Számlagyár és csalássorozat mellett cégtemetős biznisz is kötődik az Amnesty-vezér letartóztatott ügyvéd testvéréhez

Számlagyár üzemeltetésével gyanúsítják, csalásért nem jogerősen elítélték Vig Mórt, akiről a Magyar Nemzet most kiderítette: cégtemetőként is működő szolgáltató köthető hozzá. A Büro Cégkezelő Kft. nevű vállalkozás Vig Mór bizalmasáé, emellett a kft. egy olyan ingatlanban tevékenykedik, amely a Vig család cégéé. A családi vállalkozásban pedig tulajdonos a Soros-hálózat fontos magyarországi láncszeme, a magyar Amnesty igazgatója, Vig Dávid is.

2023. 12. 08. 9:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cégtemetős véget ért több olyan vállalkozás, amely Vig Mórhoz, az Amnesty-vezér Vig Dávid testvéréhez tartozott.

Az Amnesty International Magyarország igazgatóját nemigen kell bemutatni: Vig Dávid dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és az Open Society Foundationsnél is. Tevékenységét civil érdekképviseletnek álcázza, de valójában ellenzéki politikai szereplőként lép fel, a közösségi oldalán hemzsegnek a magyar kormányzat politikáját támadó provokatív bejegyzések.

Az elmúlt napok bűnügyi híreiben az Amnesty-vezér testvéréről, Vig Mórról is sokat lehetett hallani. Vig Mór nevével először egy november végi látványos rajtaütés kapcsán találkozhatott a nyilvánosság: az adóhatóság több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával vette őrizetbe a praxistól egyébként eltiltott ügyvédet, akinek a bíróság el is rendelte a letartóztatását. Majd kiderült egy korábbi ügy is: Vig Mór a vád szerint részt vett egy csalássorozatban, amiért nem jogerősen el is ítélték.

 

A szálak a II. kerületig vezetnek

Ezekhez kapcsolhatók azok az újabb részletek, amelyeket lapunk derített ki Vig Mór céges ügyeiről, amelyek akadtak szép számmal. A Büro Cégkezelő Kft.-t, amely valójában cégtemetőként is működik, első ránézésre csupán annyi köti Vig Mórhoz, hogy a jogász számos vállalkozását ide, a II. kerületi Keleti Károly utca 48. szám alá jegyezték be. Az Opten cégadatbázisban Vig nevével összefüggésben 17 társaság található, ezek közül nyolcnak van a székhelye ebben az ingatlanban. Közöttük négy olyan gazdasági társaság is akad, amely pár éves működés után megszűnt.

A Keleti Károly utcában székelő, Vig Mórhoz kapcsolódó vállalkozások közös jellemzője – ritka kivételekkel –, hogy indult ellenük egy vagy több végrehajtás, Vig csupán néhány évig volt bennük tulajdonos, majd jellemzően kényszertörléssel megszűntek.

 

Pózol az MSZP-s polgármester

A nyilvános adatok összevetéséből azonban az derül ki, hogy a cégtemetőként is funkcionáló kft.-hez több köze van Vignek annál, mint hogy csupán itt parkolnak a vállalkozásai. A kft. ügyvezetője és tulajdonosa ugyanis a mindössze 22 éves S. Márton, aki Vig Mór üzlettársa. Közös cégük a Boyongo Delivery Kft., amelyben Vig tulajdonos, S. pedig ügyvezető. 

A gazdasági társaság a minap azzal került a hírekbe, hogy Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere korábban egy sajtótájékoztatón Vig Mórral parolázott, mivel egy beruházás nyomán a jogász cége telephelyet létesített a kerületben az elektromos járműveinek. 

A tavaly februári bejelentés szerint az elektromos szállítójármű-flotta hozzáférhet az önkormányzat saját használatú töltőihez – számolt be róla a Mandiner. A lapnak később azt írta az Őrsi Gergely vezette önkormányzat, hogy az üzlet végül nem jött össze.

 

És a szálak összefutnak

A közös cégen túl Vig Mórt és S. Mártont az is összekapcsolja, hogy a cégtemetőként is üzemelő Büro Cégkezelő Kft. székhelye a Vig család tulajdona. Az üzlethelyiséget a Help-Me Bt. tulajdonolja, amelyben az eltiltott ügyvéd, Vig Mór mellett testvére, az Amnesty-vezér Vig Dávid is kültag. A családi cég 2005 januárjában jutott hozzá az ingatlanhoz, azt akkoriban az MSZP-s Horváth Csaba által irányított II. kerületi önkormányzattól vették meg.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a Vig család cége is a hatóság érdeklődésének homlokterébe került. 

 

Borítókép: Víg Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója (Forrás: YouTube/Hír TV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.