Ezeken a helyeken kell engedély a fúrt kutakhoz

Az interneten elérhető térképekkel egyszerűen ellenőrizhető, hogy mely víznyelő területekre nem vonatkozik a kútamnesztia.

Forrás: VEOL2023. 10. 27. 13:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár félmillió ingatlantulajdonost is érinthet a fúrt kutakra vonatkozó törvényi változás jövő év január 1-jétől. Az úgynevezett kútamnesztia alapján azok, akik háztartási céllal szeretnének saját kutat létesíteni területükön, ezt 2024. január 1. után engedély és bejelentés nélkül megtehetik. Bizonyos területeken és feltételek esetén érvényesek ezek a szabályok – írja a Veszprém Vármegyei Hírportál.

A 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített háztartási, kerti és mezőgazdasági használatú kutak amnesztiát kapnak, azaz teljeskörűen mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettségek alól, és automatikusan szabályosnak minősülnek. Az új törvény a fúrt kút esetében háztartási vízigényt is meghatároz, ami januártól évi ötszáz köbmétert meg nem haladó mértékű vízhasználatot jelent. Az amnesztiát kapott, be nem jelentett mezőgazdasági célú kutakat december 31-ig csupán regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál, ami ingyenes és szankciómentes. Nagy segítség az érdeklődőknek az interneten elérhető térkép, ami megmutatja, hogy mely víznyerő helyekre nem vonatkozik a kútamnesztia, amit rózsaszínnel jelöltek.

Forrás: Geoportál.vízügy.hu

Aki a jövő évtől kezdve új kutat tervez fúrni, a már említett feltételek szerint a fehérrel jelzett területeken engedély és bejelentés nélkül megteheti, a rózsaszín területeken pedig hatósági jóváhagyást kell rá kérni, azoknál a kutaknál is, amelyek nagyobb mélységűek, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó, az első vízzáró réteg felszíntől számított megjelenésére vonatkozó mélységtartomány. Ott a kútamnesztia ellenére is szükség van utólagos hatósági engedélyeztetésre.

 

A lap megkeresett egy kútfúró vállalkozást is, ahonnan azt az információt kapták, hogy jövőre várhatóan többen élnek majd a lehetőséggel, ám azt tudni kell, hogy egy víznyerő hely létesítésének költsége mindig az adott helyszín és a megrendelői igények függvénye. A kútfúrás, ami egyben vízkutatás is,

méterenkénti ára húszezer forinttól százezer forintig terjedhet általában, de bizonyos esetekben még ennél többe is kerülhet.

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, az Országgyűlés júniusban fogadta el a törvényjavaslatot, amely mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat. A vízgazdálkodási törvény módosítása a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe alapján főszabályként előírja, hogy az ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutak a vízügyi hatóságnak történő bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szüntethetők meg. A jogszabály ugyanakkor megkülönbözteti a vízkészletvédelmi szempontból kockázatot nem jelentő területeket is, amelyek esetében szükségtelennek tartja a háztartási kutak engedélyezési kötelezettségének fenntartását.

Az indoklás szerint az ilyen kutak nem okoznak számottevő környezeti hatást, nem veszélyeztetik sem az ivóvízellátást biztosító jelenlegi, sem a távlati vízbázisok jó minőségét, sem pedig az azokból történő vízkivételt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.