Bünteti a magyar hallgatókat Brüsszel a migráció és háború elleni politika miatt + videó

A Fidelitas felháborítónak nevezte, hogy a magyar diákok egy része ki van zárva az Erasmus-programból.

2023. 10. 27. 12:47
Erasmusos diákok
diákok Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rendkívül igazságtalannak és felháborítónak tartjuk, hogy a magyar hallgatókat bünteti Brüsszel azért, mert a magyar kormány nem támogatja az elhibázott migrációs és háborús politikát – hangsúlyozta Hegedűs Barbara. A Fidelitas külügyi igazgatója az Európai Bizottság (EB) magyar képviselete előtt felszólította az EB-t, hogy ne a magyar hallgatókat és kutatókat büntessék. Mint fogalmazott: ne rajtuk álljanak bosszút.

– A magyar diákokat ugyanazok a jogok illetik meg, mint bármelyik európai diákot. Az Erasmus az Európai Unió egyik legsikeresebb programja, amelynek az a célkitűzése, hogy diákok Európa-szerte ingyen tanulhassanak, és megismerhessék Európa különböző országait. A program óriási lehetőség a nyelvtanulásra, a kapcsolatépítésre és arra, hogy a diákok megtapasztalhassák a határtalan Európa érzését – ismertette, majd arról is beszélt,

a politikai viták miatt meghozott intézkedés évente több mint tízezer diákot érint hátrányosan.

Hidas Dóra, a Fidelitas külügyi kabinetvezetője kiemelte: Brüsszel lépése jogilag is elfogadhatatlan, mivel az oktatáspolitika területén a tagállamok nem mondtak le hatáskörükről, tehát az EU-nak nincs beleszólása. Meglátása szerint az EB súlyosan sérti a diszkrimináció tilalmát is, mert alapvető uniós jogtól próbálja megfosztani a magyar egyetemistákat.

 

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, minden feltétel adott ahhoz, hogy az őszi és a tavaszi félévben is megvalósuljanak a mobilitási programok az Erasmus-program keretrendszerén belül, ehhez a források rendelkezésre állnak. A programot kezelő Tempus Közalapítvány főigazgatója, Bodrogi Richárd közölte: jelenleg ötven magyar felsőoktatási intézmény vesz részt az Erasmus-programban, ebből huszonegy intézmény modellváltott.

A főigazgató kiemelte, hogy a 29 nem modellváltott intézmény értelemszerűen nem szembesült nehézségekkel a program lebonyolításában, 

a modellváltott egyetemek esetében pedig a kormány 1,8 milliárd pluszforrást biztosított a mobilitási programokhoz, 

amelyet a közalapítvány kuratóriuma augusztusban szét is osztott.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.