Százmilliókból vett luxusingatlant Gyurcsány Ferenc – itt vannak a képviselők vagyonnyilatkozatai

Idén is eljött a „vagyonnyilatkozatok éjszakája”, ami azt jelenti, hogy bárki megnézheti a kormánytagok, a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, amelyeket január végéig kellett leadniuk, és 31-én éjfélkor tesznek nyilvánossá. Az Országgyűlés oldalán elérhető a miniszterelnök vagyonnyilatkozata is. Összeállításunkból kiderül, hogy az ellenzék és a kormány vezető politikusainak milyen a vagyoni helyzete, és miképpen változott az elmúlt évhez képest.

2024. 02. 01. 0:20
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend elõtt az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án. A Fidesz és a KDNP frakció, illetve a kormány tagjai nem jelentek meg, így a napirend elõtti felszólalások után véget ért az ülés, amelyet a DK azért kezdeményezett, mert álláspontjuk szerint a miniszterelnök a júliusi EU-csúcson szembement az Országgyûlés döntésével. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc vagyona csak hízik

Gyurcsány Ferenc 2023-as vagyonnyilatkozatában már

feltüntette azt a II. kerületi luxusingatlant, amelyben 87/960 arányú tulajdonrészt szerzett (a részarány azért csak ennyi, mert egy luxus társasház egyik luxuslakásáról van szó).

Mostani nyilatkozatában 432 millió 390 forintos lakásvásárlási előleg szerepel.

Egyébként a dokumentum szerint a bukott miniszterelnök továbbra is jelentős vagyonnal rendelkezik.

A politikusnak 18 millió forintnyi megtakarítása van értékpapírban. Emellett pedig tulajdonosa egy pápai lakásnak, illetve ötven százalékban egy kötcsei családi ingatlannak.

A bukott miniszterelnök a tavalyi vagyonnyilatkozatához hasonlóan idén is tetemes pénzkövetelést tüntetett fel. 2022-ben a politikus 631,7 millió forintnyi, más szerződés alapján fennálló pénzkövetelést vallott be, ez 2023-ra 432 milliós lakásvásárlási előlegre, és több mint 200 millió forintos kölcsönre duzzadt. Gyurcsánynak kismértékben, de sikerült csökkentenie a bankhitelét, 58,9 millió forintról 57 millióra. Mindemellett a Demokratikus Koalíció elnöke a korábbi évekhez hasonlóan az Altus Portfólió Kft. tulajdonosa is, amelyből havi bruttó egy–öt millió forintot vesz ki.

Mindezek mellett még arra is futotta, hogy több mint 210 milliót kölcsönzött. Ebből csaknem kétszázmillió forintot tesz ki egy kölcsön az egyik családtagjának.

Egy átlagmagyar számára elérhetetlen áron vásárolt ingatlant Gyurcsány Ferenc és felesége, valamint a DK-elnök anyósa, Apró Piroska a főváros II. kerületének legdrágább részén – tudta meg szerdán lapunk. A DK elnöke a 2019-es évre vonatkozó vagyonnyilatkozata óta minden évben feltüntetett egy rejtélyes „lakásvásárlás-foglaló és előleg” megnevezésű összeget más szerződés alapján fennálló pénzkövetelésként. Ez az összeg

  • 2022-ben már 446,5 millió forintra rúgott,
  • 2021-ben 348,25 millió,
  • 2020-ban 225 millió,
  • 2019-ben szintén 225 millió forint volt.

A fentiek alapján felmerült a kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc a 2023-as vagyonnyilatkozatában még miért nem tüntette föl, hogy tulajdonjogot szerzett egy ingatlanban. Az viszont tény, hogy az átlag magyar embernek az álom kategóriába tartozó lakás ára nem okoz gondot Dobrevéknek, sőt a telekkönyv jelenlegi adatai szerint a vételhez el sem kell adniuk az Apró-villát.

Kérdés emellett, hogy feleségének, Dobrev Klárának hogyan alakult a vagyona. Mint megírtuk, ez egyelőre árnyékban van,  a Demokratikus Koalíció EP-képviselője legutóbb 2021 augusztusában tett közzé vagyonnyilatkozatot, azt is csak azért, mert a baloldali előválasztáson indulóknak ezt meg kellett tenniük.

Ebből az derült ki, hogy Dobrev az egyik leggazdagabb magyar politikus, aki valódi luxusban él.

 

Orbán Viktornál nem sok változott

Orbán Viktor tavalyi bevallásában a 2022-es évhez nem sok változás van. Még mindig két ingatlan van a nevén, az egyik, amely a XII. kerületben található, felerészben a miniszerelnöké, ezt 2002-ben vásárolta meg. A másik ingatlan Felcsúton található, ennek még mindig kizárólagos tulajdonosa. Nagy értékű ingóságokat nem tüntetett fel, tartozása sem volt.

Ellenben feleségével, Lévai Anikóval közös számláján a 2022-es bevallásához képest annyi változott, hogy immár nem 14 millió forintos megtakarítása volt, hanem valamivel több mint tízmillió forint, egészen pontosan 10,032 millió forint.

A miniszterelnök az alkalmankénti tevékenységeknél feltüntetett könyvkiadási honoráriumot is. A pontos összeget nem tudni, annyit viszont igen, hogy egy év alatt a teljes összeg meghaladta a kétmillió forintot.

 

Hadházy Ákosnak fogynak az adományai

A politikus 2023-as vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy továbbra is részben tulajdonosa egy szekszárdi háznak, illetve teljesen egy félhektáros szőlőnek. Emellett Hadházy a 2022-es évhez hasonlóan rendelkezik egy 30 négyzetméteres lakással Bécsben, amelynek továbbra is felerészben tulajdonosa.

A 2022-es évhez képest azonban láthatóan csökkent a politikus támogatása, civilek adományként 2023-ban mindössze 1,5 millió forintot juttattak az országgyűlési képviselőnek.

A 2022-es vagyonnyilatkozatában a politikus ugyanis még azt állította, hogy 16,8 millió forintot kapott, amikor adománygyűjtő kampányt indított, mert egy ideig nem kapta meg a képviselői fizetését, miután csak később tette le az esküjét.

Hadházy vagyonnyilatkozata szerint 2023-ban a politikusnak nem volt bevétele az állatorvosi rendelőjéből, kizárólag országgyűlési képviselői javadalmából és az adományokból élt. Mindezek mellett a képviselő tartozása a 2022-es 16,1 millió forintról 14,8-ra csökkent egy bankkal szemben, míg egy magánszemélynek továbbra is 3,9 millió forinttal tartozik.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő (Fotó: Kurucz Árpád) 

 

Tóth Bertalan most életbiztosításra költ

Tóth Bertalan 2023-as vagyonnyilatkozata szerint korábbi életbiztosítása ötmillió forintra és 92 ezer euróra (körülbelül 40 millió forint) nőtt. Más szerződés alapján fennálló pénzkövetelésének összege 10 millió forint maradt – írta meg az Origó.

Emlékeztettek, az MSZP frakcióvezetője ingatlanjainak száma 2022-ben két pécsi házzal gyarapodott: egy 120 és egy 54 négyzetméteres családi házat szerzett (nem 100 százalékos tulajdonban).

 

Kunhalmi Ágnes nagyon sokat örökölt

Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök 2023-ban megvette a korábban felerészben tulajdonában lévő 57 négyzetméteres XIII. kerületi lakás tulajdonrészének másik felét is – tárta fel az Origó.

Mindezek mellett örökölt Kiskunmajsán egy 6271 négyzetméteres külterületi gyümölcsöst.

Utóbbinak felerészben lett a tulajdonosa. Felerészben örökölt egy 4474 négyzetméteres szántót is Kiskunmajsán. Szintén Kiskunmajsán 1/8-ad részben örökölt egy 817 négyzetméteres telket lakóházzal.

2023-ban a megtakarításai jelentősen csökkentek a korábbi évhez képest. Értékpapírban több mint 650 ezer forintos megtakarítása volt, de a korábbi több mint 15 millió forintos, devizában lévő megtakarítása hárommillió forint alá csökkent (valószínűleg a lakásvásárlás miatt).

 

Jakab Péter nem nyilatkozik

Jakab Péter, a Jobbik bukott elnöke, A Nép pártján Mozgalom vezetője a tavalyi vagyonnyilatkozatához hasonlóan idén is egy szinte teljesen üres nyilatkozatot adott le. Jakabnak még a 2022-es vagyonnyilatkozatában szerepelt, hogy egy miskolci ingatlan tulajdonosa ötven százalékban, illetve két éve 3,9 millió forint volt a megtakarítása, és volt még 7,88 millió forint tartozása.

Hogy valóban mindenét elveszítette-e, ennyiből nehéz lenne megállapítani. Ám tény, hogy két éve beszámolt arról, hogy közös háztartásban él feleségével és gyermekeivel. Az előző évtől csupán a gyerekeiről tett említést. Az is tény, hogy a 2021-es vagyonnyilatkozatában még egy 106 négyzetméteres miskolci lakásról is szót ejtett.

 

Gelencsérnek jól megy a kriptobiznisz

Gelencsér Ferencnek, a Momentum bukott elnökének 4,7 millió forintos megtakarítása van kriptovalutában, továbbá több mint 10,5 millió forintja van értékpapírban, valamint 5,2 millió forintos megtakarítása pénzintézeti számlán – derül ki a baloldali politikus legújabb vagyonnyilatkozatából. 

Gelencsérnek egy évvel ezelőtt még csak 1,7 millió forintos megtakarítása volt kriptovalutában, míg 7,2 millió forint pénzintézeti számlán, értékpapírból származó összeg pedig nem volt feltüntetve a korábbi vagyonnyilatkozatában. 

A politikusnak nincs tartozása és kocsija sincs.

A Momentum másik exelnöke, Fekete-Győr András továbbra is egy budapesti II. kerületi 43 négyzetméteres lakást tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában mint lakás céljára szolgáló társasházi ingatlan. Emellett a politikus babakötvényből származó 115 ezer forintos megtakarítást tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

 

Megtartotta illegálisan felépített villáját Tordai Bence

A 2022-es vagyonnyilatkozatához hasonlóan Tordai Bence 

továbbra is birtokolja a botrányos körülmények között felépített, majd később lebontásra ítéltetett II. kerületi villa 8/24-ed részét.

Emellett pedig továbbra is felerészben birtokol egy Magyarnádorban található ingatlant.

A politikus komoly bankhitellel rendelkezik, adóstársként több mint 18 millió forint, míg önállóan 5,7 millió terheli a politikust, valamint magánszemélyeknek 6,6 millióval tartozik, ami 1,1 millióval több, mint a 2022-es évben volt.

A vagyonnyilatkozatban azonban jóval érdekesebb, hogy az országgyűlési képviselői javadalmazásán felül semmilyen extra bevételi forrása nincs, sem a Párbeszéd, sem pedig a Megújuló Magyarországért Alapítvány nem javadalmazza a politikust.

Mindemellett Tordai Bence nem adott túl 2018-as, Toyota típusú gépjárművén sem.

 

Toroczkai vett egy utat

Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk Mozgalom elnökének a vagyonnyilakozata alapján továbbra is két ásotthalmi ingatlanja van. Autója a képviselőnek nincs, miként értékpapírja, megtakarítása sem lett az elmúlt nyolc hónap alatt. Emellett a pártelnök tavaly vásárolt egy 521 négyzetméternyi kivett utat, ami a tanyájukhoz bevezető rövid út.

Toroczkai a vagyonnyilatkozatban feltüntette, hogy azért vásárolta meg az utat, mert elege lett az azon keresztül vonuló illegális migránsokból, embercsempészekből és egyéb bűnözőkből.

Emellett a Mi Hazánk vezetőjének a hitelintézetekkel szembeni tartozása 4,5 millióról 3,8 millióra csökkent. Magánszemélyeknek fennálló 2,5 milliós tartozását pedig törlesztette.

A Mi Hazánk Mozgalom évértékelő rendezvénye
Toroczai László A Mi Hazánk Mozgalom évértékelő rendezvényén (Fotó: Teknős Miklós)

 

Novák Előd Horthy-szobra

Novák Elődnek továbbra is Dúró Dórával van egy közös budaörsi családi háza. Nováknak a Magyar Állampapír Plusz értékpapírja kilencmillió forintról 34 millió forintra emelkedett, miközben a hitelintézeti számlakövetelése 15 millió forintról négymillió forintra csökkent.

Nováknak tartozása nincs, de tavalyhoz hasonlóan idén is feltüntetett a vagyonnyilatkozatában egy körülbelül kétezer kötetből álló könyvgyűjteményt, valamint egy Horthy Miklós-szobrot.

 

Kocsis Máté nem vett ingatlant

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nem tüntetett fel ingatlantulajdont, így volt ez már az előző bevallásában is. Ugyancsak ismétlődő elem, hogy birtokol egy Szász Endre-festményt, amelyhez még 1982-ben jutott hozzá ajándékozás útján.

Változás viszont, hogy ezúttal feltüntetett névértéken húszmillió forintot Prémium Magyar Államkötvényben.

Folyószámlán és készpénzben összesen csaknem 61 millió forintot tart, ami valamivel elmarad a tavalyi, csaknem 69 milliótól.

Igaz, ebből 28 millió forint korábbi családi kölcsön kiegyenlítéséből származott.

Megbízatásaként az országgyűlési képviselőséget, illetve a Hobby Key Kft.-ben betöltött tisztségét szerepeltette. Utóbbiért legfeljebb havi 500 ezer forintot kapott.

 

Lázár János karosszéke

A közlekedési és építési miniszter bevallása is megjelent a szokásos időpontban. Lázár János felerészben birtokol egy hódmezővásárhelyi, 260 négyzetméteres lakóházat, amelyet 2001-ben vásárolt. A XIII. kerületben is van egy lakása, szintén felerészben az övé, ez 96 négyzetméter és 2018-ban vásárolta. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest négy újabb szántót vallott be, így 43-ra nőtt az ingatlanjainak száma.

Az egyik Land Roverét viszont lecserélte a miniszter. Tavaly még két Land Roverről és egy Miniről számolt be, ezúttal azonban egy Audi A6 Allroadot, egy Land Rovert, és egy Mini Cooper S Cabriót vallott be. Az ingóságoknál pedig kéziratot és gróf Széchenyi Zsigmond karosszékét tüntette fel. Hozzáfűzte, hogy vannak műtárgyai és festményei, folyamatosan adásvétel alatt. Huszonkétmillió forintja van készpénzben, a bankban pedig tizenkétmillió forintja áll.

Van viszont egy tizenkétmilliós személyi kölcsöne – egy év alatt hatmillió forintot sikerült törlesztenie –, egy huszonnégymilliós beruházási hitele – ebből egy év alatt nyolcmillió forintot törlesztett –, egy tizenkilencmilliós lízingje – feltehetően az autócsere miatt –, magánszemélyeknek pedig negyvenmillió forinttal tartozik az építési és közlekedési miniszter, ez az eggyel korábbi bevallásában még 55 millió forint volt.

 

Csökkent Novák Katalin hitelintézeti számlakövetelése

A köztársasági elnök is közzétette a 2023-as évre vonatkozó vagyonnyilatkozatát, ami a Sándor-palota honlapjára került ki – számolt be VG

Ebből kiderült, hogy

Novák Katalin tulajdonában továbbra is nyolc ingatlan van részben vagy egészben: a főváros XI. kerületében egy családi ház és két lakás, Szegeden három lakás, Balatonlellén egy üdülő, végezetül  Szegeden egy garázs.

Ugyanakkor az államfő hitelintézeti számlakövetelése 31 millió forintra apadt, ami az eggyel korábbi vagyonnyilatkozatában még 41 millió forint volt. Vagyis egy év leforgása alatt éppen tízmillió forinttal csökkent Novák Katalin rendelkezésre álló forrása.

Nagy értékű vagyontárgya, autója, részvénye nincs, ahogyan tartozása sem. Viszont évente több mint kétmillió forint bevételre tesz szert ingatlan bérbeadásából.

 

Gurmai Zitának még mindig megvan a brüsszeli lakása, Komjáthi Imre eladhatta Daciáját

Gurmai Zitának a 2023-as vagyonnyilatkozatában négy ingatlan szerepel, köztük egy brüsszeli lakás – közölte az Origó. Mindezek mellett különféle értékpapírokban több tíz millió forintot takarított meg.

Komjáthi Imre MSZP-társelnöknek 2023-ban egy edelényi több mint 700 négyzetméteres ingatlan 2/5-öd részén kívül csupán több mint 17 milliós tartozása volt. Ez az összeg tavaly még közel 19 millió forintot tett ki. A tavalyi vagyonnyilatkozatában szereplő Dacia Lodgy típusú autója az ideiben már nem szerepel.

 

Brenner Kolomannak is van mit a tejbe aprítania

A Jobbik parlamenti frakcióvezetőjének közel hétmillió forinttal nőtt a befektetési jegyben lévő megtakarítása 2022-höz képest – tette közzé az Origó.

A jobbikos politikusnak ezen kívül közel 39 millió forintnyi pénzintézeti követelése is van. Ez nagyjából ugyanakkora összeg, mint ami 2022-ben volt neki.

Országgyűlési képviselői jövedelme mellett felügyelőbizottsági tagként 0-200 ezer forint között keres a Budapesti Német Nyelvű Egyetemért Közalapítványban. Ingatlant nem vásárolt, továbbra is egy családi háza és egy szántója van Sopronban.

 

Matolcsy György jövedelme nem változott

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének bevallása kétségkívül az egyik legizgalmasabb az idei felhozatalból, ugyanis számos változásról tanúskodik – számolt be a VG. Matolcsy György már nem tüntetett fel ingatlant, a tavalyi bevallásában még egy balatonakarattyai lakóház és egy csopaki üdülő is szerepelt.

Az MNB elnökének pénzügyeiben is jelentős átalakulás ment végbe. A legutóbbi vagyonnyilatkozatában ugyanis az állt, hogy magyar államkötvényben névértéken 118,3 millió forintot tartott, amelynek fedezete örökrész értékesítéséből származó jövedelem volt. Ehhez képest a most január végén aláírt vagyonnyilatkozatában 25 millió forint névértékű Prémium Magyar Államkötvény van feltüntetve.

Matolcsy Györgynek százmillió forintja volt takarékbetétben, ami harmincmillió forintra olvadt, ellenben a hitelintézeti számlakövetelése látványosan, 19,6 millió forintról 65,24 millió forintra ugrott.

Bár nem kötelező, az MNB elnöke forintra pontosan azt is ismertette, hogy a jegybank vezetőjeként mennyi a jövedelme: 2022 decembere és 2023 februárja között bruttó 5,26 millió forintot keresett, majd 2023 márciusától 2023 decemberéig bruttó 6,19 millió forintot. Féltucatnyi egyéb tisztséget is betölt, de ezekért nem kap javadalmazást.

 

Ungár Péter továbbra is dúsgazdag

Mint a Mandineren olvasható, az LMP elnöke, Ungár Péter 2023-as vagyonnyilatkozata maga a megtestesült változatlanság: a politikus ugyanazokról a vagyontárgyakról számolt be, mint 2022-ben. A képviselő továbbra is 1/4 részben tulajdonosa egy 340 négyzetméteres, II. kerületi családi háznak, egy Toyota Rav4 személygépkocsinak, valamint egy Zámbó István-festménynek, amelyet 2021-ben ajándékoztak neki.

Bankszámláján majdnem éppen ugyanannyi pénzről nyilatkozott, mint a legutóbbi leadáskor. Ezúttal 12 150 000 forint helyett 12 200 000 forintja volt, és a 2022-eshez képest közel tízezer forinttal több, 9 226 112 forintnak megfelelő devizája. Egy másik szerződés alapján továbbra is majdnem százmillió forint pénzkövetelése van, továbbá a BIF-részvényeket tulajdonló PIÓ–21 Kft. vagyonkezelőben a korábbiakhoz hasonlóan megmaradt a részesedése. Emellett az Azonnali.hu-t kiadó Azonnali Média Kft.-ben változatlanul 90 százalékos a tulajdonrésze, ahogy a szintén a honlapot kiadó Kő a Mezőn Nonprofit Kft.-ben is maradt tulajdonhányada.

Szigorúbb, mint az Európai Parlament

Emlékezetes, hogy 2022-ben a hazai képviselők számára is bevezették az Európai Parlamentben használt vagyonnyilatkozati rendszert. A döntést nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetések előzték meg, a kormány pedig eleget kívánt tenni az így létrejött, nemzeti szempontok szerint is elfogadható ajánlásoknak. Az európai parlamenti képviselők által évek óta alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer átemelése mögött elsősorban az európai uniós integráció erősítése húzódott meg. Aztán később ugyanezzel az indokkal kellett – némi módosításokkal – visszavezetni a régi szabályokat, ami Európa egyik legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszere. A két rendszer között fontos különbség, hogy az EP-képviselőknek nem kell csatolniuk a családtagok vagyonbevallását. A másik érdemi különbség, hogy míg a hazai vagyon­nyilatkozati rendszer a vagyonelemek összetett rendszerezésére épül, addig az uniós intézmény vagyonnyilatkozati rendszere csupán jövedelmi sávokat határoz meg, az EP-képviselőknek nem kell konkrét összegeket feltüntetniük. Emellett az uniós normák értelmében az európai parlamenti képviselőknek a tulajdonukban lévő ingatlanokról, a nagy értékű ingóságokról, a pénzügyi megtakarításokról, a hitelekről és a tartozásokról sem kell nyilatkozniuk. (MN)

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.