Az Action for Democracy bevallotta: Soros György a legfőbb támogatójuk

Miközben a mai napig is folynak a vizsgálatok az Action for Democracy nevű NGO ellen az országgyűlési választások befolyásolására tett kísérlet miatt, a közelmúltban egy, az X-en frissen megjelent videó újabb bizonyítékokkal és információkkal szolgált: Soros György guríthatta a dollárokat Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely mozgalmaihoz.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 02. 05. 11:12
Soros György
Soros György Fotó: MTI/EPA/Peter Foley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Action for Democracy (A4D) kuratóriumi elnöke, Kati Marton nyíltan kijelentette, hogy az NGO fő támogatója Soros György, majd hozzátette: e tény nem minősül nyilvános információnak – hívta fel a figyelmet egy, az X-re felöltött videóra a Tűzfalcsoport

A videó újabb bizonyítékokkal és információkkal szolgált a példátlan külföldi befolyásolási kísérlettel összefüggésben. Ennek kapcsán Korányi Dávid, a szervezet igazgatója, Bajnai Gordon miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester korábbi tanácsadója is megszólal, aki kifejti, hogy az 501(c)(4) besorolás lehetővé teszi számukra, hogy titokban tartsák szervezetük támogatóinak körét.

Az NGO-k e kategóriájába a törvény értelmében – a munkavállalók helyi egyesületei mellett – azon, nem haszonszerzési céllal szerveződő, kizárólag a szociális jólét elősegítése érdekében működő polgári szövetségek vagy szervezetek (például helyi önkéntes tűzoltóság) tartoznak, amelyek nettó bevétele kizárólag jótékonysági, oktatási vagy rekreációs célokra szolgál.

 

A politikai kampány nem a jólétet szolgálja

A társadalmi jólét előmozdítása azonban nem foglalja magában a politikai kampányokban való közvetlen vagy közvetett részvételt, továbbá a beavatkozást bármely közhivatalra pályázó jelölt nevében vagy ellenében.

Kérdés azonban, hogy az A4D kapcsolódó tevékenysége megfelel-e az ezen besorolásra vonatkozó jogi korlátoknak, és az ezzel kapcsolatos aggályokat maga az A4D által közzétett 2022-es jelentés is egyértelműen erősíti. A dokumentumból kiderül, a szervezet a 2022. évi 11,2 millió dolláros büdzséjéből 

több mint tízmillió dollárt osztott szét egyéni adományok formájában 12 civil szervezetnek, így összességében költségvetésének több mint 91 százalékát fordította támogatásokra és programtevékenységekre.

A korlátok már önmagában a Magyarországot érintő tevékenységben is sérülnek, mind a folytatható elsődleges tevékenység, mind a politikára fordítható anyagi erőforrások tekintetében. Hiszen több mint ötmillió dollárt kapott az A4D-tól 

Orbán Viktor miniszterelnök rezsimjének antidemokratikus, Putyin-párti és homofób narratívája elleni munkára.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt Mindenki Magyarországa Mozgalma több mint hárommilliárd dollárt fordított – többek között – a gyermekvédelmi népszavazással összefüggő negatív kampányokra, valamint további 55 ezer dollárt folyósított például a Print It Yourself! (Nyomtass Te is!) propagandájára.

A legkritikusabb választás előttünk áll, amit a világ valaha látott. A demokrácia sorsa ezen a választáson és az Orbán-féle diktátorok megállításán múlik. Ezért harcol az Action for Democracy. Adakozol erre a célra?

 – e felhívással gyűjtötte a felületén az A4D az adományokat a 2022-es országgyűlési választások előtt. Érdekes adalék, hogy 

Márki-Zay Péter visszatérően arra hivatkozik, hogy az A4D-től származó pénzek nem kormányváltásra, hanem „kultúraváltásra” érkeztek.

A blog szerint alappal feltételezhető, hogy az Action for Democracy az 501(c)(4) besorolású szervezetekre vonatkozó cél szerinti, továbbá az anyagi erőforrások felhasználására vonatkozó korlátokat is figyelmen kívül hagyhatta, így pedig 

a szervezet nem csupán a magyar, hanem az Egyesült Államok vonatkozó jogszabályait is megsértette,

amennyiben erre az illetékes hatóságok megfelelő bizonyítékot szolgáltatnak.

 

Borítókép: Soros Görgy (Fotó: (MTI/EPA/Peter Foley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.