Zalaegerszeg az új fideszes fellegvár

Folyamatosan felfelé ívelő pályát fut be Zalaegerszeg kormánypárti polgármestere, Balaicz Zoltán, aki a 2019-es kiemelkedő teljesítményére is rá tudott tenni még egy lapáttal június 9-én: a korábbi hetvenszázalékos eredmény után most 73 százalékkal választották újra a város élére. A Fidesz politikusa megosztotta velünk a siker titkát, miközben beszélt a zalai megyeszékhely ipari fejlesztéseiről, a közösségépítés fontosságáról és a helyi sportról is.

2024. 06. 20. 11:45
PEZ_8713
Balaicz Zoltán 2014 óta vezeti a dinamikusan fejlődő zalai vármegyeszékhelyet Fotó: ZAOL/Pezzetta Umberto
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zalaegerszeg az elmúlt tíz évben az egyik legstabilabb jobboldali bástya lett, ahol folyamatosan magabiztos győzelmeket aratnak a kormánypártok, az önkormányzati és az országgyűlési választásokon egyaránt.

Balaicz Zoltán 2014 óta vezeti a zalai megyeszékhelyet, a június 9-i győzelme tehát már a harmadik egymást követően, ráadásul egyre nagyobb fölénnyel végez az élen a polgármesteri posztért zajló versenyben. Sorrendben 2014-ben 64, öt évvel ezelőtt 70, most pedig 73 százalékos eredményt ért el Balaicz Zoltán, aki a siker titkára vonatkozó kérdésünkre azt mondta: a sikernek nem titka, hanem ára van, és ez nem más, mint a maradéktalanul, következetesen elvégzett munka. A polgármester szerint nem elég a jó választási kampány, a város lakóinak bizalmát csak az a vezető nyerheti el hosszú távon, aki a teljes ciklus alatt, tehát öt éven át mindig odafigyel az emberekre, jelen van a közösségekben, és folyamatosan dolgozik a település fejlesztésén, élhetőbbé tételén.

Zalaegerszeg az utóbbi években valóban – ahogy mondani szokás – „kinőtte magát”, sorjáznak a nagy ipari beruházások, de nem csak „összeszerelő üzemek”, hanem jelentős kutatási központok is létesülnek a megyeszékhelyen.

– A kormánnyal összefogva olyan fejlesztéseket valósítottunk meg az elmúlt tíz évben, amelyekre korábban hosszú évtizedeken át nem volt példa. Ötezer új munkahely jött létre, amivel a munkanélküliség a 2014-es 7, 5 százalékos arányról 2,3 százalékra csökkent. Az iparűzési adóbevétel 3,2 milliárd forintról 7,5 milliárdra nőtt – sorolta a meggyőző számadatokat Balaicz Zoltán. A polgármester a legfontosabb beruházások között említette a ZalaZone járműipari tesztpályát, a Bosch

kutatóközpontját, valamint a német Rheinmetall hadiipari cég tavaly augusztusban átadott gyárát, ahol Európa legkorszerűbb harcjárműveit gyártják. A közelmúltban jelentették be a Flex autóalkatrész-gyártó cég 35 milliárdos beruházását is.

Ugyanakkor nem nevezhető „féloldalasnak” a város, hiszen az ipar térnyerésén túl bőven jutott figyelem és pénz az infrastruktúrára és a kulturális fejlesztésekre is. Megújult a Göcseji Múzeum, két éve adták át a Mindszentyneum épületét, amely Mindszenty József egykori zalaegerszegi plébános életének, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözésének állít emléket. Ezen kívül épültek a városban iskolák, óvodák, uszodák, sportközpontok, amelyek egyre élhetőbbé teszik Zalaegerszeget.

Balaicz Zoltán beszélt még egy nagyon fontos tényezőről, az emberi kapcsolatokról, a közösség építéséről.

Való igaz, hogy manapság hajlamosak vagyunk a sikert kizárólag anyagi, tárgyi gyarapodásban mérni, holott egy város lakóinak elégedettségéhez ennél többre van szükség. A polgármester erre a felvetésünkre hangsúlyozta, hogy különösen figyelnek az emberekkel való kapcsolattartásra, sőt a Fideszen belül is a pártszervezet „karbantartására”, új támogatók bevonására. Az egyik kulcsszó a tisztelet, ami Balaicz Zoltán szerint Zalaegerszegen általánosan jelen van a mindennapokban, a politikai ellenfelek között is. 

– A lokálpatriotizmus, az összefogás jellemzi a városunkat, az ellenzékkel is normális viszonyt tudtunk kialakítani – fogalmazott a polgármester.

A nyarat meghatározó nagy sportesemények, a németországi labdarúgó Európa-bajnokság és a párizsi olimpia mellett egy zalaegerszeginek mégis csak a ZTE, a helyi futball, illetve a kosárlabdacsapat jövője a legfontosabb. Balaicz Zoltán a következő bajnoki szezon várakozásairól szurkolóként és polgármesterként úgy nyilatkozott, hogy mindkét sportágban bajnoki címet szeretne nyerni. Megjegyezte, hogy ez nem ördögtől való elképzelés, hiszen a kosárlabdázók többször is, a labdarúgók pedig egy alkalommal feljutottak már a csúcsra. Reális célként a futballban a folyamatos, biztos első osztályú tagságot és az első hat hely valamelyikének elérését, míg a kosarasoknál a dobogó közeli helyezést, vagy éppen az éremszerzést lehet kitűzni – vélekedett Balaicz Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.