A marxizmus nem vész el, csak átalakul – A kommunizmust még ma is ünneplik Nyugat-Európában

Új tanulmánykötet jelent meg a gulág- és gupvikutatásokról.

Forrás: MTI2024. 02. 24. 20:25
Forrás: Smiroje. - http://hdl.loc.gov/loc.pnp/cph.3a33351
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából mutatta be szombaton a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága (GKNT) a Közel 80 éve történt… – Adatok, tények történetek a szovjet fogságból című kötetet, amely az Alapjogokért Központ támogatásával jelent meg.

Pogrányi Lovas Miklós, az Alapjogokért Központ vezető kutatója a Kárpátaljai Szövetség budapesti székházában rendezett könyvbemutatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szovjetunió a múlté, de a nemzetközi baloldal polipja tovább él és fojtogatja a nyugati kultúrát. Úgy fogalmazott, hogy a marxizmus nem vész el, csak átalakul, és képviselői manapság a fontosabb nemzetközi szervezetekben is jelen vannak.

„Ne engedjük terjeszkedni a polipot, a csápokat le kell vágni”

 – mondta a kutató.

Bognár Zalán, GKNT elnöke arról beszélt, a kötettel fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy 80 éve, 1944-ben a náci birodalom embertelen, népirtó ideológiáját és tevékenységét ősztől fokozatosan felváltotta a szovjet szocialista birodalom ember- és istentelen ideológiája és terrorja.

A szovjetek a csaknem 700 ezer katona mellett mintegy 300 ezer civilt vittek el Magyarországról. A társadalom erőszakos átalakításához hozzátartozott a társadalom megfélemlítése, a tömeges elhurcolás, amiről több mint negyven éven keresztül nem lehetett beszélni – tette hozzá.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke a kötet bemutatóján azt mondta, az elmúlt 15-20 évben jelentős előrelépés történt a gulág- és gupvikutatások terén. Mára a Szovjetunióba hurcoltak sorsa a nemzeti emlékezet részévé vált – emelte ki. Elismerően szólt a kötetről, külön kiemelte, hogy számos fiatal kutató tanulmánya is helyet kapott a könyvben. Arra is kitért, hogy a kötetben megjelennek az első kutatási adatok azokról az orosz levéltári kartonokról, amelyek 2019-ben kerültek a magyar állam tulajdonába.

Grezsa István, a Kárpátaljai Szövetség elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott:

 „Fojtogató valóság, hogy Európában különbséget tesznek a nemzetiszocializmus és a kommunizmus megítélésében, holott mindkét rendszer egy tőről fakad.” Hozzátette, a kommunizmust még ma is ünneplik Nyugat-Európában, példaként említette, hogy kommunista diktátorok arcképével díszített tárgyakat, pólókat lehet vásárolni európai bolhapiacokon.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.