Elérhető közelségbe került kétmilliárd köbméternyi hazai földgáz kitermelése

A kormány elkötelezett a rezsicsökkentés fenntartása mellett, ezért fellendítenék a hazai kitermelést – írta közleményében az SZTFH.

Forrás: MTI2023. 10. 17. 19:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatósági szerződést kötött a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és Magyarország legjelentősebb földgázkitermelő bányavállalkozásai, a Mol Nyrt., a Magyar Horizont Kft., valamint az O&GD Central Kft – adta hírül az SZTFH. Hozzátették, a nem szokványos, állam és piaci szereplők közötti hatósági szerződéses megoldással tovább növekedhet a hazai szénhidrogén-kitermelés. 

Az orosz–ukrán háború következtében a földgáz világpiaci árának extrém mértékű emelkedése jelentős terhet rótt az egyetemes gázszolgáltatás nyújtására kötelezett magyar vállalkozásokra. 

A rezsicsökkentés fenntartása érdekében a kormány elkötelezte magát a megfizethetőbb hazai kitermelés fokozása mellett, hiszen újra felértékelődött az ellátásbiztonság igénye, a hazai kitermelés fellendítése 

– tudatták. 

Mint ismert, a kormány rendelete alapján szeptember 1-jétől hatósági szerződéses modell működik, ahol a bányavállalkozók vállalást tehetnek további beruházások megvalósítására és a kitermelés fokozására, amiért cserébe az állam a járadékfizetési kötelezettség tekintetében kedvezőbb és kiszámítható sávos rendszert kínál nekik. 

Az SZTFH elnöke, Biró Marcell a szerződésről szólva hangsúlyozta:

a háború és a szankciók okozta energiakrízisben minden rendelkezésünkre álló energiaforrást ki kell használnunk, hogy a hazánkra nehezedő nyomást enyhítsük, és hosszú távon megerősítsük Magyarország energiaszuverenitását. 

A dokumentum aláírása azt bizonyítja, hogy az állam és a piaci szereplők képesek partnerségre lépni egymással úgy, hogy a szerződés tartalma mögött lévő megkerülhetetlen harmadik fél a közérdek legyen – zárult a hivatal közleménye.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.