Nem akar senki drogambulanciát a szomszédban

Semmibe vette a józsefvárosiak tiltakozását Pikó András baloldali polgármester. Minden jel arra mutat, mégis nyílhat drogambulancia a kerületben. A lakók attól tartanak, hogy ezzel a döntéssel a polgármester nem kiszorítja, hanem tetézi a meglévő drogproblémát Józsefvárosban. A VIII. kerületi helyzet egyre csak romlik, a botrányos döntések sokasodnak, a lakosság egyre kevésbé érzi otthon magát saját lakóhelyén.

2024. 02. 19. 19:25
20210712_0021_MI
20210712 MN Budapest A Budapesti Közlekedési Központ sajtót Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőszakkal tolná le a lakók torkán az egyszer már elutasított drogambulancia létesítését a józsefvárosi baloldal. Három éve a lakók már elmondták félelmeiket az intézménnyel kapcsolatban, amelyet a Teleki téren nyitottak volna meg. Véleményük szerint a különböző ellátókkal terhelt környék már nem bírta volna el a drogambulanciát. A lakók azzal is érvelnek, hogy az előző városvezetés által felújított Teleki tér állapota Pikó regnálása óta olyannyira leromlott, hogy sokan gyermeküket nem merik leengedni. 

Mint kiderült: Pikó András polgármester új helyszínen a Magdolna utcában nyitná meg a szerhasználókkal foglalkozó központot a beszántott polgárőrség irodája helyén.

 

Súlyosbodó droghelyzet

„Drogközpont polgárőrség helyett? Pikó úr, elment magának az esze? A drogosokat ki kell szorítani a kerületből, a közbiztonságot pedig meg kell erősíteni. Pikó úr mégis az ellenkezőjét csinálja” – írta rövid bejegyzésében Szilágyi Demeter fideszes önkormányzati képviselő. 

Emlékezetes: Pikó regnálása kezdetén beszántotta a jól működő kerületi polgárőrséget és feloldotta azt a rendeletet, amely tiltotta a lépcsőházakban és az autókban való életvitelszerű tartózkodást. Ezzel megkezdődött Józsefváros közbiztonságának leépülése. 

Nem sokkal később, 2021 elején a baloldali városvezetés drogambulanciát akart nyitni a Teleki téren. Mint a Magyar Nemzet is megírta: több mint hatszáz tiltakozó aláírás gyűlt össze a Józan kávézó és drogambulancia ellen. 

Ennek ellenére Pikó András polgármester egyelőre csak elnapolta a drogambulancia megnyitását, és akkoriban kitartott a Józan kávézó mellett a Teleki tér 7. szám alatt. Azóta a helyiségben közösségi szerelde és kávézó nyílt a fővárosiak 50 millió forintjából, a közösségi költségvetés keretein belül. 

Úgy tűnik, Pikóék három évvel később már elévültnek gondolták a lakók tiltakozását. Csakhogy mostanra teljesen eluralkodott a droghelyzet a VIII. kerületben, a lakók attól tartanak, egy ilyen drogközpont minden bizonnyal csak rontana a helyzeten. 

Egy 2022-es statisztika szerint 35 százalékkal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma Józsefvárosban. A Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy félnek a lakók a VIII. kerületi Palotanegyedben, egy Blaha Lujza téri drogos csoport uralja környékbeli utcákat. Józsefvárosnak ezen részén a tér felújítása óta elszaporodtak az ehhez hasonló problémák. A lakók elmondása szerint lépcsőházakba húzódnak be a drogos bűnbanda tagjai, akik kábítószereznek, szexelnek és illemhelyként használják a területet.

 

Botrányos döntések a kerületben

Pikó András a helyi autótulajdonosok ellen is harcba szállt. Bevezette az ország legdrágább parkolását, van olyan család, amelyiknek évi 100 ezer forintot kell fizetnie azért, hogy a lakóhelyükhöz közel letehessék autóikat. A sarc ellenére Pikó és csapata közel 400 parkolóhelyet számolt fel, azaz a lakosok a pénzükért kevesebb parkolási lehetőséghez jutnak.

Nagy felháborodást keltett a Harminckettesek tere átalakítása is, parkolóhelyeket megszüntették, majd műanyag székeket, padokat, asztalokat helyeztek ki, ahová hamar odaszoktak a fedél nélküliek és a köztéri italozók. 

A lakók felháborodása ideiglenesen célt ért, egy időre visszaállították a tér korábbi forgalmi rendjét és elvitték az asztalokat is. Pikóék nem adják fel a tér „felújítását”, azt ígérték: új koncepció készül a terület rendezésére.

A helyi részvételi költségvetés ötletei is megosztották a lakosságot: mikroparknak nevezett fatákolmányok és sitteskonténerek kerültek a kerület utcáira, amelyek árnyékot és hűst nem adnak, ám szintén odavonzották a köztéri italozókat. A közvécék kivitelezése is botrányt okozott a kerületben, a Pikó-budiként elhíresült toi-toi illemhelyek jellegzetes szaga lengi be a kerületet, mindemellett prostituáltak és drogosok kedvelt helyeivé avanzsáltak. 

 

A rendes, konténeres illemhelyek közül sem mind működik, a beüzemelés még várat magára. A józsefvárosi önkormányzat volt az első, aki kutyapiszoárt létesített, a betonoszlopot sikerült a helyi szakrendelő mellett elhelyezni.

Pikó András vezette önkormányzat sikerként könyveli el, csaknem százmillió forintból létrehoztak egy lámpás gyalogátkelőhelyet az Orczy úton, ám csendben tűrték, hogy Karácsony Gergely vezette főváros elkaszálja az Orczy tér felújítását, amelyet a korábbi fideszes városvezetés már korábban bejelentett.

Borítókép: Pikó András polgármester (Fotó: Mirkó István)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.