Hatalmas segítséget kapnak a hazatérni vágyó magyarok, megnyílt az első Hazaváró pont

Átadták az első Hazaváró pontot Újbudán, a következő hetekben pedig további huszonhat várja a nyitást. A kormányzat sokat könnyített a hazatérés ügyintézésének adminisztrációs bonyodalmain, amely jelentősen megkönnyítheti a hazatérést a külföldre költözött magyaroknak.

2023. 11. 24. 12:45
null
Budapest, 2022. május 28. Ügyintézés a kõbányai kormányablakban 2022. május 28-án. Hétvégi nyitvatartás segíti az okmánycserét a kormányablakokban június végéig a lejáró személyazonosító okmányok cseréje miatt. Június 30-án valamennyi, a járványügyi veszélyhelyzet idején automatikusan meghosszabbított személyazonosító okmány érvényessége lejár. A kormányablakok pünkösdvasárnap és pünkösdhétfõn zárva tartanak. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy forradalmi innovációnak lehetünk a szemtanúi – jelentette ki a miniszterelnök helyettese a Budapest XI. kerületi, Bocskai úti kormányablakban megnyíló Hazaváró pont átadásán. Semjén Zsolt hozzátette: 

évente átlagosan húszezer magyar tér haza a diaszpórából Magyarországra, akiknek hatalmas segítség lehet a hazatérést támogató közigazgatási szolgáltatáscsomag. 

A politikus szerint a magyar egy sajátos nemzet, hiszen három részből áll: a magyarországi, a kárpát-medencei, valamint a diaszpórában élő magyarságból. Az utóbbi csoportból egyre több olyan honfitársunk van, aki vissza akar jönni, de hazatérésük nem egyszerű adminisztrációs szempontból, főleg, ha az egész családot érinti – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes ismertette a külföldről hazatérést támogató közigazgatási szolgáltatáscsomag két lényegi pontját: 

  1. A kifejlesztett interaktív honlap – akár angol, akár magyar nyelven – lépésről lépésre végigvezet a folyamaton minden élethelyzetre felkészülve, és pontosan rámutat, mi szükséges ahhoz, hogy az adott ügy egyablakos ügyintézéssel megoldódjon.
  2. Miután a hazatérő az internetes honlapon minden szükséges lépést elvégzett, bemehet a huszonhét Hazaváró pont bármelyikébe, és egyetlen ablaknál el tudja intézni az egész család összes ügyét. 

– Az innováció az egész magyarországi közigazgatás számára példaértékű lehet

 – emelte ki Semjén Zsolt.

Mérföldkőhöz ért a közigazgatás

– Az első magyar Hazaváró pont átadásával nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett a magyar közigazgatás – jelentette ki a parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes. Panyi Miklós hangsúlyozta: 

a következő hetekben országszerte huszonhét ilyen kormányablak jön létre.

Ezekben az ablakokban magasan képzett kollégák várják majd a visszaérőket, amely jelentősen hozzájárul majd az ügyintézési idő gyorsításához – magyarázta az államtitkár, majd kiemelte: benyújtottak az Országgyűlésnek egy úgynevezett deregulációs csomagot, amely szintén gyorsítja majd az eljárásokat. 

Ennek keretében a hitelesítési és fordítási díjakból egy nagyon jelentős költségcsökkentést tudtak elérni – tette hozzá Panyi Miklós, majd rámutatott: 

az angol, francia és német anyanyelvű okiratok esetében viszont nem is lesz szükség hiteles fordításra.

Szintén a benyújtott csomag része, hogy az olyan ügyeket, amelyeket Magyarországon csak egy helyen lehetett intézni, azokat majd a huszonhét Hazaváró pont bármelyikén meg lehessen oldani – tette hozzá az államtitkár, majd kijelentette:

amíg ez a kormány van hatalmon, addig Hazaváró pontok lesznek, nem pedig migránsközpontok.

A magyar közigazgatás óriási fejlődésen ment át az utóbbi három évben – jelentette ki Budapest Főváros főispánja. Sára Botond jelentős mérföldkőnek nevezte a Hazaváró pontok megnyitását, rámutatott: a honlap a felhasználó oldaláról közelíti meg az elintézendő ügyeket, az egyablakos ügyintézés pedig egyfajta VIP-szolgáltatásként értelmezhető.

Ami a Hazaváró pontok és a hazajutást segítő honlappal meg fog történni, az egyenes út ahhoz, hogy 2025-re egész Magyarországon bevezessék a digitális állampolgárságot – jelentette ki a főispán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)



 


 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.