Eleonóra 2024. február 21.
logo

Az Amnesty igazgatójának a testvérével közös cégét is vizsgálják a hatóságok

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport
2023.12.06. 12:32 2023.12.06. 14:54
Az Amnesty igazgatójának a testvérével közös cégét is vizsgálják a hatóságok

Vig Dávid a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatának régi bizalmi embere, aki korábban, az Amnesty International Magyarország igazgatói pozíciója előtt öt évig, 2011 és 2016 között az OSF emberi jogi programjának büntető igazságszolgáltatási csoportjában tevékenykedett – írja a Tűzfalcsoport.

Mint jelezték, az Amnesty International jelenlegi vezetője azért került az utóbbi időben újra reflektorfénybe, mert elfogták a praxisától eltiltott ügyvéd testvérét, akit egy több szász milliós számlagyár működtetésével hozott összefüggésbe az adóhatóság. A NAV Vig Mórt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja.

Idén márciusban bejárta a hír baloldali sajtót, hogy az Open Democracy oldalán megjelent cikkben az Amnesty International Hungary volt munkatársai azt írták, a szervezetben évek óta munkahelyi bántalmazás és egyenlőtlenség tapasztalható. Az ügyben megszólalt Vig Dávid, aki megúszhatta a dolgot, azt nyilatkozta, hogy követett el hibákat vezetőként, és ma már egy sor dolgot máshogyan csinálna, de soha, senkit sem bántalmazott.

A napokban kirobbant botrány már komolyabb terhet is jelenthet számára, ugyanis részben a testvérével, Vig Mórral közös cégük kapcsán is büntetőjogi intézkedést foganatosítottak 2023. november 27-i hatállyal.

A Tűzfalcsoport cikke szerint a Help-Me Bt.-ben, amely az elmúlt években összesen több mint százmilliós bevételt realizált, kültagként tulajdonos a konkrét büntetőjogi intézkedés alá vont Vig Mór, és úgyszintén kültagként tulajdonos Vig Dávid is. Vig Mór több üzleti érdekeltsége is prosperáló volt egyébként az elmúlt években, a GattobInc Zártkörűen Működő Részvénytársaság az elmúlt két évben százmilliós bevételt hozott.

Ahogy arról lapunk beszámolt, a papíron „jogvédő” NGO vezetőjének közösségi oldalán hemzsegnek az olyan provokatív bejegyzések, amelyek a nemzetközi baloldal és a woke ideológia ismert narratíváját népszerűsítve támadják a magyar kormányt és annak politikusait. „Találkoztam Istennel, aki fekete” – ennek a nemzetközi baloldali körökben nagyjából nyolc éve elterjedt szlogennek az angol eredeti változatát posztolja rendszeresen a közösségi oldalára Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

 

Borítókép: Vig Dániel, az Amnesty International Magyarország igazgatója (Forrás: Amnesty.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.