Kocsmai állapotokat idéznek elő Pikóék a józsefvárosi köztereken

Italozók, kábítószerfüggők és hajléktalanok lepték el az utcabútorokat Józsefvárosban. A Pikó András polgármester által irányított önkormányzat utcákat zárt el az autóforgalom elől, azért hogy padokat és asztalokat helyezzen el, ám az aszfalton történő parkosítás balul sült el. Mint előre sejthető volt: az utcabútorokat nem a lakosság, hanem leginkább a renitens italozók és a hajléktalanok használják. Az önkormányzat ezzel a szokatlan „parkosítási” megoldással zöld utat adott az utcai italozásnak és a lakosokat zavaró 0–24 órán át tartó tivornyáknak.

2023. 07. 26. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pikó András polgármester által irányított józsefvárosi baloldali vezetés padokat és asztalokat tett ki az autók elől lezárt területekre, ezzel felkínálva a lehetőséget a megrögzött közterületi alkoholizálók számára. 

Harmickettesek tere. Forrás: Facebook

A szokatlan megoldás megtalálható a sétálóutcává átépített Déri Miksa utcában, a szintén autók elől elzárt Bacsó Béla utcában és az átalakított Harmickettesek terén. Sőt, miniparkoknak hívott bódéféléket is létesítettek kerületszerte. 

Az utcabútorok kihelyezése lehetővé tette, hogy a korábban utcapadkára szoruló köztéri italozók komfortosabb körülmények között fogyasszák el alkoholos italaikat, sőt el is szenderedhetnek rajtuk. A lakosság által fotózott képek tanúsága szerint gyorsan felfedezték és birtokba vették a hajléktalanok és az alkoholfüggők az új utcabútorokat.

Losonci negyed a Józsefvárosban. Forrás: Facebook

Míg a vendéglátóhelyek teraszai bezárnak éjszakára, az önkormányzat nyilvános „teraszai” éjjel-nappal őrizetlenül nyitva állnak. A lakók arra panaszkodnak, hogy reggelre rendre alvó vagy elalélt hajléktalanokat látnak a padokon.

„Drogosok, alkeszek és hajléktalanok. Ez a polgármester úr kampányfőnökének programjába tartozik, a lakosságot kell süllyeszteni erre a színvonalra, s akkor máris kész az esélyegyenlőség” – írta az egyik kommentelő a közösségi oldalon található csoportban. Hozzátette: ha a következő öt évre is megválasztják a Pikó-vezetést, akkor a lakosságnak túlélő módba kell kapcsolni. Egy másik hozzászóló arról számolt be, hogy a Harmickettesek terén délután három órakor egy „úriember” a padon különböző artikulátlan hangokkal szórakoztatta a buszra várókat. Mások italozó és alvó, ájult vagy bódult személyekről számoltak be a Harmickettesek terén lévő asztalok környezetében. 

„Egyszerűen hihetetlen, remélem, nem sokáig maradnak, de addig is együttérzésem az ott lakóknak”− írta egy hölgy. Többen kifogásolták, hogy az önkormányzat év elején kifizettetett a lakosokkal 30 ezer forintot azért, hogy az otthonuk közelében parkolhassanak, majd elkezdték lezárni az utakat és elvenni a parkolóhelyeket. Az önkormányzat a lezárt útszakaszokra, parkolóhelyekre úgynevezett piknikezőhelyeket létesített.

Ilyen a józsefvárosi, úgynevezett részvételi költségvetésből megvalósuló hat „mikropark”, egyenként hárommillió forintért. Az első a Szigony utcában létesült, nem nagyobb mint egy fabódé.


Túlárazott „mikropark”

Mikropark. Fotó: Metropol

A Metropol helyszíni riportjában a túlárazott „hűsítő pontokat” az év tévedésének nevezték. 2022-ben 120 millió forintot különített el Józsefváros önkormányzata közösségi költségvetés címén a VIII. kerületi lakosok elenyésző kisebbségének, illetve egy-két százalékának az ötletei megvalósítására. Végül 16 ötletet szavazott meg a közösségi költségvetésben részt vevő csekély számú józsefvárosi, ezek egyike volt a „Mikroparkokkal a nyári hőség ellen” elnevezésű projekt. Az önkormányzat oldaláról kiderül: összesen 18 millió forintot költenek ezekre a „hűsítő sarkokra”. A terv célja, hogy kísérleti jelleggel olyan magaságyásokat telepítsen az önkormányzat, amelyek egyszerre szolgálnak ülőfelületként és nyújtanak árnyékot a közlekedőknek. Innen derül ki az is, hogy a mikroparkok minimum elvárása, hogy legyenek benne magaságyásban szárazságtűrő növények, ülőalkalmatosság és lehetőleg szelektív hulladékgyűjtő. Ahogy az önkormányzat fogalmaz: a rendelkezésre álló keret adta lehetőségek figyelembevételével alábbi funkciók kiépítése javasolt: biciklitárolási lehetőség, információs pont, kutyakakizacskó-tároló, kutyapisilde (a mikropark közelében), ivókút. A felsoroltakból néhány növény kihelyezése és egy ponyvával ellátott fatákolmány valósult meg csupán. A helyi lakosok beszámolója szerint a „miniparkot” is leginkább köztéri italozók használják, ráadásul a Szigony utcai gyerek- és felnőttrendelők és a panelházak közvetlen szomszédságában.

Megsokszorozódtak a szerhasználók a kerületben

Eldobált italos dobozok az új padok körül. Forrás: Facebook 

Lapunk is beszámolt arról: a drogosok ellepték a VIII. kerületet. Mindehhez hozzájárult a közterületi rend leromlása. Pikó András balliberális polgármester első intézkedései között volt az, hogy feloldotta az autókban, lépcsőházakban élés, tartózkodás tilalmát. Több társasház arról panaszkodott, hogy a lépcsőházakba bújnak be a szerhasználók belőni magukat, ráadásul a „Pikó-budinak” csúfolt mobil vécék belövőszobákká alakultak. Így a lakosokat nemcsak a bűz és a kosz, hanem a kábítószer-élvezők jelenléte is zavarja.

Koszt hagynak maguk után a lépcsőházakban a renitens személyek. Forrás: Facebook 

A Blahára is visszatértek a hajléktalanok 

Ahogy beköszöntött a meleg idő, Budapest forgalmas csomópontjain megjelentek a hajléktalanok és a mértéktelen italozók, alkoholisták. A teljes felújításon áteső, tavaly ősszel átadott Blaha Lujza téren rendre feltűnnek olyan személyek, akik nem feltétlenül rendeltetésszerűen használják a teret. Korábban lapunk már beszámolt róla, hogy a szintén felújított Rákóczi téren kialakultak az illemhelyként használt területek, a metrólejáratnál élő hajléktalanok a tóban fürdenek, a téren főznek, és a fák tövében végzik a dolgukat. 

Jönnek a köztéri Pikó-piszoárok 

A józsefvárosi − minimális, egy-két százalékos − részvételi költségvetésben is győztes ötletként szerepel a köztéri piszoárok létesítése, amelyre többek között 33 millió forint áll rendelkezésre. A Pikó-piszoárok mellett még KözWC-kampányt is szervez a józsefvárosi önkormányzat. Nyilvánvaló, hogy az önkormányzat azért szorgalmazza a nyilvános vizeldék kiépítését, mert megteremtették a lehetőségét a korlátlan kültéri iszogatásnak. Nem ez az első eset, hogy köztéri piszoárt helyez el a Pikó András baloldali polgármester által vezetett önkormányzat. Legutóbb kutyák számára tettek ki egy kőoszlopot, amit elneveztek kutyapiszoárnak. A botránykővé vált kutyapiszoár szintén a Déri Miksa utcában található, a kerületi szakrendelő mellett. 
 

Borítókép: Reggeli életkép a Blaha Lujza téren (Forrás: Facebook)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.