Józsefvárosi ötletbörzével hangolnak a választásokra Pikóék

Választási évben nemcsak felemelték a józsefvárosi részvételi költségvetés keretét, még a határidőt is lerövidítették, hogy az önkormányzati tisztújítás előtt döntés születhessen. Idén immár 180 millió forint áll rendelkezésre a VIII. kerületben. Mivel csak egy szűk réteg szavaz, a lakosság körében igen megosztók az ötletbörze projektjei, mert az önkormányzat által befogadott javaslatok szintén a polgármester ízlését tükrözik, nem pedig a helyiekét. Csakúgy, mint a főváros esetében, olyan ötleteket ítél megvalósíthatónak a kerület, amelyek a saját céljait, programját tartalmazzák, mint például a közvécék projektjét. Felmerül a kérdés: így van-e értelme a közösségi költségvetésnek?

2024. 02. 06. 12:11
null
20210712 MN Budapest A Budapesti Közlekedési Központ sajtótájékoztatója. Téma: kezdődik a munka a Blaha Lujza téren. Résztvevők: Karácsony Gergely főpolgármester, Horváth László, a BKK projektmegvalósítás igazgatója, Pikó András, a VIII. kerület pol Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem aratnak nagy sikert a lakosság körében a VIII. kerületi részvételi költségvetés megvalósított projektjei, ugyanis olyan ötletekre szavazhat a lakosság, amelyeket a Pikó András vezette önkormányzat baráti civiljei, a velük szimpatizáló réteg talált ki, egybecsengenek a helyhatóság működésével, és sokszor szürreális dolgokra fordítják az önkormányzati pénzeket.

A közösségi költségvetés javaslataira

egy nyolcvanezer főt számláló kerületben mindössze 2500-an szavaztak.

Fotó: Metropol

 

A választás előtt pénz is lett

Ezért is költött az önkormányzat jelentős összeget arra, hogy minden háztartásba eljuttattak egy levelet, amelyben arra biztatják a lakókat, hogy vegyenek részt a részvételi költségvetés folyamatában. Megjegyzendő, a korábbi években a lakossággal nem kommunikált ilyen formában a hivatal, csak idén, amikor új polgármestert és testületet választ a kerület.

Erre a választás előtt jutott pénz, holott korábban Pikó András rendre arra panaszkodott, hogy ki van véreztetve a kerület.

Egyébként a fővároshoz hasonlóan Józsefvárosban is levitték a korhatárt, aki elmúlt 16 éves, szavazhat. Idén mindössze három hét áll majd rendelkezésre a szavazásra áprilisban, hogy a kampány hajrára legyen végeredmény.

A tavalyi részvételi költségvetésben 150 millió forint felhasználásáról dönthettek a kerületi lakosok, előtte 2022-ben ez az összeg 120 millió forintot tett ki.

 

Jó ötlet, félresikerült kivitelezés

A VIII. kerület speciális jellege miatt sokszor a jó ötlet sem jól sül el. Példa erre, hogy az ivókutakban hajléktalanok mossák a ruháikat. Ennek ellenére megvalósításra alkalmasnak ítélte az önkormányzat az ötletet. Jóllehet előtte az utcákon kialakult kaotikus állapotokat kellett volna megoldani.

Terv született a József utcai pihenősziget és kutyabarát zöldsáv kialakítására is. Az ötlet beadója szerint a szabadidő kellemes eltöltése lenne a cél, lehessen olvasni, piknikezni, beszélgetni, legyenek padok és könyöklő asztalok, legyenek kukák és csikktartó. A kert előtti parkolósáv egy része legyen kutyabarát zöldsávvá alakítva. Mindez egybevág azzal, hogy az önkormányzat teret ad az utcai italozásnak, szórakozásnak, amit a korábbi vezetés igyekezett visszaszorítani.

A könyöklőasztalok kihelyezése márpedig nem segíti a köztéri rend fenntartását, így nem meglepő, hogy a lakók nagy része nem támogatja az ilyesfajta megoldásokat.

A korábbi fideszes vezetés alatt az volt a cél, hogy Józsefvárosból ne legyen bulinegyed, elsőbbséget élvezzenek az otthonaikban pihenni vágyó lakosok. Mi több, bezáratták azokat a szórakozóhelyeket, kocsmákat, amelyekre rengeteg panasz érkezett az ott élőktől.

 

Közvécék, utcai piszoárok, mikrokertek

Nagy megosztottságot okoz a kerületben a Pikó András baloldali polgármester által erőltetett közvécék ügye. Van olyan, amelyet fél éve telepítettek, ám mégse működik, mindezt a fővárosi közösségi költségvetés alapján hozták létre. A lakosok arra is panaszkodnak, hogy a VIII. kerületi nyilvános illemhelyeken drogosok és prostituáltak bújnak el, a járókelők többnyire elkerülik ezeket a helyiségeket.

A részvételi költségvetés egyik ötlete alapján kilátásba helyezték a kerületi vendéglátóhelyek támogatását cserébe azért, hogy bárkit beengednek a vécébe fogyasztás nélkül, és ezt hirdetik is a bejáratnál. Az illemhelyek ügye itt nem áll meg: utcai piszoárokat terveznek a kerületben külföldi mintára, ugyanis az ötlet beadója szerint az utcán vizelés jelenség a VIII. kerületben, ezért kulturáltabbá tennék.

A közösségi költségvetés már elkészült projektjei közül az egyik legmegosztóbb a mikroparkok létesítése, ahol árnyékot nem adó fatákolmányokat állítottak fel. Más utcákban sittes konténerbe ültettek növényeket, ami nemhogy szépíti, a lakók szerint rondítja és igénytelenné teszi a környezetet.

Borítókép: Pikó András és Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.