Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kampányfinanszírozási botrány: Korányi Dávidot és a dollárbaloldal pártjait is meghazudtolta Márki-Zay

Döbbenetes állítást tett a dollárbaloldal külföldi kampányfinanszírozásával kapcsolatban Márki-Zay Péter. A bukott egykori miniszterelnök-jelölt az ATV-ben úgy fogalmazott: az „összellenzéket” támogatta az Action for Democracy (A4D) a 2022-es országgyűlési választás előtt. Márki-Zay ezzel lényegében meghazudtolta az A4D-t vezető Korányi Dávidot, aki 2022-ben többször is tagadta, hogy pártokat támogattak volna. Hódmezővásárhely polgármestere mindemellett a baloldali pártok azon állítását is megcáfolta, miszerint nem tudtak a külföldi kampánypénzekről.

2024. 01. 27. 14:56
20220312 dunaharaszti marki zay peter kampanyol havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Action for Democracy már 2022-ben kijelentette nekünk, hogy természetesen ők az összellenzéket támogatták, tehát a Mindenki Magyarországát nem fogják támogatni” – jelentette ki Márki-Zay Péter az ATV Szigorlat január 25-i adásában (a videóban 14:44-től). A dollárbaloldal bukott miniszterelnök-jelöltje ezzel lényegében elismerte, hogy a hatpárti baloldali szövetség választási kampányára küldött több milliárd forintnyi támogatást az Action for Democracy (A4D).

A fenti kijelentésével Márki-Zay Péter az A4D vezetőjét is meghazudtolta, Korányi Dávid ugyanis 2022-ben többször is kategorikusan cáfolta, hogy pártokat támogattak volna: a korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai tanácsadójaként dolgozó Korányi a Telex érdeklődésére válaszolva kijelentette, 

„ez nem pártpolitikai vagy kampánytámogatás” volt és „ezért nem is tudhatott róla Ungár Péter, valamint a többi ellenzéki politikus. Az A4D egy olyan információs, edukációs, kultúraváltoztató kampányt támogatott, amely kiáll az euroatlanti értékrend, a jogállamiság és a demokrácia mellett”. 

Korányi Dávid 2022 végén egy angol nyelvű közleményben is visszautasította a pártok támogatásának vádját: „mi soha nem adtunk pénzt politikai pártoknak vagy jelöltek kampányára”.

 

Márki-Zay Péter legújabb kijelentése a dollárbaloldal egészének is újabb kellemetlenséget okozhat, melynek pártjai korábban azt állították, hogy nem tudtak a külföldi kampánypénzekről. 

A DK-s Arató Gergely szerint „a Demokratikus Koalíció nem kért, nem fogadott el, nem használt fel semmilyen külföldi forrást a kampányához” (a videóban 03:02-től), Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester pedig a következőképpen válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e külföldi pénz az ellenzék kampányában: „eleve van-e pénz az ellenzék kampányában? Nincs, nem is lehet és nem is lenne helyes” (a videóban 0:19-től).

 

A külföldi kampányfinanszírozást az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes is tagadta, amikor kijelentette, hogy „mi nem kaptunk külföldi pénzeket, még egyszer mondom. Csak annyit tudok mondani, hogy ha ennyi pénzt én valaha láttam volna, vagy kapott volna, akkor nem itt tartana a pártunk. Nekünk ehhez semmi közünk” (a videóban 02:25-től).  A Momentum úgy fogalmazott, hogy az „említett források nem a Momentumhoz, hanem Márki-Zay Péter mozgalmához érkeztek, nem voltak róla érdemi információink, a létükről mi is ugyanabból a podcastből értesültünk, mint a nyilvánosság”. A Jobbik frakcióvezetője úgy érvelt, hogy „ha ilyenről szó lett volna, hogy külföldi támogatás van, szerintem a pártvezetők egységesen azt mondták volna, hogy a pártok ilyet nem fogadhatnak el. Világos törvényi szabályozás van és nem is fogadtak volna el” (a videóban 19:50-től), az LMP-s Kanász-Nagy Máté pedig azt bizonygatta, hogy „nekünk aztán semmilyen külföldi forrás nem került azokba a költésekbe, amikbe mi benne voltunk és kifizettük őket” (a videóban 01:37-től).

 

Végezetül a dollárbaloldal első számú politikusának számító Gyurcsány Ferenc is azt állította, hogy nem kaptak külföldi pénzeket (a videóban 01:41-től):

Hír TV: Tudott ön arról, hogy Márki-Zay Péter mozgalmához külföldi kampánypénzek is érkeztek?

Gyurcsány Ferenc: Nem.

Hír TV: És a DK ezt használhatta?

Gyurcsány Ferenc: Nem.

A  fenti állításokkal szemben Márki-Zay Péter friss nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a dollárbaloldal pártjai nemcsak hogy tudtak a külföldi kampánypénzekről, de „összellenzékként” egyenesen ők lehettek a tényleges és valódi címzettjei az Action for Democracytól érkező összegeknek.

 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.