Idén is emelkedik a katonák bére

A kormány tovább növeli idén is a honvédelmi dolgozók bérét, de a honvédségnél kiemelt figyelmet kap a tartalékos állományba és az új haditechnikai eszközökre történő toborzás is.

Forrás: MTI2024. 01. 04. 10:57
null
Budapest, 2023. november 10. A Magyar Honvédség (MH) által ezen a napon, 2023. november 10-én közreadott képen a MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred állományába tartozó tartalékos katonák felkészítése a Magyar Honvédség Területvédelmi Erõk Parancsnokságán az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején. MTI/MH/Fehértói Mihály Fotó: HM Zrínyi Nonprofit Kft. /honvedelem.hu/Fehértói Mihály
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Január 1-jétől ismét emelkedik a magyar katonák illetménye – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: az illetményemelés ezúttal 11 százalékot jelent átlagosan a Magyar Honvédségben, de állománykategóriánként  eltérő lehet.

A kormány kiemelt mértékű illetményemelésről határozott 2022-ben, ez két lépcsőben – először 2022 szeptemberétől, majd 2024 januárjától – biztosítja a magyar katonák béremelését – emlékeztetett a miniszter. Kiemelte:

a mostani emeléssel átlagosan 11 százalékkal nő a katonák illetménye.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott, hogy a Magyar Honvédség feladatai az elmúlt évben megnövekedtek: az orosz–ukrán háború, valamint az izraeli–palesztin konfliktus és az Európát sújtó migrációs hullám is indokolttá tette a magyar katonák készenlétének fokozását.

Ezek és a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is indokolják, hogy tovább növeljük a katonák megbecsülését

 – tette hozzá a tárcavezető.

Az emelés első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. Idén január 1-jétől, a következő ütemben átlagosan 11 százalékkal nő a katonák bére:

a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan tízszázalékos illetményfejlesztés valósul meg.

Az illetményfejlesztésre az önkéntes tartalékos katonák és a tisztjelöltek is jogosultak.

 

Folytatódnak a toborzások

– Idén is kiemelt feladat a honvédségnél a tartalékos állományba és az új haditechnikai eszközökre történő toborzás – mondta Durgó Tamás alezredes az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának  közösségi oldalán.

Az állampolgárok többek között reklámokban, a közösségi médiában, toborzórendezvényeken, katonai pályára irányító és pályaorientációs előadásokon, nyílt napokon, társadalmi és civil rendezvényeken is találkozhattak a Magyar Honvédség szakembereivel – magyarázta az alezredes. Hozzátette: a toborzásba a korábbinál tavaly jóval több tartalékos katonát, valamint műveleti katonai alakulatot vontak be.

Idén is kiemelt feladatuk a tartalékos haderőbe és az új haditechnikai eszközökre történő toborzás. Mint mondta, tavaly is folyamatosan érkeztek a modern haditechnika eszközök a Magyar Honvédséghez, és ez a következő években is folytatódni fog.

A mi feladatunk, hogy meglegyen az ember a vasra!

– jegyezte meg. Szavai szerint jelenleg is tart a toborzás a PzH 2000-es önjáró löveget kezelő tatai tüzérek közé, terveik szerint több száz embert vonultatnak be február közepén.

Szólt arról is, hogy dolgoznak az online jelentkezési rendszerük bővítésén és nagy volumenű fejlesztésén. Hozzátette: aki bármelyik képzési vagy szolgálatvállalási forma iránt érdeklődik, személyesen vagy online is felveheti a kapcsolatot a toborzókkal, munkanapokon a toborzóirodákban várják az érdeklődőket a vármegyeszékhelyek mellett a sátoraljaújhelyi, tatai, nagykanizsai, keszthelyi toborzóponton. A tervek szerint Kiskunhalason is nyílik toborzópont. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/MH/Fehértói Mihály)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.