Előbb a Duna, most pedig a Tisza: a megemelkedett vízszint miatt lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot

Míg Budapesten csak most fog visszaállni, Szegeden már emelkedik a vízszint.

Forrás: MTI2023. 12. 31. 14:00
null
Szeged, 2021. február 14. A Huszár Mátyás tiszai rakpart, magas vízállásnál. Háttérben a Belvárosi híd, amley Újszegedet köti össze a Tisza túlpartján fekvõ városrészekkel. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tisza áradása miatt vasárnap este fél hétkor lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot – adta hírül közleményében a szegedi önkormányzat. A Tisza vasárnap reggeli vízállása Szegeden 542 centiméter volt, és a következő két napban még tíz-húsz centimétert emelkedhet a vízszint az előrejelzés szerint. Így a levonuló árhullám elérheti a szegedi alsó rakpart szintjét, mely 560 centiméteren van.

A rakparton már szombaton kilenc órától megállási tilalmat vezettek be. 

Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. A Tisza szegedi szakaszán az elsőfokú készültség 650 centiméteres vízszint esetén lép életbe. Az eddigi legmagasabb vízállást Szegednél – 1009 centimétert – 2006 áprilisában mérték.

Budapest már átélte, ami Szegeden csak most fog bekövetkezni. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, árvízi védekezéssel teltek a főváros utóbbi napjai, ugyanis a következő napokban a Duna vízszintje 2013 óta először elérte a budapesti alsó rakpartot is. A karácsonyra érkezett árhullám vasárnap reggel Mohácsnál 808 centiméteres vízállással tetőzött, és várhatóan elhagyja az országot, így az újév első napjaiban a Duna hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget. Azonban nemcsak a Duna, hanem a Tisza vízrendszerén is nagy vízszintemelkedések indultak el.

Borítókép: A Huszár Mátyás tiszai rakpart Szegeden, magas vízállásnál (MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.