Felfalja a rozsda a Sziget-fesztivál ikonikus hídját + fotók

Semmi nem valósult meg az évek óta ígérgetett felújításból.

Forrás: Metropol2024. 02. 21. 7:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napjainkra ikonikussá vált, körülbelül száz méter hosszú Hajógyári Duna-ágon ferdén átvezető K-híd nemcsak Óbudát és az Óbudai-szigetet köti össze, de egyben a világszerte ismert Sziget Fesztivál szimbóluma is. A jobb korokat is megélt híd jelentős karbantartása és felújítása már évek óta nem valósult meg, így nemcsak esztétikailag, de műszakilag is komolyan megromlott az állapota. Tavaly nyáron korlátozni kellett a híd forgalmát a Sziget Fesztivál alatt, ami miatt jelentős torlódás alakult ki. A korábbi ígéretek ellenére azóta sem kezdődtek meg a munkálatok, csak a rozsda lett több a világszerte ismert fesztiválhoz köthető hídon – írja a Metropol.

Annak ellenére, hogy a híd napról napra egyre veszélyesebbé válik, Karácsony Gergelyék továbbra sem tettek lépéseket a helyreállítására vagy legalábbis az állapotromlás lassítására.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

A helyi közösség és a fesztiválozók egyaránt attól tartanak, hogy komoly balesetek történhetnek a jövőben, ha a problémákat nem kezelik. A főváros már évek óta halasztgatja a K-híd felújítását, már a Radó Dezső-tervben többször leírták: ,,A sziget használatának kulcskérdése a K-híd rekonstrukciója.” (Óbudai-sziget Stratégiai Terve – 2022)

Forrás: Radó Dezső-terv

Ennek ellenére az óbudai önkormányzat továbbra is csak halogatja a híd felújítását, ami mellett két másik, korábban megígért gyalogos- és biciklishidat is ígértek az Integrált településfejlesztési stratégiában a sziget fejlesztésére. Ezek szintén a mai napig nem valósultak meg.

Forrás: Óbuda.hu

 

Karácsonyék sem a pluszforrásokat, sem a kormány segítségét nem használták

Pluszforrás is lett volna rá a Sziget Fesztivál által fizetett díjból, hogy elkezdődjenek a munkálatok.

Karácsony Gergelyék tíz évre megállapodást kötöttek a Sziget Fesztivállal, évente 150 millió forintért. Ezt a tíz év alatt másfél milliárd forintot kellett volna fordítsák a híd felújítására

– idézi Bús Balázst a Metropol, aki február közepén jelentette be, hogy újra elindul Óbudán a polgármesteri tisztségért.

A pluszforrásokon túl még a kormány is támogatta volna a híd rekonstruálását, ám a DK-s Kiss Lászlóék nem fogadták el a felkínált segítséget. Akkor, 2021-ben lehetőség nyílt a K-híd lecserélésére, amikor a Budapest Fejlesztési Központ javaslata alapján a lebontott, de jó állapotú Déli vasúti híd darabjaiból egy új hidat állítottak volna az öreg K- (és a H-) híd helyére.

A K-híd használata rövidesen életveszélyessé válhat nagyobb rendezvények esetén, amennyiben nem kapja meg az évek óta húzódó műszaki karbantartást.

 

Borítókép: A K-híd (Fotó: Metropol/Fügedi Richárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.