Columbo feleségéhez hasonlította a tanári szakszervezeteket Rétvári Bence

Az államtitkár úgy vélte: szinte biztosra vehető, hogy az érdekképviseletek az eltelt évtizedben rengeteg tagot vesztettek.

2024. 03. 14. 10:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pedagógus szakszervezetek valós taglétszáma olyan, mint Columbo felesége: mindig beszélnek róla, de sose látjuk – válaszolta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, belügyminiszter-helyettes az LMP-s Kanász-Nagy Máténak, aki azt akarta tudni, hogy vezet-e a kormány nyilvántartást bármely szakszervezet taglétszámáról, esetlegesen milyen jogszabályi alapokon, illetve hogy milyen adatbázisból dolgozik Rétvári Bence. Az államtitkár hozzátette: nagyon fontos lenne tudni, hogy a szakszervezetek pontosan kiket képviselnek és miből gazdálkodnak.

A belügyminiszter helyettese válaszát úgy folytatta, a pedagógus szakszervezetek az elmúlt két évben a közbeszédben jelentős szerepet játszottak, ugyanakkor nem látható, kik állnak mögöttük. 

Az szinte biztosra vehető, hogy az eltelt évtizedben rengeteg tagot vesztettek, de tőlük egyelőre hiába várják annak nyilvános beismerését, hogy mennyit. 

Ha egy szakszervezet tagsága – és ezzel legitimációja – a korábbi töredékére zsugorodik, akkor ebben nyilvánvaló a vezetők felelőssége – vélekedett az államtitkár.

– Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki úgy látja, hogy a szakszervezeti vezetők tevékenysége inkább hasonlít a baloldal pedagógustagozatára, mint egy valós, független, szakmai érdekképviseletre. Még a látszatra se adnak: van, aki az MSZP-s képviselőségből igazol át, van, aki migrációpárti aktivista is, és minden baloldali témában hallatja a hangját. Szintén csak politikai okokkal magyarázható, hogy a pedagógus szakszervezetek még a szuverenitásvédelmi törvény ellen is tiltakoznak, pedig annak a tanárok munkajogi helyzetéhez aztán végképp nincs köze – mutatott rá.

Rétvári Bence szerint jó lenne tisztán látni, hogy a érdekvédelmi testületekben mennyien voltak, mennyien maradtak, a tagdíjakból vagy „mikroadományokból” működnek-e. Hozzátette, 

mivel a pedagógus szakszervezetek jelentős politikai befolyást gyakorolnak, az embereknek joguk lenne ezeket tudni, de mind a taglétszámot, mind a gazdálkodást balladai homály veszi körül.

Az államtitkár arra kérte a tőle kérdező LMP-s képviselőt, együtt kérjék az érintetteket, hogy az Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottsággal vagy más független szervvel igazolják, hány olyan tagot számlálnak, akinek aktív pedagógus jogviszonya van és tagdíjat fizet, ugyanis ekkor fogják tisztán látni, mennyi embert képviselnek a 165 ezer pedagógus közül. – Mutassák be, hogy a tagdíjbevétel és a kiadási összegük közötti különbözetnek honnan jött a fedezete! – szólított fel Rétvári Bence.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.