Forradalmian új eljárással gyógyítják Debrecenben a szívbillentyű-elégtelenséget

Új eljárással gyógyítják a szívbillentyű-elégtelenséget Debrecenben, s ezzel most már minden, katéter segítségével végzett strukturális műtéti eljárást alkalmazhat a Debreceni Egyetem klinikai központja. Már eddig is csinálták az aorta, a kéthegyű billentyű operációját, a sövénykorrekciót és a bal oldali, úgynevezett fülcse zárását. A módszert megtanuló szakemberek ebben az évben már másfél tucat ilyen műtétet hajtottak végre. A betegeknek ez rohamos állapotjavulást jelent, fulladás érzésük a műtét után szinte azonnal megszűnik, később például a vízhajtó adagjuk is a felére csökken – tudtuk meg az egyetem honlapján olvasható közleményből.

2023. 11. 27. 14:40
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szívben lévő billentyűk szerepe a vér áramlásának a szabályozása. Ezek a mini visszacsapó szelepek nyitáskor átengedik a vért a szívben, záráskor pedig megakadályozzák, hogy a vér visszafelé áramoljon. Ha nem zárnak megfelelően, az oxigénben szegény vér visszaáramlik a szervezetbe, amely komoly tüneteket okoz az oxigénhiány miatt. 

A beteg úgy érzi, nem kap elég levegőt, fullad, köhög, szervezetének szöveteiben víz szaporodik fel.

A betegség gyógyítására korábban billentyűbeültetést használtak. E célra kezdetben sertés szívbillentyűt alkalmaztak, majd műanyagot is használtak. Előbbi esetben a kilökődés ellen is gyógyszerezik a beteget, utóbbiban pedig a megemelkedő véralvadási hajlam miatt. Az így meggyógyított embereknek rossz esetben életük végéig vérhígító gyógyszereket kell szedni.

A Debrecenben alkalmazott, úgynevezett TriClip-módszer – amit külföldi klinikákon sajátították el – jóval nehezebb műtétet jelent, hiszen a háromhegyű billentyűk vékonyabbak a kéthegyűeknél, és az alakjuk is szabálytalanabb. Az eljárás lényege, hogy megfelelő módszerekkel egy fém klipet juttatnak el a megjavítandó billentyűhöz, s azzal összekapcsolják a billentyűt rosszul záró vitorlákat. Így azok egyáltalán nem, vagy csak igen kis mértékben engedik vissza a vért. A műtétre javasolt betegek előzetesen kivizsgáláson vesznek részt. Az orvosoknak meg kell győződniük arról, hogy maguk a billentyűk nincsenek-e károsodva, mert akkor a klipelés sem javítana funkciójukon.

A műtét során szondával ellátott katétert vezetnek a beteg nyelőcsövén keresztül a szervezetbe, amely ultrahangos képet alkot a szívről. Így az operátorok láthatják, hova kell irányítani a combvénán keresztül a szívbe juttatott klipet.

 Itt a megjelelő helyen összecsíptetik a vitorlákat, amelyek funkciója megjavul. Mindebből látható, hogy a műtét olyan csapatmunka, amely több orvos összehangolt tevékenységét igényli.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.