Fordulat a kutakon, azonnal megkezdődik az üzemanyag árcsökkentése Magyarországon

Úgy tűnik, hatásos lehetett a kabinet múlt heti figyelmeztetése.

Forrás: Holtankoljak, Világgazdaság2024. 07. 10. 15:47
üzemanyagárcsökkenés
Illusztráció Fotó: MTI/Mohai Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét üzemanyagár-csökkentés kezdődik Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből, amelyet elsőként a Világgazdasággal osztott meg.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, múlt héten úgy tűnt, hiába törte le a kormány a háborús üzemanyagárakat, az üzemanyag-kereskedők árpolitikája és magatartása ezt az eredményt veszélyeztette. Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában a magyarországi üzemanyagárakkal kapcsolatban felidézte, hogy a kereskedőkkel kötöttek egy megállapodást, amit ha azok nem tartanak be, annak következményei lesznek. A kabinet készen áll beavatkozni az árakba – szögezte le akkor a miniszterelnök, aminek úgy tűnik, meg is lett az eredménye.

Az Holtankoljak blog szerint ugyan a benzin nagykereskedelmi ára nem változik, de a gázolajé igen: négy forinttal csökken literenként. A részleges üzemanyagár-csökkentés holnap, csütörtökön életbe is lép. Így az alábbi átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok a töltőállomásokon:

  • benzin – 616 forint literenként,
  • gázolaj – 623 forint literenként.

A Világgazdaság hangsúlyozta: átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. A tapasztalatok szerint a benzin (nem autópályás kúton) literenkénti ára most 615, a dízelé pedig 625 forint alatt alakul.

A mostani üzemanyagár-csökkentésnek volt előjele, ugyanis legutóbb, hétfőn már megállt a drágulás

– emlékeztetett a hírportál.

Mint írták, akkor stagnálást jelentettek az üzemanyag-nagykereskedők, ami egyúttal azt is jelentette, hogy hosszú negatív sorozat szakadt meg. Ezt megelőzően ugyanis sorozatban tízszer történt üzemanyagár-emelés Magyarországon.

  • Június 14-én, pénteken, 
  • majd hétfőn,
  • kedden,
  • csütörtökön,
  • szombaton
  • és ismét kedden.
  • Ezután két hete csütörtökön és
  • szombaton csak a benzin drágult.
  • Ezt követően múlt kedden ismét általános áremelés volt, ahogy csütörtökön is.

Így aztán június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt. A Világgazdaság szerint ez azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

Januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 86, a dízelár pedig 65 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 45 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 24 forint plusz figyelhető meg. A 70-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3500–4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.