai társadalmi állásra, felekezeti hovatartozásra, anyagi helyzetre való különbözőségeik ellenére egy dologban egyetértettek: 

Trianon elutasításában.

Ez a gondolat élt benne, aki zsidó származású magyarként – mert mindig is annak tartotta magát – megélte a két világháború közötti időszak minden meghatározó eseményét, és megélte a társadalom általi elfogadottságot éppúgy, mint a kirekesztettséget.

Halála előtt nem sokkal fejezte be utolsó, életrajzi vonatkozású kötetét, amely rövidesen megjelenik. Tatár Imréről szóló cikkünk lentebb, vagy ide kattintva elérhető.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.