Elítélték Deutsch Tamás apósának gyilkosát, enyhítő körülmények sokasága mellett

A bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében nyolc év börtönbüntetésre és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte Lazsányi László gyilkosát. B. István nem bocsátható feltételes szabadságra.

Forrás: Fővárosi Törvényszék2023. 12. 05. 20:35
DEUTSCH Tamás
Budapest, 2023. november 13. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselõje felszólal a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás címû konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek Lazsányi László gyilkosát, és nyolc év börtönbüntetésre ítélte.

A lefolytatott eljárás után a bíróság a vádlottat emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, amely öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést jelent. A büntetés középmértéke tíz év, amelytől a bíróság a kiemelkedően sok enyhítő körülményre figyelemmel két évvel eltért olvasható a közleményben.

Enyhítő körülmények között nevezték meg a vádlott idősebb korát, büntetlen előéletét és tartós betegségét is.

Fokozottan vette figyelembe a bíróság azt, hogy a férfi a tettét őszintén megbánta és a sértett hozzátartozói felé is bocsánatkéréssel élt. Csekély mértékű enyhítő körülménynek tekintette a bíróság az időmúlást, a férfi személyiségzavarát, valamint azt is, hogy a cselekményhez a két férfi között hosszú ideje meglévő konfliktus is hozzájárult. Súlyosító körülmény volt a sértett idős kora.

A kezdetektől konfliktus volt köztük

Az elkövető 2020. május 18-tól a sértett által üzemeltetett vendégház egyik lakásában lakott. Már a beköltözéstől kezdve elszámolási vita volt köztük a lakáshasználati díj és az azért nyújtott szolgáltatás pontos tartalma miatt. A vádlott 2021 júniusát követően abbahagyta a lakhatási díj fizetését, ezért a sértett az év júliusa és novembere között legalább hat alkalommal felszólította őt arra, hogy szállítsa el onnan a személyes tárgyait, mert nem lakhat ott tovább. A felszólításokat a vádlott rendre figyelmen kívül hagyta, ugyanakkor birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a sértettel szemben, továbbá a felek kölcsönösen rendőrségi feljelentést is tettek egymás ellen.

Mikor a korábban a vádlott által lakott lakásban felújítási munkák kezdődtek, a sértett a lakásban hátrahagyott tárgyakat egy zárható raktárban helyezte el. 

Ez a két férfi között további konfliktusokhoz vezetett, amelyek miatt több rendőri intézkedésre is sor került.

A vádlott 2021. december 3-án a késő délutáni órákban megjelent az ingatlannál, ahol egy vadászkéssel felfeszítette először a ház, majd a lakás bejárati ajtaját. 

Erről értesülve a sértett telefonon bejelentést tett a rendőrségen, majd maga is az ingatlanhoz sietett, ahol tettlegességig fajuló szóváltás alakult ki kettejük között.

A nála lévő vadászkéssel egy-egy alkalommal a hasán, a bal vállán és a bal kézfején megszúrta a védekezni próbáló sértettet, aki a hasát ért szúrás következtében még a helyszínen meghalt. Életét a kiérkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

Az ítélet ellen az ügyész – anyagi jogszabálysértés miatt – súlyosítás érdekében, míg a vádlott és védője elsősorban téves jogi minősítés, másodsorban pedig enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Az ügyészi indítvánnyal egyezően a bíróság a vádlott bűnügyi felügyeletét fenntartotta. E végzést az érdekeltek tudomásul vették, így az végleges.

Borítókép: Deutsch Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.