Harminc éve volt a komáromi nagygyűlés

Kerek évfordulóra emlékeznek a felvidéki magyarok: harminc éve volt a komáromi nagygyűlés, amelyben összefoglalták az északi határon túl ragadt honfitársaink politikai és önkormányzati jogait, a közigazgatási, területi átszervezés módját, valamint a kívánt alkotmányos jogállást.

Forrás: MTI2024. 01. 08. 13:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harminc évvel ezelőtti komáromi nagygyűlés tudatosította, hogy a különböző nemzetiségűek közötti békés együttélés és törvényekkel szabályozott viszony a társadalmi béke, a jólét alapja – emlékeztetett közleményében Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó. Felidézte: a komáromi nagygyűlésen a felvidéki magyarság 3500 legitim képviselője 1994. január 8-án az önrendelkezés alapelveit fogalmazta meg, és kinyilvánította igényét a saját önigazgatására. 

Forrás: Facebook

A nagygyűlés állásfoglalása a magyarság politikai és önkormányzati jogait, a közigazgatási, területi átszervezés módját, a kívánt alkotmányos jogállást foglalta össze – tette hozzá. Kiemelte: 

az állásfoglalás leglényegesebb eleme a közösségi státus követelése volt; annak megfogalmazása, hogy a szlovákiai magyarok magukat nemzeti közösségként definiálják. 

Az állásfoglalás hangsúlyozta, hogy a magyar közösségnek joga van mind az önmeghatározásra, mind az adott államkeretek közötti belső önrendelkezésre, amely megfelel az európai szubszidiaritás elvének.

Forrás: Facebook

A nagygyűlés résztvevői kimondták a többi közt, hogy a magyarság identitása védelmének érdekében az általuk jelentős számban lakott régióknak különleges jogállást kérnek. Kifejezték igényüket, hogy jogszabály rögzítse a kisebbségi önkormányzatiság rendszerét és jogkörét, és kijelentették, hogy a szlovák–magyar kiegyezés kezdeményezői kívánnak lenni a jövőben is – emlékeztetett a főtanácsadó.

Szili Katalin szerint „megállapíthatjuk, hogy harminc év távlatában is számos kérdés maradt még megválaszolatlanul”. Csakis a párbeszéd során kialakított egységes, következetes fellépés vezethet el a magyarság megmaradásának, identitásának megőrzését szolgáló célok megvalósításához –olvasható a kommünikében.

Ma is a többségi és a kisebbségi közösségeken és vezetőiken múlik elsősorban, hogy közös akarattá formálják a jogos törekvéseket, hogy a valódi kiegyezés letéteményesei lehessenek utódaink

– fogalmazott Szili Katalin.

Borítókép: A komáromi nagygyűlés (Forrás: Facebook)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.