Négymillió forint vírusirtásért? Valaki elhitte, hogy így védekezhet a csalók legújabb trükkjei ellen

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás.

Forrás: Police2024. 02. 22. 11:27
Middle,Age,Businessman,Holding,Credit,Card,And,Hungarian,Forint,Banknotes, bankkártya,csaló,forint, pénz
1980152210 Fotó: Krakenimages.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Edelényben lakó sértett számlájáról közel négymillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalók ellen a Mátrix projekt keretein belül – írja a rendőrségi portál. Hozzáfűzik, a

a rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. 

Közben a bűnözők eszköztára kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz: megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz és csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Csalás miatt folytat nyomozást az Edelényi Rendőrkapitányság egy 38 éves helyi férfival szemben. Az elkövető augusztus 2-án egy edelényi asszony bankszámlájáról közel négymillió forintot utalt át két másik számlára. 

A csaló telefonon kereste meg áldozatát, és banki alkalmazottnak adta ki magát, majd közölte vele, hogy idegenek fel akarják törni a számláját, ezért vírusirtást fognak végezni.

Az álbankár kérte a nőtől, hogy lépjen be netbanki felületére, illetve töltse le az AnyDesk programot, aminek az ügyfél eleget is tett, és ezzel a programmal a csaló megszerezte a sértett internetbankos adatait, majd megkárosította. Az ügyben pénzmosás gyanúja miatt további két férfit hallgattak ki a rendőrök, a nyomozás jelenleg is folyik.

Alább az Edelényi Rendőrkapitányság ajánlásai:

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A bankok soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi pénzintézeti dolgozó ezen adatokat látja!
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.