Karácsony ámokfutása: prémium után fegyelmi, majd újabb prémium

Újabb hatalmas összegű prémium kiosztásáról értesültünk a fővárosban, ráadásul Karácsony Gergely annak a Barts J. Balázsnak adott közel tízmillió forint pluszpénzt, akit 2021 végén fegyelmiben részesített, amiért a vagyonkezelő vállalat vezérigazgatója befektetőkkel tárgyalt a Városháza eladásáról. A napokban beszámoltunk több fővárosi cégvezető mesés prémiumáról, az összes megítélt extra juttatás már közelíti a százmillió forintot, miközben a főpolgármester szerint súlyos anyagi helyzetben van az önkormányzat.

2023. 10. 09. 5:35
ÖRSI Gergely; KARÁCSONY Gergely; TORDAI Bence
Budapest, 2023. június 15. Tordai Bence (Párbeszéd), a választókerület ellenzéki országgyûlési képviselõje, Karácsony Gergely fõpolgármester és Õrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester (b-j) a fõvárosi jármûcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én. Az elmúlt évtizedek legjelentõsebb fõvárosi jármûcsereprogramjának nevezte Budapest fõpolgármestere azoknak a modern, CAF-típusú, spanyolországi gyártású villamosoknak a beszerzését, amelyek a budai vonalakon közlekednek majd. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem tudjuk, melyik nagy értékű fővárosi ingatlant verte dobra vagy árulja éppen a budapesti vagyonkezelő vállalat vezére, de az biztos, hogy Karácsony Gergely maximálisan elégedett a munkájával. A főpolgármester ugyanis – több más önkormányzati cég vezetőjéhez hasonlóan – Barts J. Balázsnak is mesés prémium kiosztását engedélyezte idén július 20-án. 

A lapunk birtokába került dokumentum szerint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának a 2022. évi prémiumfeladatainak teljesítéséért 9,48 millió forintot fizethet ki a vállalat a főpolgármester döntése nyomán. Ez a közel tízmilliós összeg Barts J. Balázs 2022. évi alapbérének a 40 százaléka. 

Mindez azért is pikáns, mert a vagyonkezelő vezetője az egyik főszereplője a Városháza-botránynak. 

Emlékezetes, hogy 2021 novemberében jelentek meg az első hangfelvételek a sajtóban arról, hogy a patinás épületegyüttes lehetséges értékesítéséről tárgyaltak befektetőkkel, a megbeszéléseken részt vett Barts J. Balázs is.

Egy másik hangfelvételen pedig Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök arról beszélt, hogy a Városháza értékesítési projektjével kapcsolatban érdeklődött nála a közvetítő szerepét betöltő régi harcos- és üzlettársa, Gansperger Gyula, hogy kivel kell beszélni az ügyről. 

Akkor én ebben tájékozódtam, és azt mondták, hogy egyelőre a Barts Balázs van erre kijelölve mint szakember

– felelte saját szavai szerint Bajnai. Azt is megjegyezte a felvételen, hogy ismeri és jó szakembernek tartja Bartsot, de most nem vele beszélt erről, 

hanem azzal, aki jóval fölötte áll.

Az is kiderült a felvételeken, hogy jutalékos rendszert működtettek a Városházán, amelyen keresztül fű alatt értékesítettek fővárosi ingatlanokat. 

Az ügyben rendőrségi nyomozás indult, ami ma is zajlik, és befolyással üzérkedéssel gyanúsítják a vélelmezett korrupciós rendszer kulcsfigurájának tartott, a baloldalhoz köthető Berki Zsoltot és testvérét, Berki Józsefet. 

 

A büntetőeljárás adatai szerint a Berki testvérek szorosan összehangolták a teendőiket, ráadásul több elektronikus levél azt is bizonyítja, hogy a Barts J. Balázs vezette fővárosi vagyonkezelő egyik munkatársától közvetlenül kapták a belső információkat. 

A vagyonkezelő cég vezérigazgatója később – az ügyet vizsgáló fővárosi bizottság előtt – annyit elismert, hogy tárgyalt a Városháza eladásáról a szóban forgó befektetőkkel, és ezzel hibát követett el. 

Karácsony Gergely is hibának tekintette Barts háttértárgyalásait a Városháza eladásáról, de egy írásbeli fegyelmivel megúszta a vagyonkezelő vezére. Sőt, mint aztán kiderült, ugyanebben az évben, 2021 végén jutalomban részesítette Barts J. Balázst a főpolgármester. 

A Főpolgármesteri Hivatal tavaly februári hivatalos tájékoztatása szerint a vagyonkezelő cég vezetője 5,22 millió forint prémiumot kapott. 

Mielőtt azonban kiderült volna a teljes igazság, egy hónapon át tartó valóságos hazugságspirálba lavírozta magát Karácsony, hiszen egymást követő nyilatkozatokban önmagát is cáfolva összevissza beszélt Barts prémiumáról. Először a Városháza-ügyben felállított fővárosi vizsgálóbizottság ülésén határozottan azt állította, hogy Barts Balázst, a fővárosi vagyonkezelő cég vezetőjét év végi jutalomban részesítette a főváros. A főpolgármester ekkor kiemelte, hogy minden cégvezető kapott jutalmat. 

Ezt követően a Főpolgármesteri Hivatal a sajtó megkeresésére letagadta Karácsony szavait, azt válaszolták, hogy Barts nem kapott jutalmat.

A főpolgármester ezt követően kínos magyarázkodásba kezdett. 

– Sajnos rosszul emlékeztem az időpontokra, fejből nyilatkoztam – válaszolt Karácsony a vagyonkezelő vezetőjének év végi jutalmára vonatkozó kérdésre. Azt állította, Barts Balázs mégsem kapott év végi jutalmat, tavaly csak a 2020-as évre vonatkozó prémiumot vehette fel. Arra azonban nem volt hajlandó egyértelmű választ adni, hogy a 2021-es évre vonatkozó prémiumot megkapja-e majd a vagyonkezelő igazgatója. 

Végül a közérdekű adatigénylésre érkezett válaszból derült ki egyértelműen, hogy több mint ötmillió forintos pluszjuttatásban részesítették a vagyonkezelő vezérét, holott közben írásbeli fegyelmit kapott a főpolgármestertől, amiért Karácsony állítása szerint felhatalmazás nélkül tárgyalt a Városháza eladásáról. 

Mint arról lapunk beszámolt, a főpolgármester saját hatáskörben eljárva, titokban mesés prémiumokat hagyott jóvá három BKK-s, és hat BKV-s vezető számára is, ráadásul éppen akkor, amikor bejelentette, hogy 28 százalékkal megemeli a tömegközlekedési jegyárakat. Az érintettek összesen 65 millió forintot vehetnek fel, a kifizetések azokban az esetekben is az adott társaságok költségvetését terhelik.

Karácsony egyébként szerdai Facebook-posztjában elismerte a BKK-s, valamint a BKV-s felső vezetői prémiumok engedélyezését, amelyekre az érintettek szerinte azért jogosultak, mert teljesítették az ehhez szükséges vállalásokat.

Múlt csütörtökön pedig arról számoltunk be a birtokunkba került friss dokumentumok alapján, hogy Mártha Imre, a budapesti közműcég vezetője is hatalmas prémiumban részesülhet. Karácsony döntése alapján közel nyolcmillió forinttal gazdagodhat az egyébként milliárdos vagyonnal rendelkező Mártha Imre. 

Tehát a fővárosi vagyonkezelő vezérének, a közlekedési vállalatok vezetőinek, valamint a budapesti közműcég első emberének kiosztott prémium összesen már közelít a százmillió forinthoz, miközben Karácsony Gergely szerint súlyos anyagi gondokkal küzd az önkormányzat. 

Borítókép: Tordai Bence, Karácsony Gergely és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a fővárosi járműcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón, a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.