Semjén Zsolt: Semmi mást nem szeretnénk, mint ezt a keresztény civilizációt megvédeni

Szoros együttműködésre van szükség Közép-Európában a közös életforma védelme érdekében.

Forrás: MTI2024. 03. 01. 15:51
SEMJÉN Zsolt
Debrecen, 2023. december 7. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszél a Hajdúdorogi Fõegyházmegye Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központja felújított épületének ünnepélyes megszentelésén Debrecenben 2023. december 7-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Európa szoros együttműködését hangsúlyozta a keresztény civilizáció védelme érdekében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – közölte az MTI.

Szent István óta „szellemi értelemben minden gyökérzetünkkel” itt vagyunk és védtük a keresztény Európát a különböző támadásoktól, a mongol és a török birodalmaktól vagy „a keleti pogányság más formációitól”. 

A keresztény civilizáció olyan történelmi adottság, ami az életformánk.

Ez a keresztény civilizáció jelenti az emberi személy tiszteletét, a lelkiismereti szabadságot és a nők tiszteletét – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Ezért semmi mást nem szeretnénk, mint ezt a keresztény civilizációt megvédeni

– jelentette ki Semjén Zsolt.

Európaiságunk mellett közép-európaiak is vagyunk, közös a történelmünk, a mentalitásunk. Az itt élő népek „félszavakból is értik egymást” – mutatott rá.

A Habsburg-birodalom volt az a történelmi keret, amely évszázadokon át formálta gondolkodásunkat és mentalitásunkat. Az Osztrák–Magyar Monarchia népeinek mentalitása olyan egység, amely egyedülálló érték Európában. Szeretnénk ezt a közép-európai egységet megőrizni és sajátos szolidaritást képviselni az Európai Unió szolidaritásán belül. Ez az örökség sajátos életformát is jelent – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: lélekszámban kis nép vagyunk, ezer éve küzdünk a megmaradásért. A magyar történelem, kultúra és történelmi sorsközösség olyan érték, amit meg kell őriznünk, mert ha mi nem őrizzük meg, senki nem fogja helyettünk. 

Ezért vagyunk kényesek a nemzeti szuverenitásunkra

– hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Magyarországon a Habsburg-Lotharingiai-ház nem kizárólag a történelem része, hanem része a magyar jelennek és a magyar jövőnek is. Magyarországot, a magyar diplomáciát két személy is szolgálja a Habsburg-Lotharingiai-házból, Habsburg György Párizsban és Habsburg Eduárd a Vatikánban, akik kiváló diplomatái Magyarországnak – mondta. Fontosnak nevezte a magyar állam Habsburg-Lotharingiai-házzal kötött megállapodását a Habsburg Ottó Intézet budapesti felállításáról. Habsburg Ottó személye kiváló példa arra, hogy a Habsburg-ház nemcsak a történelemben meghatározó, hanem a jelenben és jövőben is szerepe van. Habsburg Ottó karizmatikus személyéhez nagy szeretettel viszonyulnak Magyarországon – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

Habsburg György párizsi magyar nagykövet arról beszélt, hogy Európa és Magyarország történelme Franciaországban nem túlságosan ismert. Közép-Európában jobban ismerik Franciaország történelmét, mint fordítva, 

ez azért probléma, mert emiatt sok itt születő döntést nem értenek, félreértenek, majd kritizálnak

– jelentette ki. Azt látni, hogy az unió intézményeiben elfelejtették, mi volt az unió alapgondolata és egyre inkább ideológiai kérdésekkel foglalkoznak. Európa keresztény földrész, és Közép-Európában a keresztény értékeket nagyra tartják és képviselik. Továbbra is ezek képviseletén kell munkálkodni – mutatott rá.

Borítókép: Semjén Zsolt (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.