Özönlöttek a turisták a városba, ahol tilos a petárda és a tűzijáték szilveszterkor is

Az állatok nagy része természetes élőhelyén lépett át az új évbe.

2024. 01. 02. 21:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghozta gyümölcsét a rengeteg szervezés, a kitartó utcai járőrözés és a széleskörű együttműködés, mert a tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár mintegy négyötöde kitartott a tó vizén szilveszterkor – jelentette közösségi oldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom megyei csoportja. Mint írták, a tavon éjszakázó vadludak száma növekedett, mert az Öreg-tóra az éjszaka során újabb csapatok érkeztek.

Úgy vélekedtek, hogy Tata jól „vizsgázott” idén szilveszterkor, hiszen a város nagy része csendes volt, inkább csak távolabbról, a tilalmi zóna határain, illetve a szomszéd településeken fellőtt tűzijátékok robaja hallatszott át.

Míg a környező településeken már kora este megkezdődött a szokásos tűzijáték, addig Tatán az éjfél előtti órákban csak elvétve hallatszott néhány illegális petárda és tűzijáték.

Az MME, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Tata önkormányzata, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrség és az előzetesen regisztrált önkéntesek részvételével már délután megkezdődött az Öreg-tó környékén a járőrözés, estétől pedig a város teljes területén szolgálatot teljesítettek. Az intenzív jelenlétnek és a szervezettségnek köszönhetően számos helyről sikerült távozásra késztetni a tűzijátékozni szándékozókat.

Hangsúlyozták, a járőrök több helyen tetten értek tűzijátékot használókat, és figyelmeztették őket, hogy tiltott helyen próbálkoznak. Néhány helyszínen rendőri intézkedésre is szükség volt. Egy-egy utcában, kertben a személyes jelenlét ellenére is eldördült pár tűzijáték, de a tilosban járók végül ezeket a helyszíneket is elhagyták a járőrök jelenlétének köszönhetően. Összesen húsz alkalommal intézkedtek a szolgálatban részt vevő hatóságok, több közigazgatási eljárást a napokban indítanak meg.

Az idén először kezdeményezett Csendes szilveszteri séta a vadludakért esemény igen népszerűnek bizonyult, a késő éjszakai időpontban 65-en vettek részt ezen a programon az Öreg-tó partján. Őket a szervezők pogácsával, valamint pezsgővel kínálták, a jó hangulatú sétán szakvezető gondoskodott arról, hogy a résztvevők érdekes információkkal gazdagodjanak a vadludakról és a tavon telelő más vízimadarakról. A közös séta sikerét látva a kezdeményezők 2024-ben is megszervezik ezt az eseményt.

Összességében 2023 szilvesztere Tatán csendes és eredményes volt. Ezt a tatai szállodákban, panziókban kutyáikkal megszállt vendégek is megtapasztalhatták, nemhiába érkeztek ide az ország számos pontjáról.

Borítókép: Vadludak szállnak fel Tatán (Fotó forrása: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.